Бразилия отбеляза първата годишнина от атаката на привърженици на бившия

...
Бразилия отбеляза първата годишнина от атаката на привърженици на бившия
Коментари Харесай

Бразилският президент: Няма да има прошка за хората, стоящи зад събитията отпреди една година в страната ни

Бразилия означи първата годишнина от офанзивата на последователи на някогашния президент Жаир Болсонаро на основни властови здания в столицата на страната – град Бразилия, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Година след тези събития, напомнили за щурма на Конгреса (държавния парламент) във Вашингтон от страна на последователи на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп на 6 януари 2021 година, актуалният държавен глава на латиноамериканската страна Луиз Инасио Лула да Силва изключи разновидността да елементарни на тези, които са замислили, финансирали или направили офанзивите против постройките на властта в Бразилия

" Няма амнистия за оня, който нападат демокрацията, страната си и личния си народ ", съобщи Лула да Силва.

" Всички тези, които финансираха, възнамеряваха и направиха опит за държавен прелом, би трябвало да бъдат осъдени по един заслужен за образец метод ", добави той в тирада, която произнесе по време на специфична гала в Народното събрание.

Събитието се организира под мотото " Непоклатима народна власт ".

" Спасихме демокрацията ", съобщи Лула да Силва и насочи рецензии към Болсонаро, който дефинира като " някогашен президент пучист ", против който се води в този момент следствие.

На 8 януари 2023 година, една седмица след встъпването в служба на Лула да Силва за трети президентски мандат, хиляди последователи на Болсонаро нападнаха " Площада на  трите управляващи " в центъра на столицата на Бразилия. Те оспорваха провалянето на Болсонаро на президентските избори през октомври 2022 година и нападнаха постройките на Конгреса, на президентството и на Върховния съд, настоявайки за военна интервенция. По време на офанзивата протестиращите вилняха в постройките и плячкосваха скъпи предмети. Щетите от това бяха обилни.

Арестувани бяха 2170  души, от които тридесетина бяха към този момент наказани за разнородни закононарушения, измежду които и опит за държавен прелом, на до 17 години затвор. Но лицата, финансирали и подстрекавали към офанзивите, към момента значително се изплъзват на полицията. Вчера тя разгласи, че е издала 46 заповеди за претършуване и една за арест по отношение на офанзивата.

Болсонаро, който в деня на офанзивата бе в Съединени американски щати, е разследван като възможен подбудител на нападението. В месеците, предшествали изборите в Бразилия, той не престана да подлага на критика изборната система, да внушава, че ще бъдат осъществени изборни измами, без да показва доказателства в поддръжка на това. През юни той получи наказване от осем години неспособност да се кандидатира за избираема служба поради разпространяване на подправени информации.  По отношение на нападението отпреди година той твърди, че го е осъдил още от началото и че това е била клопка, замислена от левицата.

Според Лула да Силва дезинформацията и речта на ненавист са били горивото, което е запалило събитията от 8 януари. Той прикани за повече неотстъпчивост в регулирането на обществените мрежи, където бяха отправени преди година апели за офанзивите против постройките на властта.

По мотив годишнината в столицата на Бразилия - бяха ситуирани 2000 служители на реда. А специфичната гала се състоя в Черната зала на Конгреса, която беше опустошена преди година от протестиращите. На събитието участваха министри, депутати, магистрати и военни, само че някои фигури от десницата липсваха, което демонстрира, че единството, което Лула да Силва споделя, че е съумял да реализира в страната, към момента не е цялостна действителност.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР