Бразилия е напът да изпревари САЩ като най-голям износител на

...
Бразилия е напът да изпревари САЩ като най-голям износител на
Коментари Харесай

Бразилия може да измести САЩ като най-голям износител на царевица

Бразилия е напът да изпревари Съединени американски щати като максимален експортьор на царевица в света. Това отразява както доста положителната годишна продукция в страната, по този начин и логистичните ѝ триумфи, какъвто е консолидирането на северните направления за експорт, които покачват конкурентоспособността на бразилското зърно, оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки разбор на Ройтерс.

Според данни за транспорта на зърно, оценени от организацията, износът на царевица през северните пристанища на Бразилия, употребяващи водните пътища, част от басейна на река Амазонка, евентуално ще надмине размерите, изнасяни през най-утвърденото бразилско пристанище Сантос - главното пристанище на Сао Пауло, за трета поредна година.

Промяната акцентира по какъв начин Бразилия, която създава три царевични реколти годишно и към момента има големи площи от неизползвана земеделска земя, най-сетне преодолява някои от инфраструктурните спънки, които от дълго време затрудняват доставянето на изобилните й реколти на международните пазари.

Наред с облекчаването на логистичните проблеми, новото съглашение на Бразилия за търговия с Китай, оповестено предходната година, допускат, че южноамериканската страна може задълго да завоюва превъзходство над износа на царевица от Съединени американски щати.

Бразилия за малко завоюва " купата " максимален експортьор на царевица по време на засегнатия от сушата сезон 2012/13 в Северна Америка.

Подобреният потенциал за експорт оказа помощ на Бразилия да запълни празнините на международния пазар на царевица на фона на спиранията на доставките на зърно от Украйна, свързани с нашествието на Русия, и комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай.

Празнувахме когато размерите експорт на царевица през северните пристанища се изравниха с тези, минаващи през Сантос, сподели Серхио Мендес, началник на бразилската асоциация на експортьори на зърно (Anec). " Използвайки северните пристанища (...) спестявате 20 бразилски реала (4,12 долара) на звук (царевица) ", изясни той.

Големите нови вложения в страната облекчават някои експортни усложнения и понижават внезапно логистичните разноски, което оказва помощ за предложение на по-добри цени, в сравнение с тези на фермерите в Съединени американски щати.

Терминалът за зърно " Теграм " в Итаки, покрай аржентинската граница, е издигнат и ръководен от задгранични и локални търговци на зърно, в това число " Луис Драйфус комодитис " (Louis Dreyfus Commodities) и " Амаги " (Amaggi). Той усили размера си на износа на зърно с 306 % в границите на осем години. През 2022 година през него са изнесени 13 милиона тона зърно, съгласно данни, предоставени от компаниите.

Използването на по този начин наречените Частни терминали със смесено предопределение (TUP), за разлика от обичайните концесионни контракти, които работят за стеснен интервал, отключи вълна от дълготрайни вложения в пристанищата на Бразилия.

Около 39 милиарда бразилски реала (8 милиарда долара) са вложени в построяването и разширението на 112 нови терминала за частно прилагане, сочи изследване от 2020 година на Федерална счете палата.

Бразилия обаче не е разрешила всичките си логистични проблеми, свързани със селскостопански артикули. Капацитетът за предпазване на зърно към момента бледнее спрямо експортьори като Канада, Съединени американски щати и Аржентина.

В бразилския щат Мато Гросо до Сул, който е отличник по засети зърнени култури в страната, неналичието на потенциал за съхранението е повишена до 46 милиона метрични тона през 2021 година, съгласно данни на държавно управление. Годишната годишна продукция от бразилска царевица се е утроила за десетилетие и доближава над 90 милиона тона. Темпът на нарастване на създадената царевица надвишава построяването на нови силози.

Липсата на място за предпазване значи, че бразилските фермери са принудени бързо да продават реколтата си или да натрупат царевицата си отвън складовете и да се надяват на хубаво време.

Увеличеният потенциал за експорт оказа помощ на зърното, доставяно от северните пристанища на Бразилия, да се конкурира във връзка с логистичните разноски с фермерите в Съединени американски щати.

Цената за снабдяване на звук соя през 2008 година от Айова до Шанхай беше 77 % от цената при подобен курс сред северните пристанища на Бразилия и китайския град.

Към март 2023 година доставката от Съединени американски щати обаче би била с 5 % по-скъпа, от тази от Бразилия, съгласно данни на Министерството на земеделието на Съединени американски щати.

" По-големият дял на пратките през северните пристанища отразява по-евтините транспортни разноски спрямо маршрутите до пристанищата на юг и югоизток ", сподели Том Гут, чиновник на бразилската държавна организация по снабдяването CONAB.

Агенцията предвижда общото произвеждане на царевица в Бразилия през 2023 година да доближи близо 130 милиона метрични тона, рекордно огромно количество, а износът да се увеличи до 50 милиона метрични тона за първи път.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР