Бразилия отказа помощта на Г-7 за борба с пожарите в

...
Бразилия отказа помощта на Г-7 за борба с пожарите в
Коментари Харесай

Бразилия отказа помощта на Г-7 за пожарите в Амазония

Бразилия отхвърли помощта на Г-7 за битка с пожарите в Амазония. Това е отговорът на изказването на френския президент Еманюел Макрон,, че Г-7 ще отпусне 20 милиона $ за страните на Амазония.

"Благодарим, само че тези средства евентуално ще е по-подходящо да бъдат изхарчени за залесяването на Европа ", съобщи началникът на президентската канцелария Оникс Лорензони.

Наскоро бразилският президент Жаир Болсонаро разгласи, че неправителствени организации може би са забъркани в пожарите в Амазония, с цел да го злепоставят, откакто спря финансирането им. Болсонаро е някогашен песимист към предизвестията на еколозите. Той твърди, че желае да развие Амазония и откогато встъпи в служба декларира на други страни, загрижени да спрат обезлесяването, да не му се бъркат в работата. Той разкритикува Парижкото съглашение за климата и съобщи, че в случай че беше толкоз положително, Съединени американски щати нямаше да го изоставен.

В началото на месеца министерството на околната среда на Германия разгласи, че приключва финансовата поддръжка за запазване на горите и многообразието на типовете в Бразилия поради увеличеното изсичане на дървета по поречието на Амазонка. Става дума за план на стойност 35 милиона евро от фонда за интернационална самодейност по запазване на климата. От този фонд през 2008 година са предоставени 95 милиона евро.

„ Може да оползотворите парите за нещо свястно. Бразилия не се нуждае от тях.”, съобщи Болсонаро и посъветва канцлерката Ангела Меркел да се учи от Бразилия по какъв начин се опазва природата.

Пожарите в дъждовните гори на Амозания са съвсем два пъти повече спрямо предходната година, само че от историческа позиция това не е най-страшното злополучие, заплашващо дъждовните гори. До 24 август са регистрирани 41 858 пожара. Статистически това е най-високият брой от 2010 година насам в бразилската Амазонка. Тогава в края на август са регистрирани 58 476. Най-страшно е било ситуацията през 2000-та година, когато процентът на заличаване и обезлесяване на горите е бил доста по-висок.

Тези пожари са доста по-опасни за тропическите гори, тъй като нанасят дълготрайни вреди, създавайки причина за по-разрушителни пожари. Дългогодишните проучвания, инициирани от Даниел Непстад от Научноизследователския институт на Уудс Дуп, откриват, че почнали да горят един път, териториите се обезлесяват доста по-лесно.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР