Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва съобщи, че днес

...
Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва съобщи, че днес
Коментари Харесай

Лула да Силва се върна на работа след щурма в Бразилия - Свят

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че през днешния ден възобновява работа в своята канцелария в столицата Бразилия. Президентството, дружно със постройките на Конгреса и Върховния съд, бяха щурмувани през вчерашния ден от стотици последователи на крайнодесния му предходник Жаир Болсонаро, отказващи да признаят успеха на Лула да Силва на президентските избори в края на предходната година, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция. Властите съумяха да си върнат контрола върху постройките.

" Пучистите, насърчили разрушаването на държавна благосъстоятелност в Бразилия, сега се откриват и ще бъдат осъдени. Подновяваме работа в двореца " Планалто ". Демокрация вечно ", написа в " Туитър " президентът от левицата, който през вчерашния ден отиде да види какви вреди са нанесени на щурмуваните и завладяни за малко административни здания във столицата.

След часове на безпорядък силите на реда, като се изключи че си върнаха контрола над постройките, където нахлуха през вчерашния ден стотиците протестиращи срещу Лула, арестуваха и над 200 души, уточни министърът на правораздаването и публичната сигурност Флавио Дино. Зоната бе отцепена от управляващите, само че болсонаристите, мнозина от които носеха жълтите фланелки на бразилския народен футболен тим " Селесао ", определени от тях за знак, съумяха да пробият кордоните. Те нанесоха обилни вреди в трите големи административни здания, считани за шедьоври на модерната архитектура и претъпкани с творби на изкуството. Повредени бяха скъпи картини, измежду които " Мулатките " на художника новатор Емилиано ди Кавалканти, изложена в президентския замък, която бе пробита от протестиращите на няколко места, както се вижда от фотоси, публикувани в обществените мрежи.

В интернет циркулират и видеокадри, показващи опустошените от протестиращите кабинети на бразилски депутати. На едно от видеата се вижда протестиращ да седи в креслото на ръководителя на Сената – впечатляващо подобие с вълненията отпреди две години в Съединени американски щати, когато последователи на Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия.

Според телевизия Си Ен Ен протестиращите са запалили килим в една от залите в постройката на Конгреса.

Медиен профсъюз осведоми, че са били нападнати и петима публицисти. Сред тях е й фотограф на Агенция Франс Прес, който бе обичай от нападателите, лишили му и целия сниман материал.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън осъди " нападението против демокрацията " в Бразилия.

Байдън сподели, че чака с неспокойствие да продължи работата си с президента от левицата Луиз Инасио Лула да Силва, който победи предходната година Болсонаро в най-оспорваните избори от едно потомство насам.

" Осъждам нападението против демокрацията и мирното предаване на властта в Бразилия. Бразилските демократични институции имат нашата цялостна поддръжка и волята на бразилския народ не би трябвало да бъде подкопавана ", написа американският президент в " Туитър ".

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изрази поддръжката си за Лула. " Опитът за държавен прелом от страна на консерваторите в Бразилия е неоправдателен и недемократичен ", написа мексиканският президент в Туитър, представен от Франс прес. " Лула не е самичък, той има поддръжката на прогресивните сили на своята страна, на Мексико, на американския континент и света ", добави той.

Аржентинският президент Алберто Фернандес също акцентира в Туитър своята " безусловна поддръжка и тази на аржентинския народ за Лула против този опит за прелом ".

" Бразилското държавно управление има цялостната ни поддръжка против тази подла офанзива против демокрацията ", сподели в " Туитър " чилийският президент Габриел Борич, чието държавно управление прикани за изключително съвещание на Постоянния съвет на Организацията на американските страни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР