Бразилия даде лицензи на два от четирите блока за добив

...
Бразилия даде лицензи на два от четирите блока за добив
Коментари Харесай

Най-голямата икономика в Латинска Америка взима $17 милиарда за два от най-големите си нефтени блокове

Бразилия даде лицензи на два от четирите блока за рандеман на петрол, които се предлагаха на търг, оценен като най-големия подобен от 2010 година насам. Това обезпечи на страната към 17 милиарда $, които обаче не покриха упованията на държавното управление, написа Associated Press.

Дългоочакваният търг притегли вниманието на някои от най-големите петролни компании в света, в това число ExxonMobil на Съединени американски щати и други компании от Китай, Малайзия и Норвегия. В последна сметка малко от тези компании участваха.

Китайските държавни петролни компании CNOOC и CNODC завоюваха най-големия блок - Buzios, в консорциум с следената от страната Petrobras. Китайците ще имат миноритарен дял от 10% в взаимното дружество.

В търга за втория блок - Itapu, Petrobras беше единственият участник и в действителност победител.

" Трябва да оценим за какво огромните петролни компании не са взели участие в този търг ", разяснява министърът на енергетиката на Бразилия Бенто Албукерке. Той добави, че държавното управление ще преразгледа методологията за присъединяване в търга, с цел да усъвършенства бъдещите предложения.
 Следващото огромно главоболие на ОПЕК е процъфтяващото произвеждане на недопечен нефт на Бразилия
Следващото огромно главоболие на ОПЕК е процъфтяващото произвеждане на недопечен нефт на Бразилия

Как ще се отрази то на салдото на международния пазар?

Договорните условия предвиждаха, че спечелилите участници в търга би трябвало да възстановят неразбираема сума пари на Petrobras, с цел да компенсират към този момент осъществените от компанията проучвателни работи. Фактът, че тази сума трябваше да бъде контрактувана след търга, в действителност представляваше спомагателен риск за евентуалните вложители.

Бразилските управляващи след събитието показаха, че търгът е сполучлив, макар че постъпленията не доближават 26 милиарда $, които държавното управление очакваше да получи, в случай че всичките четири блока получиха лицензи.

Директорът на Националната организация за нефт, природен газ и биогорива на Бразилия Десио Оддоне оцени търга като " исторически ден " за петролния бранш на най-голямата стопанска система в Латинска Америка.

Търгът е резултат от дългогодишни сложни договаряния сред Petrobras, която имаше предходни права върху нефтените залежи, федералното държавно управление и някои бразилски щати, които също желаят дял от облагата.

Бразилският петролен бранш се възвръща от спада на интернационалните цени на петрола от 2014 година насам, както и от корупционния скандал, станал прочут като Операция " Car wash ", който разкри огромна корупция по най-високите етажи на Petrobras и държавното управление.

" Имахме рецесия тук в Бразилия. Нефтеният бранш " удари на камък ". Трябваше да създадем нещо, с цел да се възвърне пазарът ", сподели Оддон в изявление за организацията преди провеждането на търга.

Ръководителят на научните проучвания в енергийния отдел на Фондацията Getulio Vargas Фернанда Делгадо е на мнение, че в този момент Бразилия се смята за " гореща точка " за вложения в петрол, поради атрактивните договорни условия, които страната предлага, и стабилната съгласно нея политическа конюнктура.

" Към този миг мисля, че 70 милиарда реала (17 милиарда долара) съставляват доста забележителна сума за обществения бранш ", разяснява тя.

Въпреки мултимилиардната вест, стопанската система на Бразилия остава мудна, откакто страната излезе от двугодишна криза през 2017 година. Фискалните ограничавания постановиха в допълнение понижение за обществените разноски.

Постъпленията от търга ще бъдат разпределени сред Petrobras, федералното държавно управление, щатите и общините, което беше и компромисният вид, реализиран в хода на договарянията.

Четирите блока край крайбрежията на Рио де Жанейро имат запаси до 15 милиарда барела петрол. Вероятно блокираните блокове ще бъдат препоръчани на бъдещи търгове, обясниха анонимни чиновници, осведомени с енергийната политика на страната.
 Кой може да е най-големият печеливш от офанзивите против Saudi Aramco?
Кой може да е най-големият печеливш от офанзивите против Saudi Aramco?

Фокусът на пазара може да се реалокира от Близкия Изток на запад
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР