Бразилският президент Жаир Болсонаро се е опитал да хакне машини за избиратели, свидетелства хакер

...
Бразилски хакер каза в четвъртък, че бившият президент Жаир Болсонаро
Коментари Харесай

Бразилски хакер каза в четвъртък, че бившият президент Жаир Болсонаро го е попитал дали може да хакне машини за гласуване, според свидетелските му показания по време на разследване на Конгреса, създадено за разследване на резултатите от изборите в Бразилия и щурмуването на правителствени сгради на 8 януари 2023 г.

Walter Delgatti Neto каза на Съвместната парламентарна анкетна комисия (CPMI), че по време на среща с Болсонаро през август 2022 г. бившият президент е предложил да помилва хакера, ако понесе някакви правни последици.

Делгати каза, че Болсонаро му е казал „да бъдете сигурни, че ако случайно някой ви арестува, аз ще наредя съдията да бъде арестуван“ и че хакерът „ще получи помилване, ако арестът е за действия, свързани с машината за електронно гласуване“.

По време на изслушването Делгати обясни на членовете на комисията, че идеята му е била да създаде фалшив код за машини за гласуване, който да позволи гласуване, предназначено за един кандидат, да отиде при друг кандидат, като начин да се „разкрие крехкостта“ на машини за гласуване.

Планът не се придвижи напред, защото Delgatti каза, че изходният код за бразилската избирателна система е физически разположен „в трезор, който няма достъп до интернет“ и че Delgatti няма да има достъп до него.

Делгати беше задържан при операция на федералната полиция по-рано този месец за проникване в съдебната система.

Екипът на защитата на Болсонаро отрече твърденията за подслушване или незаконна дейност срещу който и да е политически субект в Бразилия след показанията на Делгати.

„НИКОГА, НИКОГА не е имало подслушване или каквато и да е незаконна или нерепубликанска дейност срещу който и да е политически субект в Бразилия от първичния кръг на президента“, каза в четвъртък Фабио Вайнгартен, адвокатът на Болсонаро.

Жаир Болсонаро, Бразилия президент, прави пауза, докато говори по време на пресконференция в двореца Планалто в Бразилия, Бразилия, в сряда, 31 март 2021 г. Командирите на бразилската армия, флота и военновъздушните сили бяха уволнени във вторник, след като Болсонаро уволни своя началник на отбраната като част от по-широка преструктуриране на кабинета. Фотограф: Andressa Anholete/Bloomberg чрез Getty Images Жаир Болсонаро, президентът на Бразилия, прави пауза, докато говори по време на пресконференция в двореца Планалто в Бразилия, Бразилия, в сряда, 31 март 2021 г. Командирите на бразилската армия, флота и военновъздушните сили бяха уволнени във вторник, след като Болсонаро уволни своя началник на отбраната като част от по-широко преструктуриране на кабинета. Фотограф: Andressa Anholete/Bloomberg чрез Getty Images Andressa Anholete/Bloomberg/Getty Images

Wajngarten също каза в X, известен преди като Twitter, че Delgatti лъже в показанията си, когато твърди, че се е срещал с Bolsonaro за час и половина.

„Не познавам човек, който да е имал индивидуална среща с президента, продължила час и половина. Съмнявам се. Лъжа и лъжа и лъжа“, каза Вайнгартен.

Свидетелските показания идват, след като най-висшият избирателен съд в Бразилия забрани на Болсонаро да се кандидатира за политически пост до 2030 г., след като го призна за виновен в злоупотреба с власт и злоупотреба с обществени медии по време на миналогодишната предизборна кампания. Болсонаро отрече каквото и да е нарушение.

Срещу бившия президент бяха заведени няколко дела, откакто той напусна поста.

CPMI беше създадена след бунтовете от 8 януари, при които стотици протестиращи нахлуха в сградата на Конгреса на Бразилия, Върховния съд и президентския дворец в знак на протест срещу резултатите от изборите, които дадоха президентството на настоящия лидер Луис Инасио Лула да Силва.

Тара Джон от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР