Брайън Мей - един от най-големите китаристи на последните пет

...
Брайън Мей - един от най-големите китаристи на последните пет
Коментари Харесай

Отчаяно исках да имам китара. Сър Брайън Мей от Куийн до Бъкингамския дворец

Брайън Мей - един от най-големите китаристи на последните пет десетилетия и член на именитата група Куийн, получи рицарско звание от английския крал Чарлз. Мей е Човек на деня на Свободна Европа.

Сър Брайън Мей - астрофизик, деятел за отбрана на животните и именит музикант, получи във вторник рицарско звание от краля на Англия Чарлз Трети - за заслугите си към музиката и благотворителността.

Това се случва 50 години след издаването на първия албум на група Куийн, която Мей основава дружно с барабаниста Роджър Тейлър в края на 60-те и която ще промени живота им малко по-късно.

Въпреки че демонстрира интерес към музиката от дребен, в началото никой не чака, че Мей ще поеме по този път. Той е роден през 1947 година в Хемптън Хил, Англия. В гимназията е един от най-хубавите възпитаници, а по-късно приключва астрофизика, която остава негова пристрастеност и до през днешния ден. През живота си продължава да работи и да издава книги в сферата.

Страстта му към музиката обаче става определяща. Тя е наследена от татко му - инженер по електротехника, който умее да свири на няколко инструмента по слух.
 Брайън Мей
" Татко можеше да направи всичко. Превърна свободната ни спалня в работилница, в която създаде всичките ни домашен уреди, в това число тв приемника ни ", споделя Мей пред Гардиън. " Но аз обезверено желаех да имам китара ", добавя той.

Когато е на 7 родителите му купуват акустична, само че не могат да си разрешат електрическа, каквато той желае. Затова двамата с татко му основават своя самоделна китара - Ред Спешъл (Red Special) или както Мей я назовава по-късно - " остарялата дама ". Той постоянно свири на нея, като в един миг, когато към този момент е звезда, китарата към този момент има паметен статут и се радва на своя лична защита, която я съпровожда на турнетата на Куийн.

Мей прекъсва докторантурата си, с цел да се отдаде на групата Smile, която основава с Тейлър. Родителите му в началото не одобряват добре решението да се откаже от науката в интерес на музиката, само че Мей е безапелационен. Малко по-късно, през 1970 година, когато Фреди Меркюри към този момент е вокалист, бандата, към този момент с новото име Куийн, бързо стартира да натрупа известност.

" Когато погледна обратно, не мисля, че съм можел да се родя в по-добро време. Като деца имахме огромен шанс, че израснахме в този интервал, когато нещата се пропукваха и всички граници се прекрачваха ", споделя Мей пред музикалното издание Гитар Уърлд (Guitar World).

Куийн се трансформира в една от най-големите в историята на музиката с шлагери като We Are The Champions, Bohemian Rhapsody, Another One Bites The Dust I Want To Break Free, We Will Rock You и I Want It All.

Близо две десетилетия по-късно, през 1991 година, Мей претърпява един от ней-тежките интервали в живота си. Тогава татко му почива от рак, а Фреди Меркюри - от СПИН. А бракът му с първата му жена Криси Мълън , с която има три деца, е пред края си.

" Чувствах, че изгубвам всичко. Опитвах да се ориентирам в тъмнината, а музиката беше единственото нещо, за което можех да се хвана, тя беше някакъв тип терапия ", споделя музикантът пред Гардиън.

През 1995 година Мей, Тейлър и басистът на групата Джон Дийкън издават албума Made in Heaven.

След гибелта на вокалиста групата основава Меркюри Финикс Тръст (Mercury Phoenix Trust) - благотворителна организация за поддръжка на заболели от СПИН. След 2000 година Куийн продължава да съществува с разнообразни вокалисти като Пол Роджърс и Адам Ламбърт .

Освен музикант и академик Мей е и предан деятел за отбрана на животните. През 2009 година основава фондацията Спаси ме (Save Me Trust) за запазване на дивата природа. Няколко години по-късно става вицепрезидент на благотворителната организация Кралско сдружение за попречване на жестокостта към животните.
 Брайън Мей свири на концерта в третия от четирите дни на тържествата по случай Платинения празник от ръководството на кралица Елизабет Втора пред Бъкингамския замък, Лондон, 4 юни 2022 година
През 2022 година Мей свири на от началото на ръководството на към този момент починалата кралица Елизабет Втора . Тогава е излъчено и авансово квалифицирано видео, в който кралицата си приказва с анимационното мече Падингтън, до момента в който на декор се чува We Will Rock You на Куийн.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР