Братята Пламен (вляво) и Атанас Бобокови са собственици на една

...
Братята Пламен (вляво) и Атанас Бобокови са собственици на една
Коментари Харесай

Зам.-министърът на екологията и братята Атанас и Пламен Бобокови вече са обвиняеми

Братята Пламен (вляво) и Атанас Бобокови са притежатели на една от огромните индустриални групи в страната

© Надежда Чипева Акцията на прокуратурата против скица за незаконен импорт и експорт на рискови боклуци към този момент докара до повдигнати обвинявания против 10 души. Сред тях са зам.-министърът на екологията Красимир Живков и братята Атанас и Пламен Бобокови, които притежатели на " Приста ойл " и " Монбат " - като групата им консолидирано е измежду топ 10 по доходи в страната. И тримата за пръв път бяха посочени поименно от прокуратурата, до момента в който останалите участници в групата към този момент не са обществено оповестени.

Прокуратурата ще изиска за четирима от тях да останат за непрекъснато в ареста, като измежду тях са зам.-министърът и единият от двамата братя. За останалите ограниченията, които профилираният съд евентуално ще прегледа на следващия ден, са парични гаранции (достигащи до 1 млн. лева евентуално за другият брат) и домакински арест.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Без нова светлина всъщност

Пресконференцията, водена от четири прокурора и основния секретар на Министерство на вътрешните работи, не даде доста нова информация за естеството на твърдяното закононарушение. Генка Брезашка, която е наблюдаващ прокурор по делото, разгласи, че Красимир Живков е " бил в извънредно близки взаимоотношения с братя Бобокови, което единствено по себе си не е незаконно, само че той е правил непозволени дейности, с които е подпомагал незаконната активност на братя Бобокови, обвързвана с вноса и износа на боклуци от чужбина ".

Прокурор Ангел Кънев пък разгласи, че акцията е взаимна с италиански проверяващи, само че поискана и водена от България. В домовете и офисите на Бобокови са открити и документи и електронни подписи за български и непознати компании, които те действително са направлявали.

Според развитата теза отпадъците официално са били излъчени на компании, които обаче " не са имали потенциал да правят активността, за която са имали издадени разрешителни ". На някои от обектите за преправяне на боклуци не е имало даже ток и вода, каквото условие имало. Целта на била да се сътвори верига от сдружения, с която активността с отпадъците да наподобява законна.

От думите на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов пък стана ясно, че интервенцията е проведена " в рамките единствено на няколко часа ". Не излиза наяве какво е наложило тази неотложност, откакто от предходния брифинг на представителя на основния прокурор Сийка Милева стана ясно, че по следствието се работи от януари.

Но с подхвърлени сламки

Автор: Прокуратура на Република България Прокурорите настояват за доста открити доказателства, само че съответно бяха разказани единствено няколко, които на тип нямат директна връзка с обвиняванията. Едното е открита в дома на Атанас Бобоков фотография, на чийто тил са изписани имена на известни обществени фигури и суми в левове и долари. По-късно бе оповестено и клише, което наподобява на самобитна жестоко нахвърляна ранглиста на най-богатите българи. Съдейки по имената обаче тя би трябвало да е настояща някъде към началото на века - евентуално сред 2003 и 2005 година Например със сума достигаща 150 млн. $ е маркирана Дарина (предполага се вдовицата на убития през 2003 година Илия Павлов). Същевременно убития през 2005 година Емил Кюлев попада поименно с 400 млн. $. Най-голямо число - 650 млн. $ стои против Васко (вероятно Васил Божков). В листата е комплициран и ред Ние с над 60 млн. $.

Над имената има и самобитна равносметка на ориста на изброените - трима са зад граница, а общо 14 са в рубрика " бандити " като от тях 4 убити и 10 живи.

От обясненията не стана ясно какво се подозира, че е смисъла на този лист. Не беше обявено и чии е почеркът, ни то какво има на фотографията.

В дома на Пламен Бобоков пък са открити автобиографии със фотоси на длъжностни лица от Министерството на правораздаването и Министерството на районното развиване и благоустройството, както и на наблюдаващ прокурор по дело против Васил Божков.

Всичко това не е ясно какво отношение има към съответния проблем с отпадъците, като единственият резултат към този миг е да се остави у публиката усещане за нещо неправилно към двамата предприемачи.

Вчера акциите на производителя на батерии " Монбат " поевтиняха с близо 10% до 3.60 лева, като в елементи от деня котировките падаха и с до 19 %. Компанията е част от следения от Бобокови " Приста ойл холдинг ", който също така има бизнес и произвеждане и търговия с автомобилни и индустриални масла.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР