Бразилецът Алисон дос Сантос спечели титлата на 4000 метра с

...
Бразилецът Алисон дос Сантос спечели титлата на 4000 метра с
Коментари Харесай

Бразилец спечели златото на 400 метра с препядствия в Юджийн

Бразилецът Алисон дос Сантос завоюва купата на 4000 метра с трудности за мъже на Световното състезание по лека атлетика в Юджийн (САЩ). Дос Сантос направи доста мощно тичане и победи с нов връх на шампионатите - 46.29 секунди. До него на почетната стълбичка се подредиха двама американци. Това бяха Рай Бенджамин със среброто и Тревър Басит с бронза.

Всички погледи бяха ориентирани към олимпийския първенец и международен рекордьор - Карстен Вархолм. Норвежецът направи положителни бягания в сериите, само че явно получената преди няколко месеца травма му се отрази, като норвежецът даде едвам седмо време във финала.

Друг олимпийски първенец от Норвегия - Якоб Ингебригтсен, който бе считан за сигурен първенец на 1500 метра, също не съумя да стигне до златото. Шампион в дисциплината стана британецът Джейк Уитман, който сътвори изненадата на шампионата. Уитмън направи бягането на живота си. Около 200 метра преди финала той подвигна темпото и пое водачеството, което по този начин и не пусна до края, с цел да стъпи на международния връх. Бритаенцът пробяга отдалеченост за 3:29.23 минути, оставяйки на 24 стотни зад себе си Ингебригтсен. Трети се подреди състезаващият се за Испания мароканец - Мохамед Катир.

Така след пет следващи международни трофеи на кенийци в тази дисциплинираност, златото ще отиде в Европа. За последно това се случи при първото включване на дисциплината на Световно състезание, когато още веднъж британец в лицето на Стийв Крам приключва първи.

Еленор Патерсън пък донесе първа купа на Австралия в скока на височина за дами. 26-годишната австралийка стигна до златото с 2.02 метра, който записа от първия опит. Втора също с 2.02 е Ярослава Магучих (Украйна), а трета се подреди италианката Елена Валортигара с 2.00 метра.

Магучих, която беше любимка в надпреварата, реализира височината от втори опит. Валортигара заслужи бронза пред Герашченко, защото преодоля 2.00 от първи опит, само че и двете не скочиха 2.02. Магучих и Патерсън пробваха на 2.04, само че не съумяха. Това бе първа международната купа за Австралия и втори сребърен орден за украинката, която беше втора и в Доха 2019.

Олимпийската и трикратна международна шампионка Мария Ласицкене от Русия не бе позволена до присъединяване поради съветската военното навлизане в Украйна. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР