Брашното на едро в Бургас стигна до 2,40 лв./кг. Олио

...
Брашното на едро в Бургас стигна до 2,40 лв./кг. Олио
Коментари Харесай

Бой за яйца по Великден?

Брашното на едро в Бургас стигна до 2,40 лева./кг. Олио на едро в София до 5,80 лева./л

Най-важната информация за хората в този момент е коя ще бъде идната хранителна стока след  олио то, която внезапно ще нарастне. На опашки в хранителните магазини хора приказват, че това ще бъдат  яйца та, поради идния Великден, пише в. “Труд ”.

Пенсионери разясняват, че българските  яйца  за Великден несъмнено ще стигнат 50 ст. за брой. Но полските  яйца  винаги са по-евтини. Освен това някои вериги може да създадат промоции. Затова пенсионерите занапред пресмятат по кое време е най-добре да се запасят с  яйца , тъй че да не се скапват за Великден.

Очакването да продължи повишаването на храните провокира суматоха измежду част от популацията, главно хората с по-ниски приходи. Страховете от по-високи цени ги карат да се запасяват, като изкупуват най-евтините храни в магазините. В резултат част от рафтовете останаха празни. Притесненията им са основателни, тъй като спекуланти пробват пазара като вдигат цените и наблюдават дали хората не престават да купуват стоката им.

Цените на едро на редица съществени храни набъбнаха значително пред предходната седмица, демонстрират данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борси (ДКСБТ). Най-много е поскъпнало  олио то - с 18,5% единствено за седмица, като междинната цена на бутилка от 1 литър на едро е 4,16 лева В София обаче цените на едро на  олио то са от 3,10 лева до 5,80 лева за литър. При цена на едно от 5,80 лева.  олио то в магазина ще бъде най-малко 6,20 лева В област Ямбол  олио то на едро е с закрепена цена от 5,70 лева Това е минималната и оптималната цена на едро в региона. В Русе  олио то на едро коства от 3,40 лева до 5,50 лева В още няколко области  олио то на едро стига до 5 лева за литър. Това са Бургас, Хасково и Шумен.

Освен повишаване на  яйца та, хората чакат и повишаване на цената на брашното, защото Украйна и Русия образуват над 25% от износа на пшеница в света. Данните на ДКСБТ демонстрират, че действително брашното нараства. Само за седмица брашното вид “500 ” е поскъпнало с 8,9% до 1,34 лева за кг. В област Бургас на едро продават брашното на цени между 0,85 лева и 2,40 лева, а в област Пловдив - от 1,85 лева до 1,95 лева за кг. Много високи са цените на брашното и в Силистра - от 1,58 лева до 1,71 лева за кг. В София брашното на едро коства сред 1,20 лева и 1,61 лева за кг.

Киселото мляко от 3 и над 3 на 100 масленост в кофички от 400 година за седмица е поскъпнало с 6,5% до междинна цена на едро от 1,14 лева, демонстрират данни на ДКСБТ. Прясното мляко на едро е поскъпнало с 5,1% до 2,08 лева за литър. А цените на пилешките бутчета са нарастнали с 4,9% до 4,06 лева за кг. на едро.

Средната цена на сиренето от 8,70 лева за кг. не е изменена през предходната седмица. Но цената на сиренето на другите тържища е в доста необятни граници. Например в София цените са от 5,50 лева до 10,10 лева за кг. на едро.

 



Вносните червени чушки нарастнаха с над 36% единствено за месец, демонстрират данни на Държавната комисия по стокови тържища и борси (ДКСБТ). Цената им на едро е повишена с 90 ст. до 3,37 лева за кг. Много огромно е повишаването и на доматите - с близо 15 на 100 за месец, като по тържища и борси ги продават приблизително за 3,12 лева./кг. Вносните домати са малко по-евтини, а и покачването на цените им е по-малко. За месец вносните домати на едро са поскъпнали с 8,7% до 2,88 лева за кг.

Основната причина за повишаването на оранжерийните домати е повишението на цената на тока. Първо бяха повишени цените на краставиците, като в магазините имаше краставици и по 7 лева за кг. Хората обаче се въздържаха от покупките на толкоз скъпи краставици. В резултат цените на оранжерийните краставици се намалиха през последния месец. На едро цената им падна с над 12% до 4,2 лева за кг. Въпреки това обаче, оранжерийните краставици остават доста по-скъпи както от оранжерийните домати, по този начин и от вносните краставици.

 

Цената на пшеницата на борсата във Франция набъбна през предходната седмица с 3,25 евро до 365 евро/тон. Котировките за съветска пшеница с доставка през март се подвигнаха с 32 $ до 427 долара/тон.

На Софийска стокова борса котировките на пшеницата през предходната седмица бяха повлияни от информацията, че страната ще купува съществени количества и към този момент, макар съществуването на зърно, продавачите изчакват и се въздържаха от сключването на покупко-продажби. Хлебна пшеница се търси на цена от 440 лева./тон, фуражна пшеница - на 420 лева./тон, обявите за царевица са с цена от 420 лева до 450 лева за звук, а цената “купува ” на маслодаен слънчоглед е 1400 лева./тон.

Царевицата в Съединени американски щати нарастна предходната седмица с 16 $ до 367 долара/тон. Ечемикът във Франция, с доставка през март, нарастна с 33 евро до 387 евро/тон. Нерафинираното слънчогледово  олио  на борсата в Ротердам се продава за 1700 долара/тон. Офертите за рафинирана захар се покачиха с 5,30 $ до 527,50 долара/тон на борсата в Лондон.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР