Братът на Борис Джонсън, син на руски олигарх и други

...
Братът на Борис Джонсън, син на руски олигарх и други
Коментари Харесай

Срамното наследство на Борис Джонсън: всякакви мажоретки и подмазвачи“


Братът на Борис Джонсън, наследник на съветски олигарх и други странни фигури са членове на Камарата на лордовете по волята на отиващия си министър председател. Сега той може да вкара там още десетки свои " приятелчета и всевъзможни подмазвачи ".

опозорен, само че все пак вероятно ще сложи собствен бездънен отпечатък върху - и това негово „ завещание “ съвсем не може да се предотврати. Медиите оповестяват, че отиващият си министър председател има намерение да конфигурира в Горната камара на английския парламент значими свои политически съратници, лоялни помагачи и основни спонсори.

Кои са тези хора?

Въпреки бурните митинги и още преди да напусне „ Даунинг Стрийт “ 10 Джонсън очевидно има желание да конфигурира в Камарата на лордовете извънредно висок брой нови членове. Вече от месец това е вълнуващата тематика в политически Лондон: Кои хора ще завоюват от последните политически жестове на оттеглящия се министър председател? Редица имена към този момент се появиха в медиите, появиха се и резултатите от едно допитване, съгласно което 54% от британците не желаят Джонсън да конфигурира нови лордове.
Редакцията предлага
Сред предстоящите номинации е министърката на културата Надин Дорис, може би най-лоялната привърженичка на консервативния министър председател. Тя стана за смях с всеотдайността, с която се хвърля на барикадата в отбрана на Джонсън, даже когато обстановката е безнадеждна. Наскоро обаче се разбра, че Дорис може да резервира мястото си в кабинета, в случай че отпред на държавното управление застане Лиз Тръс.

В листата пикантно се появява и името на Любов Чернухина, брачна половинка на някогашен съветски министър и една от най-щедрите спонсорки на Консервативната партия. Важен спонсор е и предприемачът Дейвид Рос, който също така през 2019 година уреди на Джонсън и партньорката му първокласна почивка на Карибските острови. Всички тези хора напълно скоро могат да влязат като благородници в Горната камара на Британския парламент – освен това до гибелта си. И, несъмнено, да оказват съществено влияние върху политиката във Англия. Редица наблюдаващи остро подлагат на критика Горната камара на Народното събрание, като я назовават „ доживотно пълномощие да влияеш върху законите и да получаваш достъп до коридорите на властта “.

И други са се възползвали, само че не по този начин солидно

Но Борис Джонсън надалеч не е първият министър председател, който се възползва от това право на оттеглящия се държавен началник. Неговите прародители Тереза Мей и Дейвид Камерън също не пропуснаха да конфигурират собствен съратници и съпартийци в Горната камара.

Редица критици считат обаче, че Джонсън ще се възползва от тази привилегия в надалеч по-масивна степен. Дарън Хюз, началник на Дружеството за електорални промени, споделя в изявление за „ Таймс “: „ Досегашните му номинации за Горната камара и трескавият метод, по който се отдръпна от високата си позиция, приказват сами за себе си. “

Камарата на лордовете по многобройност отстъпва единствено на Общокитайското заседание на народните представители: в нея законодателстват повече от 800 души, като към този момент цели 10% от тях дължат позицията си на оттеглящия се министър председател.

Сред тях са братът на Борис Джонсън Джо (или „ барон Джонсън от Марилбоун “) или Евгени Лебедев, наследник на съветския олигарх Александър Лебедев, който държи вестниците „ Ивнинг Стандарт “ и „ Индипендънт “ и се води приятелче на премиера. Руснакът също се кичи с екзотична купа: барон на Хамптън в Лондонския Ричмънд на Темза и на Сибир в Руската федерация.

Истинско огорчение

„ Джонсъновите назначения “ в Горната камара ще бъдат окончателното огорчение “, предизвестява списание „ Ню Стейтсмън “. Според списанието, в достопочтената Камара на лордовете могат да влязат „ десетки приятелчета, огромни донори, мажоретки на Брекзита и всевъзможни подмазвачи “.

Лобистката компания CT Group, чийто притежател Линтън Крозби е консултант на консерваторите, даже предлага Джонсън да номинира 50 лорда с консервативна ориентировка, с цел да може да прокара през Народното събрание редица противоречиви законопроекти. Да, на дебатите в Горната камара съвсем никой не обръща изключително внимание, тъй като тя се счита за историческа отживялост, само че в действителност лордовете имат големи пълномощия. Често пъти те съществено вгорчават живота на държавното управление.

Със своите номинации Борис Джонсън може да промени съотношението на силите и да облекчи бъдещите консервативни министър председатели при прокарването на мечтани от тях закони. В момента по всичко наподобява, че отпред на кабинета след Джонсън ще застане сегашната външна министърка, която като убеждения се нарежда в най-дясното крило на торите. В нейния дневен ред влиза, да вземем за пример, проект за отвод от Конвенцията за правата на индивида – по този начин Англия щяла умерено да вкара драконовски ограничения в миграционното си законодателство. Лиз Тръс има намерение още посредством нов закон да пренебрегва международноправните задължения, които Лондон пое във връзка с Северна Ирландия в съглашението за.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Британският лорд, който оказва помощ на деца бежанци
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР