Бразилският астроном-любител Леонардо Амарал откри голям астероид 2020 QU6, чийто

...
Бразилският астроном-любител Леонардо Амарал откри голям астероид 2020 QU6, чийто
Коментари Харесай

Астроном - любител откри голям астеорид

Бразилският астроном-любител Леонардо Амарал откри огромен метеорит 2020 QU6, чийто диаметър е към 700 метра, оповестява Българска телеграфна агенция.

Вчера той се е доближил до Земята, като е прелетял на 40 милиона километра от повърхността й, заяви пресцентърът на Планетното общество.

"Това събитие е още едно увещание, че не сме разкрили всички огромни околоземни метеорити, макар обстоятелството че по-голямата част от тях към този момент са известни " - отбелязва Кейси Дрейър от Планетното общество.

Астероидът 2020 QU6, видян от Леонардо Амарал по време на наблюдения в края на август тази година, се трансформира в един от най-големите обекти наоколо до Земята, открити през последните години.

В същото време той не попада в броя на евентуално рисковите за човечеството и живота на Земята, защото няма да се приближи до нея на рисково разстояние в обозримо бъдеще. Това небесно тяло обикаля към Слънцето за към 3,2 години, отдалечавайки се от него два пъти повече от земната орбита. Той пресича орбитата на Марс и доближава вътрешната граница на основния астероиден пояс. В оптималната точка на доближаване до Слънцето 2020 QU6 съвсем доближава орбитата на Земята.

От няколко десетилетия учени по целия свят интензивно следят метеоритите наоколо до Земята и организират самобитно галактическо "преброяване ", пробвайки се да схванат до каква степен рискови са те за човечеството. Към днешна дата са известни към 22 хиляди метеорита, които от време на време се доближават до Земята на релативно малко разстояние. Почти две хиляди от тях са включени в каталога на евентуално рисковите метеорити. За такива се признават приближаващите се на разстояние, което не надвишава 8 милиона километра. Те също би трябвало да са задоволително огромни, с цел да не се разрушат при прекосяване през атмосферата и да могат да провокират злополука в районен мащаб.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР