Бразилската полиция твърди, че Болсонаро е получил пари от продажбата на луксозни бижута за 70 000 долара

...
Бразилската федерална полиция твърди, че бившият президент Жаир Болсонаро е
Коментари Харесай

Бразилската федерална полиция твърди, че бившият президент Жаир Болсонаро е получил пари от продажбата на два луксозни часовника, които е получил като подарък от Саудитска Арабия, докато беше на поста

От КАРЛА БРИДИ и МАУРИСИО САВАРЕЗЕ Associated Press 11 август 2023 г., 20:35 ч. Предизборната кампания той загуби миналата есен.

Бразилия изисква своя граждани, пристигащи със самолет от чужбина, за да декларират стоки на стойност над $1000 и за всяка сума над това освобождаване да плащат данък, равен на 50% от тяхната стойност. Бижутата щяха да бъдат освободени от данък, ако бяха подарък от Саудитска Арабия на Бразилия, но нямаше да бъдат на Болсонаро за съхранение.

„Сумите, получени от тези продажбите са били трансформирани в пари и след това са станали лични активи на бившия президент чрез средни хора и без да навлизат в официалната банкова система“, твърди Федералната полиция, съгласно заповед, издадена от съдията от Върховния съд Александър де Мораес.

Съдията каза, че полицията смята, че стратегията на заподозрените е „скриване на произхода, местоположението и собствеността на тези суми.“

Според според разследването, помощникът на Болсонаро, подполковник Мауро Сид, през юни 2022 г. е продал на магазин в САЩ часовник Rolex и часовник Patek Philippe, дадени като подарък от правителството на Саудитска Арабия през 2019 г., за общо 68 000 долара, се казва в заповедта на съдията. Твърди се, че парите са преведени по банковата сметка на бащата на Сид същия ден.

През март 2023 г., когато разследванията вече бяха в ход и федералната полиция поиска от Болсонаро да върне два комплекта подаръци от бижута, неговият адвокат Фредерик Васеф купи обратно часовника Rolex в Маями и го предал на бразилските власти през април, се казва в заповедта.

И Васеф, и бащата на Сид бяха мишени на заповедите за претърсване и изземване, издадени в петък, заедно с близък съветник на Болсонаро, отговорен за връщането на комплектите бижута.

По-рано тази година Болсонаро беше постановено, че няма право да се кандидатира за поста до 2030 г., след като съдийски състав постанови, че е злоупотребил с властта си и е хвърлил неоснователни съмнения върху системата за електронно гласуване в страната . Той също така е изправен пред съда по няколко други случая, които могат да го поставят зад решетките.

Едно от разследванията се върти около ареста на Сид през май за предполагаемо фалшифициране на карти за ваксина срещу COVID-19 за собственото си семейство и семейството на Болсонаро по време на пандемията.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР