Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че не

...
Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че не
Коментари Харесай

Бразилският президент призовава за строеж на по-безопасни жилища след наводненията и свлачищата, отнели живота на 36 души

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва съобщи, че не трябва повече да се строи в региони, изложени на риск от свлачища и от огромни наводнения, и даде обещание да се заеме с решаването на проблемите с жилищата. Тези изказвания той направи по време на аудиенция от тежко потърпевши от наводнения и свлачища региони в Бразилия, заяви Българска телеграфна агенция.

Лула да Силва прегледа от хеликоптер вредите в крайбрежния град Сао Себастиао дружно с министри от кабинета си, след което се срещна там с локални чиновници. В наводненията и свлачищата до момента жертвите са 36 души, а 40 души към момента са в неопределеност.

Президентът даде обещание да помогне за възобновяване на града с население от към 91 000 души. Той даде обещание, че нови жилища ще бъдат издигнати на по-безопасни места и в това време съобщи, че държавното управление би трябвало да работи за възобновяване на основни инфраструктурни уреди, като да вземем за пример пътища, които също са били наранени от свлачищата и наводненията.

Наводненията в крайбрежния щат Сао Пауло са най-скорошните от поредицата сходни бедствия в Бразилия, където некачественото строителство, неведнъж, осъществявано по скатовете на хълмове, нормално има трагични последствия през дъждовния сезон.

" Понякога природата ни изненадва, само че от време на време и ние я провокираме ", сподели Лула през днешния ден след среща с губернатора на Сао Пауло Тарсизио де Фрейташ и кмета на Сао Себастиао Фелипе Аугусто, с които разиска координирането на дейностите, които се подхващат в отговор на бедствието.

" Изразявам солидарността си с хората от Сао Себастиао и се надявам това в никакъв случай да не се повтори ", съобщи Лула да Силва.

Опустошителните превалявания станаха в разгара на карнавалния сезон в Бразилия, когато хиляди хора се стичат към плажовете в района, което евентуално е асъдействало за броя на жертвите на естественото злополучие.

По данни на държавното управление на щата Сао Пауло Сао Себастиао е бил епицентърът на наводненията, защото там са регистрирани 35 смъртни случая, само че проливните дъждове са засегнали и околните градове като Илхабела, Карагуататуба и Убатуба, където е записана една жертва.

Повече от 2000 души са били принудени да изоставен домовете си, добави държавното управление. Много хора пък останаха блокирани от свлачища.

" На някои места даже не знаем какво е останало от автомагистралата Рио-Сантос ", съобщи Фрейташ след срещата си с Лула да Силва, визирайки основния път, свързващ крайбрежните градове в района. Той разгласи тридневен печал в щата и 180-дневно бедствено състояние в действие за шест града.

Наводненията в Сао Себастиао се прибавят към скорошната поредност от естествени бедствия в Бразилия, където през февруари 2022 година над от 200 души починаха от кални свлачища и наводнения в град Петрополис, покрай Рио де Жанейро. Щатите Баия и Санта Катарина също пострадаха от сходни бедствия неотдавна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР