Бразилският нападател Неймар ще се изправи пред испански съд в

...
Бразилският нападател Неймар ще се изправи пред испански съд в
Коментари Харесай

Неймар на съд в Барселона

Бразилският нападател Неймар ще се изправи пред испански съд при започване на идната седмица по делото за корупция и машинация, провокирано от следствието на прехвърлянето на футболиста от Сантос в Барселона през 2013. Максималната присъда може да бъде до пет години затвор, оповестява организация Ройтерс.

Делото ще стартира в понеделник в Барселона. В него ще бъде обсъждана договорката, в която присъединяване са взели Неймар, неговите родители, двата клуба, президентите на Барса Хосеп Бартомеу и Сандро Росел, както и тогавашният им сътрудник от Сантос Одилио Родригеш.

Делото бе формирано в резултат на тъжба от бразилската капиталова компания ДИС, която притежаваше 40 % от правата на футболиста и трябваше да вземе голям дял от прехвърлянето. От компанията настояват, че не са получили парите, защото оповестената публично сума е била престъпно занижена.

Неймар, който е основен футболист в селекцията на Бразилия за международното състезание в Катар през идващия месец, отхвърля обвиняванията, само че загуби обжалване пред испанския Въховен съд през 2017. Това даде ход на делото в Барселона.

Адвокат Бейкър Макензи, който ще пази Неймар в съда, съобщи за организация Ройтерс, че испанските управляващи " нямат пълномощия и не могат да съдят фамилията " на футболиста, защото прехвърлянето е осъществен от бразилци в родината им.

Испанската прокуратура желае две години затвор за Неймар и санкция от 10 милиона $, а също по този начин петгодишна присъда за Росел и санкция от 8.4 милиона за Барселона. ДИС пък съди клубовете и фамилията на Неймар за 149 милиона евро.

Росел също отхвърля обвиняванията, а Бартомеу не пожела да разяснява обществено делото преди началото му.

ДИС закупи 40 % от правата на Неймар за два милиона евро, когато футболистът бе на 17 години. При прехвърлянето в Барса от испанския клуб оповестиха, че той възлиза на 57.1 милиона евро, 40 милиона от които бяха прибрани от фамилията на бразилския нападател. Така компанията получи 40 % от оставащите 17.1 милиона, които бяха платени на Сантос.

" При прехвърлянето на Неймар не бе определена най-високата оферта. Имаше клубове, които предлагаха до 60 милиона евро ", съобщи юристът на компанията Пауло Насер на конференция в Барселона в четвъртък.

Адвокатите на Неймар пазят договорката с това, че трансферният пазар във футбола не следва законите за защита на конкуренцията.

" Трансферите на футболистите зависят най-много от личната им воля. Играчите не са стока. Следователно, Неймар е персона, която има лична воля ", съобщи Макензи за Ройтерс и добави, че нападателят има документално позволение от Сантос да води самичък договаряния с други клубове.

Неймар е длъжен да участва персонално на първия ден от делото в понеделник. Футболистът, неговите родители, Росел и Бартомеу ще дадат показанията си идващия петък.
















































--> -->      Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР