Бразилските и френските власти обявиха, че са разкрили международна корупционна

...
Бразилските и френските власти обявиха, че са разкрили международна корупционна
Коментари Харесай

Разкриха нови схеми около Рио 2016

Бразилските и френските управляващи оповестиха, че са разкрили интернационална корупционна скица за закупуване на гласове за присъждането на летните олимпийски игри през 2016 година на Рио де Жанейро, предадоха международните организации.

Операцията е довела до обиск на бразилската полиция в жилището на Карлос Алберто Нусман, началник на Бразилския олимпийски комитет и ръководител на Комисия по организирането на игрите в Рио. Паспортът му е иззет.

Полицията обискира и централата на Бразилския олимпийски комитет. Иззети са документи. 75-годишният Нусман се яви след обиска в полицията, с цел да бъде разпитан. Адвокатът му твърди, че той е почтен. Според бразилската полиция има мощни индикации, че Нусман се е намесил при закупуването на гласовете на африкански членове на Международния олимпийски комитет, с цел да бъде определен Рио за хазаин на игрите през 2016 година Нусман е упрекван, че се опитал да помогне при пазаруването на гласа на Ламин Диак, някогашен началник на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации и някогашен член на МОК.

Нусман е упрекван, че е открил връзки сред бразилски компании, през които са прекосявали парите за закупуване на гласовете, и разнообразни членове на МОК. Разследването по случая стартира преди девет месеца и се назовава "Нечестна игра ". В него бразилските следователи са подпомагани от следователи от Франция, Антигуа и Барбуда.

В рамките на следствието бяха издадени 11 заповеди за задържане на хора в Бразилия и във Франция. Нусман е някогашен състезател по волейбол и е началник на Бразилския олимпийски комитет в продължение на две десетилетия. Той работи и като юрист. Член на МОК бе в продължение на 12 години. Той е част и от комисията за съгласуване на игрите в Токио през 2020 година, даваща препоръки на уредниците по какъв начин да се приготвят за събитието.

След игрите в Рио Нусман получи от президента на МОК Томас Бах премията Олимпийски медал, връчвана на хора с извънреден принос към олимпийските игри. Рио завоюва семейството на игрите през 2016 година преди осем години в Копенхаген. Тогава се гласуваше сред Рио, Чикаго, Мадрид и Токио. Чикаго бе възприеман като най-подготвен град, само че бе отстранен в първия кръг на вота. Накрая един против различен се изправиха Рио и Мадрид и Рио победи с 66 против 32 гласа. Откакто игрите в Рио завършиха и бяха оповестени от МОК за триумф във връзка с организацията, не секват разкритията за корупция по време на подготовката им.

През юни Сержио Кабрал, някогашен губернатор на щата Рио де Жанейро в интервала 2007 година - 2014 година бе наказан на 14 години затвор, тъй като ръководел мрежа за отклонение на средства от строителните планове за игрите, измежду които и плана за модернизиране на стадиона "Маракaна ". Разкритията за игрите в Рио идват в несъответствуващ миг за МОК. На 13 септември в Лима ще бъдат утвърдени семействата на игрите през 2024 година и 2028 година Очаква се семействата да бъдат извоювани респективно от Париж и Лос Анджелис.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР