Брат и сестра от Кюстендил са в безизходица, след като

...
Брат и сестра от Кюстендил са в безизходица, след като
Коментари Харесай

Пожар остави без покрив безработни учители

Брат и сестра от Кюстендил са в невъзможност, откакто останаха без покрив над главата. Пожар точно на Нова година изгоря покъщнината им, дограмата и елинсталацията на дома им. Като краткотрайно решение те се подслонили при родственици в София, където ги заварила и новината, че жилището им е изгоряло. Цветанка и Любомир Симеонови сега са без работа, няма по какъв начин и да изтеглят заем, с цел да стегнат жилището си, споделя struma.bg
„ Бяхме в София, с цел да посрещнем Нова година при родственици. В първите минути на 2019-а година вместо пожелания по телефона, получих обезпокоително позвъняване от съседи. Чухме се към 12.05 часа. Пожарната пристигнала незабавно, само че нали е Нова година, до момента в който съседите видят, че нещо тлее… То е било заря над нашата къща по техните думи. Минават 30 минути и изгаря съвсем всичко, тогава се обадили и на тел. 112. Изгорели са ни килимите, облеклата, всичко е унищожено”, разяснява Цветанка.
Според проверяващите пожарът е зародил злоумишлено, а по думите на Цветанка връзките й със съседите са извънредно доброжелателни. „ Явно огънят е породен от някакви хулигани, я пиратка са хвърлили в нетрезво положение, я нещо по-силно. Минали години са ни чупили прозорци на сутерена, нищо ужасно. Даваш 20-30 лв. и си подготвен. Но в този момент възпламениха целия етаж, изгоря дограмата. Няма къде да отидем, брат ми е при познати в София. Тук изгоря и елинсталацията. Всичко е черно, ток няма по какъв начин да се пусне, без да се направи нова”, разяснява Цветанка. В момента останалите без дом са приютени от родственици в столицата. „ Просто ни влязоха в състояние и ни подадоха ръка. Но това е краткотрайно, няма по какъв начин да досаждаме по-дълго време. Ние сега в една стая сме четирима души. В София сме от 4-и януари, спахме тук на студено, като се прибрахме, и се разболяхме. Завиваме се с юргана през глава, ток няма на никое място. Не разполагаме с печка на дърва да ни топли. Само на ток се отоплявахме”, споделя още кюстендилката.
Цветанка и Любомир са начални учители по обучение. Тя е преподавала 12 години на възпитаници до четвърти клас, а Любомир е работил като помощник по политическа спестовност. От няколко години страда от заболяване на ставите и е мъчно преносим, а все още и двамата са безработни.
„ За дограмата, откакто ревизирах в две компании, ми споделиха, че желаят към 3000 лв., да не се зида стената. И вътре желаят още 500 лв. за другите прозорци. В смисъл, най-евтиният вид е този. Не приказваме за нещо скъпо, а за най-обикновено стъкло. Това е най-наложително, боядисване на стаите не предвиждаме, защото трябват други средства – багра, работа, труд, майстори, нали всичко се заплаща. Всичко е опожарено, за покъщнината изобщо не приказваме, а за най-спешното”, споделя педагожката.
За възобновяване на електричеството също ще е нужна непостижима за тях сума. Като пропуск тя регистрира, че жилището не е застраховано. „ Няколко пъти съм проверявала, годишно щеше да излезе 120 лв.. Не че застрахователите дават доста пари, само че въпреки всичко е вариант”, добавя дамата, останала без жилище.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР