Бразилия е използвала повишения интерес към интернет технологиите по време

...
Бразилия е използвала повишения интерес към интернет технологиите по време
Коментари Харесай

Бразилия направи невиждана революция в дигитализацията на парите

Бразилия е употребила покачвания интерес към интернет технологиите по време на световната пандемия, с цел да реализира феноменална гражданска война в областта на паричните разплащания, съобщи Уол Стрийт Джърнал.

През ноември Централната банка на страната показа мобилното приложение за парични преводи Pix, което да се употребява от консуматори и търговци. Само 5 месеца по-късно приложението има 170 млн. регистрирани консуматори физически лица и 7,8 млн. компании. Според последното броене на страната, извършено през предходната година, това значи, че близо 100% от възрастното население на Бразилия е записано във въпросното приложение. Това е голям прогрес в подобряването на финансовите услуги в страната, още повече като се има пред тип, че по данни на Световната банка през 2017 година 30% от бразилците на възраст над 15 години не са имали банкова сметка.

Само през февруари през Pix са минали 275 млн. броя транзакции, което прави над 70% от всички парични преводи в страната.

Успехът на приложението се дължи на няколко основни фактора. Tо е елементарно за потребление, несъмнено е, включва клиентите на всички банки в страната и е относително на ниска цена. Подходът за дигитализиране на паричните разплащания на Бразилия мощно се разграничава от други сполучливи образци по света, при които всяка банка или дадена група от банки основават частно приложение за парични прехвърляния, както е в Норвегия или Швеция да вземем за пример.

„ Координирането на всички институции в една платформа се случва доста по-бързо с централно обмисляне “, счита Роберто Кампос Нето, шеф на Централната банка на Бразилия.

Неговата съществена цел е била да направи финансовата система по-конкурента, тъй като  5-те огромни банки в страната държат 93% от всички активи, което основава риск от въвеждане на неизгодни за потребителите  условия. За съпоставяне 5-те най-големи банки в прилежаща Аржентина държат 54% от пазара, до момента в който в Съединени американски щати тази централизация е единствено 41%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР