Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва заяви, че е

...
Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва заяви, че е
Коментари Харесай

Бразилският президент отказал покана на Путин, но му говорил за войната

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва съобщи, че е провел телефонен диалог с съветския си сътрудник Владимир Путин и е удостоверил желанието си да стартира мирни договаряния с двете страни във войната в Украйна, оповестява " Ройтерс ".

Бразилският държавен глава написа в Туитър, че е благодарил на Путин за поканата да участва на стопански конгрес в Санкт Петербург, само че е трябвало да я откаже, защото " не може да посети Русия сега ".

" Потвърдих желанието на Бразилия, дружно с Индия, Индонезия и Китай, да беседват и с двете страни в спора за реализиране на мир ", означи той.

Лула към този момент изрази подготвеност да е кротичък медиатор за преустановяване на войната, почнала, откакто съветските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 година

Неговото предложение, учредено на традицията на Бразилия за ненамеса и неутралитет, планува група страни, които не вземат участие във войната, да се ангажират Русия и Украйна стартират договаряния.

Бразилският президент обаче направи няколко противоречини изявления по отношение на войната сред Украйна и Русия.

В края на април той съобщи, че няма смисъл да се приказва кой е отговорен за спора, а приоритет би трябвало да бъде двете страни да седнат на масата за договаряния.

Седмица по-рано Лула да Силва разгневи Украйна, заявявайки, че Киев споделя виновността за войната, по тази причина и не се е присъединил към западните страни в налагането на наказания против Москва или снабдяването на Киев с муниции.

На собствен ред украинското държавно управление предложения Лула в Киев, с цел да може той да разбере " същинските аргументи и естеството " на войната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР