Бразилски хакер твърди, че Болсонаро го е помолил да хакне системата за гласуване преди вота през 2022 г.

...
Бразилски хакер твърди, че бившият президент Жаир Болсонаро го е
Коментари Харесай

Бразилски хакер твърди, че бившият президент Жаир Болсонаро го е помолил да хакне един от електронна система за гласуване, за да разкрие предполагаемите слабости на системата преди президентските избори през 2022 г.

От DIANE JEANTET Associated Press, 17 август 2023 г., 15:39 ч. Избори.

Уолтър Делгати Нето не предостави никакви доказателства за твърдението си пред парламентарната анкетна комисия. Но подробните му показания повдигат нови обвинения срещу бившия крайнодесен лидер, разследван за ролята му в бунтовете от 8 януари в столицата Бразилия.

Делгати също каза на депутатите, че се е срещнал лично с Болсонаро и е казал на бившия президент, че не е възможно да хакне системата за електронно гласуване.

Асошиейтед прес се свърза с адвокатите на Болсонаро, които все още не са отговорили. Болсонаро отрече каквито и да е нарушения.

Политическият враг на Болсонаро, левият Луис Инасио Лула да Силва, спечели изборите на 30 октомври 2022 г. само с 50,9% от гласовете.

Според Делгати Болсонаро е искал опитът за хакване да убеди някои избиратели, че системата за гласуване в страната не е надеждна. Делгати също каза, че му е било обещано президентско помилване, в случай че бъде разследван за действията си.

Болсонаро отдавна е подклаждал убеждението сред своите хардкор поддръжници, че електронното гласуване на нацията системата беше склонна към измами, въпреки че той никога не представи никакви доказателства.

През юни съдийски състав заключи, че Болсонаро е злоупотребил с властта си, за да хвърли неоснователни съмнения върху системата за електронно гласуване в страната и му забрани да се кандидатира отново за поста до 2030 г.

По време на изслушването в четвъртък съюзниците на Болсонаро в комисията поставиха под съмнение достоверността на Делегати.

През 2015 г. Делегати беше вкаран в затвора, защото излъга, че е следовател от федералната полиция. Две години по-късно той е разследван за фалшифициране на документи, което той отрича. Няколко души също го обвиниха в присвояване – обвинения, които изплуваха отново по време на изслушването в четвъртък.

В Бразилия свидетели, заловени в лъжа пред парламентарни анкетни комисии – по-известни като Португалски акроним CPI — може да бъде вкаран в затвора, според Луис Клаудио Араухо, професор по право в университета Ibmec в Рио де Жанейро.

Членовете на парламентарните комисии имат правомощието да разследват , но също така предава информация на прокурорите и федералната полиция, каза Араухо.

Изслушването в Конгреса добавя към многобройните правни главоболия, пред които е изправен Болсонаро за дейности по време на неговия мандат.

Федералната полиция по-рано този месец твърди, че Болсонаро е получил пари в брой от продажбата на два луксозни часовника на стойност близо 70 000 долара, които е получил като подарък от Саудитска Арабия, докато е бил на поста. Полицаи нахлуха в домовете и офисите на няколко души, за които се предполага, че са замесени в случая, включително генерал от армията с четири звезди. Болсонаро отрече каквото и да е нарушение, свързано с подаръците.

„Шокиращо е този донякъде аматьоризъм и наивност на политическата група на Болсонаро в Конгреса“, каза Креомар де Соуза, основател на политическата рискова консултантска компания Dharma Politics. „Толкова много материал е документиран и те настояват, че могат да контролират тълкуването на фактите и настояват това разследване на Конгреса да работи.”

___

Авторът на Associated Press Маурисио Саварезе в Сао Пауло допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР