Братята Енгин и Мустафа Ергуван, които бяха уличени в убийството

...
Братята Енгин и Мустафа Ергуван, които бяха уличени в убийството
Коментари Харесай

Разследване на Lupa.bg: Енгин, убил граничаря Петър Бъчваров, стрелял и по сириеца Абдула на границата?

Братята Енгин и Мустафа Ергуван, които бяха уличени в убийството на 32-годишния граничар Петър Бъчваров на българо-турската граница на 8 ноември, е допустимо да са стреляли и по 19-годишния сириец Абдула Ел Рустум на 3 октомври. Съдът откри, че двамата анадолци са имали противозаконна пушка, с която са гърмели по бежанци, с цел да могат да ги оберат.





На 8 ноември Енгин (28) и Мустафа (34) са чакали незаконни мигранти в сектора на оградата с дупки. Когато българската полиция присъединила фаровете на транспортното средство и ги помолила да се отдалечат, братята били на 10 метра от браздата. Енгин разкрил огън с пушка и незабавно избягал от региона при мъгляв и лек дъжд.

Брат му бил по-напред и бягал от родните ченгета. Именно заради тази причина той е освободен, като съдиите имали ясни доказателства, че Мустафа не е взел участие в стрелбата.

Мустафа и Енгин дебнели мигранти в гора край българската граница, с цел да ги ограбят. Братята били овчари и имали досиета за обири.

Според столични криминалисти е допустимо братята да са простреляли 19-годишния сириец при опит да оберат групата мигранти.

От българска страна може елементарно да се откри дали Мустафа и Енгин са произвели изстрелите или граничен служител на реда, както твърди английската медия „ Скай нюз ”.

„ Нашите граничари употребяват револвери „ Макаров ”. Единият пълнител е с 8 бойни патрони, вторият - със стоп патрони. Мунициите са с партида, която се вижда на гилзата. Всяка партида е друга. Тя дава гаранция, че не може да се стреля нелегално. Ако се постави различен патрон, незабавно ще се разбере при инспекцията, че е от друга партида. Като се наблюдава графикът на служителите на реда, ще лъсне кои са били на промяна на 3 октомври. После се ревизира оръжието им и пълнителите с патрони. Така ще се разбере взели участие ли са наши граничари в стрелбата по сириец преди два месеца или не. Освен това стоп патроните оставят следи по оръжието и по-трудно се намират и се заменят след противозаконна пукотевица. Турските управляващи би трябвало да създадат лицево различаване на стрелците и на техните жертви. Така на 100 % ще излезе истината ”, изясни пред Lupa.bg чиновник на Министерство на вътрешните работи.

Миналата седмица България бе упрекната в опит за ликвидиране на сирийски емигрант на границата. Това се случи, откакто се появи абсурден видеоклип, сниман на 3 октомври, на който се вижда по какъв начин се стреля по 19-годишен сириец на границата на страната с Турция, а патрон, пуснат от родни служители на реда, го улучва тежко и едвам не го убива, твърди " Скай нюз ".

Видеото е част от взаимно следствие на водещи европейски медии - " Скай нюз ", " Таймс ", " Лайтхаус Рипортс ", " Льо Монд ", ARD, Domani и RFE/RL Bulgaria.

На фрагментите се вижда по какъв начин 19-годишният Абдула Ел Рустум пада на земята, откакто патрон минава през ръката и се забива в гърдите му. Младежът твърди, че е бил прострелян от българските гранични чиновници, откакто са заловили групата му да влиза незаконно в страната и са я изтласкали назад към Турция. На излъчените фрагментите обаче на никое място не се виждат граничари, а цивилни, които е взможно да са Мустафа и Енгин.

" Появи се зелен автомобил с двама български чиновници в него. Той пристигна покрай нас и те започнаха да стрелят във въздуха. Стреляха два пъти във въздуха, а по-късно започнаха да стрелят напряко пред нас на земята - очевидно желаеха да ни улучат ", споделя бежанецът пред публицистите.

" Защо направихте това? ", попитахме ние. След тези думи ме удариха, и ме простреляха ", твърди той. " Начинът, по който стреляха по мен, беше пряк и имаше за цел да ме убие. Направиха го, без да им мигне окото ", прибавя той, представен от " Скай нюз ". 

На фрагменти от мобилен телефон се вижда по какъв начин групата търсещи леговище хвърля камъни по граничната ограда от турска страна и псува. След това напрежението нараства и ненадейно в гората отеква мощен тропот.

Не се вижда ясно кой е стрелецът. Като част от следствието, кадрите са изпратени за разбор на Стивън Бек, който е аудио криминалист. Той проучва вълновата форма и призрака на файла и откри, че те подхождат на изстрел от дуло на малко огнестрелно оръжие, изстреляно по посока на записващия човек.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР