Бразилия избра нов президент - Луис Инасио Лула да Силва,

...
Бразилия избра нов президент - Луис Инасио Лула да Силва,
Коментари Харесай

Доброто забравено старо: Лула да Силва е новият бразилски президент

Бразилия избра нов президент - Луис Инасио Лула да Силва, който към този момент заемаше този пост. Сега обаче страната ще би трябвало да преодолее вътрешната политическа рецесия: последователите на сегашния президент на Бразилия Жаир Болсонаро не желаят да се примирят с провалянето.

Бразилия има нов президент. Вярно, да назовем Луис Инасио Лулу да Силва „ нов “ е малко отвън въпроса – той към този момент беше отпред на Бразилия от 2003 до 2010 година, само че тогава съумя да попадне под следствие, беше затворен и наред освободен. Защо бразилците още веднъж взеха решение да поверят ориста на страната си на претендент от левицата?

Два разнообразни свята

Сегашният бразилски водач Жаир Болсонаро и някогашният президент Луис Инасио Лула да Силва в действителност съставляват двата полюса в страната. Първият е реакционер, традиционалист, който се изкачи на поста си във време, когато скептицизмът към открития политически международен ред беше към момента мощен в света: да вземем за пример републиканецът Доналд Тръмп завоюва ненапълно ненадейно в Съединените щати, а гласовете на евроскептиците ставаха все по-шумни в Европейския съюз.

Вторият е представител на левицата, който е за всичко положително и срещу всичко неприятно и дава обещание на страната умерено, несъмнено бъдеще без разпръскване, както и лоялността си на външнополитическите играчи.

От самото начало анализаторите споделиха с убеденост, че Бразилия ще се изправи пред втори тур на президентските избори. Веднага след края на първия тур Болсонаро и Лула започнаха да се борят за гласовете на колеблив електорат - или тези, които не отидоха и не възнамеряваха да отидат до урните, или поддръжници на други претенденти за президент.

Лула реализира по-голям триумф във втория параграф от своя конкурент: той съумя да се контракти с някогашните претенденти Симона Тебет и Сиро Гомес да поддържат него във втория тур.

Скандали, интриги, следствия

Не можеше да липсва и мръсната борба сред претендентите. И Лула, и Болсонаро участваха интензивно в общественото пространство, изключително в обществените мрежи, от което черните пиари не пропуснаха да се възползват.

И по този начин, благодарение на просто измислено жонглиране и редактиране, Лулу първо беше упрекнат, че е подкрепян от сатанисти (ясен контрастност с обичайния и закостенял Болсонаро) и основни незаконни общности в страната, а Болсонаро първо пробваха да съдят за масонство, а по-късно изцяло отприщиха „ педофилски ” скандал с малолетни венецуелци. По отношение на президента на страната имаше странни провокации от блогъри.



Жаир Болсонаро, (cc) Alan SantasPR

Кой за кого е

Трябва да се каже, че Лула да Силва е получил несравнимо по-голямо равнище на поддръжка, както от външните играчи, по този начин и вътре в страната. Аналитиците утвърждават, че ЦИК на страната с огромна ненаситност е предписал да се изтрият от обществените мрежи видеа с дискредитации на Лула, само че не и видео с очерняването на неговия конкурент Болсонаро.

Пресата също по този начин интензивно поддържаше някогашния президент, необятно освещаваше неговото турне в страната. Лула притегли и външна поддръжка: какво е неговото създаване на мостове с редица непознати страни, както и много благосклонно (и единствено по-тревожно) отношение от страна на Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Жаир Болсонаро, макар сегашния статут на президент, нямаше толкоз необятна поддръжка извън, като се изключи поддръжката от някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп в деня на гласуването. Бразилският водач концентрира своята изразителност в обществените мрежи (какви са многочасовете му стрийминг!) върху нуждата от поддържане на настоящето статукво от началото на неговото президентство и опасността за обичайните полезности на Бразилия от „ левите мракобесници “.

Струва си да се означи, че по време на президентството на Болсонаро Бразилия беше изправена пред много огромна икономическа рецесия заради пандемията от ковид, само че съумя да се оправи с нея сносно и в това време, да вземем за пример, равнището на престъпността в страната фактически понижа.

Какво следва за Бразилия?

Въз основа на резултатите от обработката на 100% от бюлетините Лула да Силва получи 50,9%, а Болсонаро - 49,1%. ЦИК на Бразилия към този момент разгласи претендента от Работническата партия за нов президент.

Възможно е страната да бъде хвърлена в котела на митингите: „ болсонаристите “ очевидно не желаят да се примирят с провалянето, а в редица консервативни медии към този момент има известия за проекти за всеобщи манифестации против резултатите от изборите.

В същото време е много забавно по какъв начин Бразилия ще стартира да се държи на външнополитическата сцена. Президентите на Аржентина, Чили, Боливия, Венецуела, Мексико, Куба и Колумбия (които, подсещам, също са последователи на левите възгледи), както и министър-председателите на Португалия (социалиста Антонио Коща) и Испания (социалиста Педро Санчес) към този момент съумяха да поздравят Лулу за успеха му. Поздрави Лула и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Изявления и обещания

Часове откакто приказва пред своите поддръжници, Лула направи поредност от изказвания в обществените мрежи. Така че съгласно него Бразилия би трябвало на първо място да постави завършек на глада и неравенството.

„ Най-спешният ни ангажимент е още веднъж да сложим завършек на глада. Не можем да приемем, че е обикновено милионите мъже, дами и деца в тази страна да нямат какво да ядат или че одобряват по-малко калории и протеини, в сравнение с им е належащо ", съобщи той.

" Бразилия не може повече да живее с тази голяма бездънна бездна, с тази стена от бетон и неравноправие, което разделя Бразилия на неравни елементи, които не могат да бъдат разпознати “, написа Лула.

Според него новото управление също би трябвало да възобнови и откри разговор със законодателната и правосъдната власт, „ без да се пробва да отстранява, намесва, управлява, кооптира, а да се стреми да възвърне хармоничното и републиканско общуване сред трите управляващи “.

Новоизбраният президент приказва и за проектите за възобновяване на доверието в Бразилия, както и за нейната предвидимост и непоклатимост за привличане на вложения.

Освен това Лула акцентира готовността си да „ възвърне нашето водачество в битката с климатичната рецесия, като отбрани всички наши биоми, изключително горите на Амазонка “:

„ Нашето държавно управление съумя да понижи обезлесяването в Амазонка с 80%. Сега дано се борим за нулева сеч. "



Лула да Силва, (cc) Marcelo Freixo

Руска меденка или американски бич?

Страната е членка на БРИКС и в тази връзка Русия също би трябвало да вземе решение за курса към Лула. А съветският президент Владимир Путин, по време на среща на дискусионния клуб „ Валдай “, към този момент приказва за втория тур на изборите в Бразилия: съгласно съветския водач той е осведомен както с Лула да Силва, по този начин и с Болсонаро и единствено бразилският народ би трябвало дефинират ориста им.

В същото време самият Лула, макар освиркванията си против Запада, още през август 2022 година в изявление за списание Time съобщи, че точно Владимир Зеленски е желал спор с Русия, тъй като другояче щял да води договаряния.

Разбира се, това изявление не значи нищо и Лула може, както се споделя, „ да смени обувките във въздуха “. Вярно е, че по-късно това външнополитическо салто може да коства скъпо на Бразилия.

В същото време тези, които назовават Лула " проруски " или предсказват " проруски завой " на Бразилия, също бъркат. Снимките на Лула до Фидел Кастро и редица други леви консерватори в Латинска Америка към момента не споделят нищо - само че първите изказвания на новия бразилски президент незабавно след оповестяването на успеха от ЦИК споделят доста: по-специално Лула предложи да се откаже от правото на несъгласие в новия уголемен състав на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Ако някой не знае, тъкмо това упорства Западът през последните месеци на инат на потреблението на това право от Русия и Китай.



Лула да Силва с Фидел Кастро, (cc) Antonio Milena ABr

Две половини на една страна

„ Изборната карта “ ясно демонстрира, че за Лулa са дали своят вот най-вече бедните райони (север и североизток), до момента в който поддръжниците на Болсонаро са най-вече от богатите щати.

С убеденост може да се каже, че самият бразилски народ в този момент въобще не е обединен и съществува действителна опасност от нова социално-политическа рецесия под формата на национално разединение. Въпреки че Лула към този момент съобщи след успеха си, че „ няма две Бразилии “ и бразилският народ е „ една нация “, съперниците му явно не са съгласни с сходна изразителност.

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР