Братислава е най-малката сред четирите столици, разположени на река Дунав.

...
Братислава е най-малката сред четирите столици, разположени на река Дунав.
Коментари Харесай

В Братислава всичко е на една ръка разстояние...

Братислава е най-малката измежду четирите столици, ситуирани на река Дунав. Красив, безвреден, спокоен и един от най-прекрасните градове на континента със своята остаряла архитектура, история и обичаи.

Столицата на Словакия предлага всичко, което един странник може да желае. Интересното е, че тя е единствената столица в света, граничеща с две страни - Австрия и Унгария. Пътят до Виена, да вземем за пример, лишава час, а дистанцията е 66 км по идеална автомагистрала. Това е най-късото разстояние сред две европейски столици, с изключение на Ватикана и Рим, които на процедура споделят един град. До Будапеща може да се стигне за два - два часа и половина, на четири часа пък е Прага.

Братислава става столица на Словакия през 1993 година, когато се отделя от Чехословакия. Градът е ситуиран от двете страни на река Дунав и на левия бряг на река Морава, на към 60-70 км по-надолу по течението от Виена. Знаете ли, че... от Виена до Братислава до 1936 година можело да се стигне даже с трамвай. За разлика от австрийската столица, която "бяга " от реката, централната част на Братислава е директно на Дунав.

Намирайки се по средата - сред трите известни столици, Братислава е взела по малко от всяка от тях и съумява да заплени с атмосферата си и спокойствието си.

Най-доброто време да се посети Братислава са месеците от май до септември в това число, когато времето е идеално с температури сред 21 и 27°C.

Братислава (Bratislava) е най-големият град в Словакия. Населението му е към 463 000 души, а жителите му не се надпреварват да вървят всички заедно по улиците, не бързат, не се блъскат, а се разхождат постепенно и спокойно…

<!--[if--> <!--[endif]--> Братислава е политическият, културен и икономически център на Словакия. Градът е седалище на президента, Народното събрание и държавното управление на страната, както и на няколко университета, музеи, театри, галерии и други значими културни и просветителни институции. Много от огромните словашки икономически и финансови институции също са ситуирани в града.

Градът е относително дребен и в този смисъл най-удобният метод да бъде прегледан е да се обходи пешком. Една от най-интересните забележителности в столицата, както и самобитен знак на града, е Замъкът Братислава (Bratislavský hrad), издигнат преди 10 века. Разположен е на много изолиран и каменист рид - Малки Карпати, тъкмо над река Дунав в средата на града. Оттам се открива невероятна панорама към града, към Австрия и в случай че е хубаво времето, и към Унгария. Масивната правоъгълна постройка на замъка има четири кули в четирите си краища. Тук е ситуиран историческият музей с непрекъсната експозиция. Тук е и резиденцията на държавното управление.

Повечето от другите туристически обекти са ситуирани в централната част на града, в историческия център. Интерес съставлява Катедралата Св. Мартин (Katedrála svätého Martina), ситуирана на западната граница на остарелия град на Братислава. Тя е най-голямата, най-изящната и най-старата черква в града. В последните години е била употребена за коронации от кралството Унгария. Формата на катедралата символизира разпятието.

Старата постройка на кметството (Stará radnica) е една от най-старите каменни сгради в Братислава, и най-старото кметство в Словакия. Завършена е през XV век в готически жанр. Разположена е в центъра на града.

Не бива да пропускате и Църквата Троица, Словашкият народен спектакъл, портата Михаил и няколко други.

Сред забавните обекти за посетителите на града са и трите бронзови скулптури , които са ситуирани на разнообразни места из Стария град. Едната е на френски боец, който се е подпрял на скамейка, другата е на фотограф (папарак), и третата е на служащ, който се подава от канал на улицата.

В ресторантчетата могат да се опитат всевъзможни специалитети от европейската кухня, само че и локалните вкусни блюда, като типичните словашки полиевки (супи), кнедли, халушки с пръжки, гулаш (и те настояват, че е тяхно изобретение), слимаки(охлюви) с масло и чесън… Разбира се, всичко това може да се полее с хубавите словашки бири - Zlaty, Bazant,Topvar, Corgon, Stein и още десетки марки.

В Братислава е роден австрийския проектант Виктор Румпелмайер. Стилът му съчетава присъщия за втората половина на 19 век виенски жанр с френски и италиански въздействия. Непосредствено след Освобождението той осъществя и няколко плана в България. Сред тях са първото преустрояване на Княжеския замък в София през 1880-1882 година (днес Национална художествена галерия) и летният замък на княз Александър I Батенберг край Варна през 1882-1885, наименуван в началото "Сандрово ", а след 1894 година - Евксиноград.

Разстоянието сред София и Братислава се "скъси " откакто ниcĸoтapифнaтa aвиoĸoмпaния Wіzz Аіr oбяви, че стартира да лети oт бългapcĸaтa cтoлицa дo Бpaтиcлaвa. Лeтищeтo в Бpaтиcлaвa e aтpaĸтивнo и поради близocттa cи дo дpyгa гoлямa eвpoпeйcĸa cтoлицa - Bиeнa.

<!--![endif]--> <!--![if--> Но няма никакъв проблем да употребявате и противоположния маршрут. Разстоянието и пътната инфраструктура сред Виена и Братислава разрешава бърз сухопътен публичен превоз сред столиците на Австрия и Словакия. Автобус за 6 евро в едната посока се движи сред летище Братислава-Нови мост (на центъра) - летище Виена (Швехат) - автогара Ердберг (Erdberg) във Виена.

<!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР