Бразилия заяви вчера, че е готова да приеме чуждестранна помощ

...
Бразилия заяви вчера, че е готова да приеме чуждестранна помощ
Коментари Харесай

Бразилия заяви, че е отворена за помощ срещу амазонските пожари, но ще решава сама как да бъдат използвани средствата


Бразилия съобщи през вчерашния ден, че е подготвена да одобри задгранична помощ в битката против пожарите в Амазония, само че единствено в случай че тя дефинира по какъв начин ще бъдат харчени средствата, съобщи Ройтерс.

" Бразилското държавно управление, посредством своя президент, е отворено към приемането на финансова поддръжка от организации или обособени страни. С тези пари, когато влязат в страната, ще се разпорежда единствено бразилският народ ", съобщи президентският представител Рего Барос.
Той добави, че бразилският суверенитет не предстои на договаряния, и по думите му Бразилия не е срещу разговора с Франция.

Изявлението на представителя бе направено, откакто губернаторите на щатите от бразилска Амазония обявиха пред президента Жаир Болсонаро, че парите им трябват, с цел да се борят с горските пожари в най-голямата тропическа дъждовна гора в света.
Това е и явен опит за усмиряване на обществения скандал сред президентите на Бразилия и Франция, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Отделно, дипломатически източник в столицата Бразилия съобщи пред Ройтерс, че бразилското държавно управление е приело 10 милиона лири от Англия за битка с пожарите. Засега пресслужбата на Болсонаро не е открита за коментар на информацията.
По-рано през вчерашния ден Болсонаро съобщи, че желае френският президент Еманюел Макрон да отдръпна отправените " обиди " към него, преди да обмисли дали да одобри предлагането за помощ от страните от Г-7 на стойност 20 милиона $

Световната организация оповестява също по този начин, че Перу и Колумбия са отправили апел във вторник към останалите амазонски страни да вземат участие в президентска среща идващия месец по отношение на пожарите в Бразилия и Боливия и да сключат пакт за запазване на най-голямата тропическа гора в света.

Президентската среща е планувана за 6 септември в амазонския район Летисия в Колумбия, съгласно известие на Лима и Богота след среща сред перуанския президент Мартин Вискара и колумбийския Иван Дуке.

Вискара съобщи, че срещата на 6 септември ще има за цел да обвърже обособените страни с общ проект за запазване на дъждовните гори в басейна на р. Амазонка, който се поделя сред Бразилия, Перу, Колумбия, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана и Суринам.

В петък левият боливийски президент Ево Моралес прикани за изключителна среща на амазонските страни, само че съобщи, че " някои страни " са посочили липса на интерес заради идеологически аргументи.

Моралес се е отправил към зоната на пожарите и персонално е взел участие в гасенето, съобщи през вчерашния ден боливийската информационна организация Ахенсия боливиана де информасион, представена от ТАСС. По личните му думи благодарение на напъните, в които той се е присъединил, са били загасени четири дребни огнища, само че показва безпокойство, че заради вятъра те може да се разгорят още веднъж, предава още Българска телеграфна агенция.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР