Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва изрази за желанието

...
Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва изрази за желанието
Коментари Харесай

Лула се зарече да победи фанатичната крайна десница

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва изрази за желанието си да победи „ новото страшилище “ или „ фанатичната последна десница “ освен в неговата страна, само че и в целия свят.

Бившият ляв президент Лула пое ръководството при започване на този месец от крайнодесния някогашен президент Жаир Болсонаро, който победи на изборите през октомври предходната година. Преди това Лула ръководеше най-голямата стопанска система в Латинска Америка през интервала 2003-2010 години.

„ Трябва да предизвикаме и победим новото страшилище, каквото е фанатичната, гневна последна десница, която ненавижда всички, които не споделят техните мисли “, сподели Лула пред ректорите на университетите в президентския замък в Бразилия.Той посочи, че това е " освен бразилски проблем ", само че добави, че в никакъв случай преди не е виждал страната " обхваната от толкоз доста ненавист ".

Той съпостави въздействието на някогашния популистки водач Болсонаро върху страната с това на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Болсонаро постоянно е именуван „ Тропическият Тръмп “. „ Въпреки че победихме Болсонаро, към момента би трябвало да победим омразата, лъжите, дезинформацията, фанатиците, тъй като това общество би трябвало да се върне като цивилизовано ”, прикани Лула.

На 8 януари, седмица след завръщането на Лула на президентския пост, хиляди поддръжници на Болсонаро нападнаха някои държавни институции, окупираха президентския замък, Конгреса и Върховния съд, разбивайки фасади и офиси. Оттогава към 2000 души са задържани и съвсем 1400 остават арестувани.

В изявление за телевизионния канал Globo News Лула уточни с пръст Болсонаро поради хаоса. Той сподели, че първичното безмълвие на Болсонаро по въпроса и решението му да отлети до Маями тъкмо преди да се случат размириците допускат, че „ той е знаел какво ще се случи и е имал доста общо с това “. „ Може би Болсонаро се е надявал да се върне в Бразилия, прославенот държавен прелом. “

В сряда вечерта Лула сподели, че ще посрещне немския канцлер Олаф Шолц на 30 януари и ще се срещне с президента на Съединени американски щати Джо Байдън през февруари, с цел да обсъдят общ метод към крайната десница. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Бразилия / Бразилия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР