Брашното на едро в Бургас стигна до 2,40 лв./кг. Олио

...
Брашното на едро в Бургас стигна до 2,40 лв./кг. Олио
Коментари Харесай

Бой за яйца идва след олиото?

Брашното на едро в Бургас стигна до 2,40 лева./кг. Олио на едро в София до 5,80 лева./л

Най-важната информация за хората в този момент е коя ще бъде идната хранителна стока след олиото, която внезапно ще нарастне. На опашки в питателните магазини хора приказват, че това ще бъдат яйцата, поради идния Великден, написа в. " Труд”.

Пенсионери разясняват, че българските яйца за Великден несъмнено ще стигнат 50 ст. за брой. Но полските яйца постоянно са по-евтини. Освен това някои вериги може да създадат промоции. Затова пенсионерите занапред пресмятат по кое време е най-добре да се запасят с яйца, тъй че да не се скапват за Великден.

Очакването да продължи повишаването на храните провокира суматоха измежду част от популацията, главно хората с по-ниски приходи. Страховете от по-високи цени ги карат да се запасяват, като изкупуват най-евтините храни в магазините. В резултат част от рафтовете останаха празни. Притесненията им са основателни, тъй като спекуланти пробват пазара като подвигат цените и наблюдават дали хората не престават да купуват стоката им.

Цените на едро на редица съществени храни набъбнаха значително пред предходната седмица, демонстрират данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борси (ДКСБТ). Най-много е поскъпнало олиото - с 18,5% единствено за седмица, като междинната цена на бутилка от 1 литър на едро е 4,16 лева В София обаче цените на едро на олиото са от 3,10 лева до 5,80 лева за литър. При цена на едно от 5,80 лева олиото в магазина ще бъде най-малко 6,20 лева В област Ямбол олиото на едро е с закрепена цена от 5,70 лева Това е минималната и оптималната цена на едро в региона. В Русе олиото на едро коства от 3,40 лева до 5,50 лева В още няколко области олиото на едро стига до 5 лева за литър. Това са Бургас, Хасково и Шумен.

Освен повишаване на яйцата, хората чакат и повишаване на цената на брашното, защото Украйна и Русия образуват над 25% от износа на пшеница в света. Данните на ДКСБТ демонстрират, че фактически брашното нараства. Само за седмица брашното вид " 500” е поскъпнало с 8,9% до 1,34 лева за кг. В област Бургас на едро продават брашното на цени сред 0,85 лева и 2,40 лева, а в област Пловдив - от 1,85 лева до 1,95 лева за кг. Много високи са цените на брашното и в Силистра - от 1,58 лева до 1,71 лева за кг. В София брашното на едро коства сред 1,20 лева и 1,61 лева за кг.

Киселото мляко от 3 и над 3 на 100 масленост в кофички от 400 година за седмица е поскъпнало с 6,5% до междинна цена на едро от 1,14 лева, демонстрират данни на ДКСБТ. Прясното мляко на едро е поскъпнало с 5,1% до 2,08 лева за литър. А цените на пилешките бутчета са нарастнали с 4,9% до 4,06 лева за кг. на едро.

Средната цена на сиренето от 8,70 лева за кг. не е изменена през предходната седмица. Но цената на сиренето на другите тържища е в доста необятни граници. Например в София цените са от 5,50 лева до 10,10 лева за кг. на едро.



Вносните червени чушки нарастнаха с над 36% единствено за месец, демонстрират данни на Държавната комисия по стокови тържища и борси (ДКСБТ). Цената им на едро е повишена с 90 ст. до 3,37 лева за кг. Много огромно е повишаването и на доматите - с близо 15 на 100 за месец, като по тържища и борси ги продават приблизително за 3,12 лева./кг. Вносните домати са малко по-евтини, а и покачването на цените им е по-малко. За месец вносните домати на едро са поскъпнали с 8,7% до 2,88 лева за кг.

Основната причина за повишаването на оранжерийните домати е повишението на цената на тока. Първо бяха нараснали цените на краставиците, като в магазините имаше краставици и по 7 лева за кг. Хората обаче се въздържаха от покупките на толкоз скъпи краставици. В резултат цените на оранжерийните краставици се намалиха през последния месец. На едро цената им падна с над 12% до 4,2 лева за кг. Въпреки това обаче, оранжерийните краставици остават доста по-скъпи както от оранжерийните домати, по този начин и от вносните краставици.

Цената на пшеницата на борсата във Франция набъбна през предходната седмица с 3,25 евро до 365 евро/тон. Котировките за съветска пшеница с доставка през март се подвигнаха с 32 $ до 427 долара/тон.

На Софийска стокова борса котировките на пшеницата през предходната седмица бяха повлияни от информацията, че страната ще купува съществени количества и към този момент, макар съществуването на зърно, продавачите изчакват и се въздържаха от сключването на покупко-продажби. Хлебна пшеница се търси на цена от 440 лева./тон, фуражна пшеница - на 420 лева./тон, обявите за царевица са с цена от 420 лева до 450 лева за звук, а цената " купува” на маслодаен слънчоглед е 1400 лева./тон.

Царевицата в Съединени американски щати нарастна предходната седмица с 16 $ до 367 долара/тон. Ечемикът във Франция, с доставка през март, нарастна с 33 евро до 387 евро/тон. Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам се продава за 1700 долара/тон. Офертите за рафинирана захар се покачиха с 5,30 $ до 527,50 долара/тон на борсата в Лондон.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР