Браншовици, близки до президента Румен Радев, ще оглавят част от

...
Браншовици, близки до президента Румен Радев, ще оглавят част от
Коментари Харесай

Близки до президента браншовици оглавяват фермерските протести

Браншовици, близки до президента Румен Радев, ще оглавят част от фермерските митинги. Те са в отговор признатото в четвъртък решение да отпадне възбраната за импорт на украинско зърно.

Още същия ден над 20 асоциации оповестиха, че стартират неопределен народен митинг от 18 септември, а на 19 септември ще блокират София.

Те настояват, че решението за обновяване на украинския импорт на земеделска продукция е гибелен и ще унищожи българското селско стопанство. Твърдението е противоречиво откакто след 4 месеца възбрана цените на слънчогледа останаха ниски и възбраната не способства за покачването им, както чакаха зърнопроизводителите. Още по-спорен е митингът на животновъдите, защото те изхранват животните си с фуражи, направени от зърно. Колкото по-евтино е зърното, толкоз по-евтина ще е и прехраната на животните им. 

В собствен коментар Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за проучване на демокрацията, показва, че българските зърнопроизводители желаят цени с 20% по-високи от международните тържища. Той прибавя, че българските зърнопроизводители настояват  " да не се внася на ниска цена украинско зърно! Защо да не се внася? За да купят тяхното! "  

Безлов показва, че, в случай че тези цени бъдат реализирани, в последна сметка те ще бъдат платени от потребителите в магазините.

Хора от държавни управления на Радев в митингите

Още преди да се разбере, че съпредседателите на ПП-ДБ в Народното събрание Кирил Петков и Атанас Атанасов дружно с Александър Иванов (ГЕРБ), Румен Христов (СДС) и Делян Пеевски от Движение за права и свободи внасят проекторешение за повдигане на възбраната, Тодор Джиков, който  е някогашен началник на Асоциацията на картофопроизводителите разгласи, че браншът му излиза на митинг.

Във фейсбук той посочи, че Националната асоциация на картофопроизводителите даже е  " подготвена да разгласи гражданско непокорство и осъществяване на дейни протестни дейности през идната седмица ". Самият Джиков беше заместник- министър на земеделието в излъченото от Румен Радев последно служебно държавно управление.

Инициаторът за пилона в Рожен също на митинг

Още преди 6 дни протестна подготвеност разгласи и Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите, чийто ръководител е Симеон Караколев. Името му нашумя това лято около самодейността му за създаване на най-високия стълб в страната (111 м) с българския трикольор.

Впоследствие стана ясно, че съоръжението е получило дарения от 144 хиляди лева от служебното държавно управление на Румен Радев. Даренията пристигнаха от 6-те горски предприятия, Българската банка за развиване, както и три транспортни държавни сдружения - " Ръководство на въздушното придвижване ", " Пристанище Бургас " и Национална компания " Железопътна инфраструктура ".

Голямата част от сумата на дарението - 120 000 лв. бяха предоставени точно от горските предприятия към земеделското министерство, което тогава бе ръководено от служебния министър на земеделието Явор Гечев. Сега Гечев е консултант на Румен Радев по въпросите на земеделието. Самият Румен Радев откри пилона в Рожен. 

Преди ден на експлицитна конференция Българската земеделска камара също се разгласи за протестни дейности в цялата страна срещу  " задълбочаващата се рецесия в земеделието ". Изпълнителният ѝ директор Светлана Боянова също бе консултант на излъчения от Румен Радев длъжностен министър на земеделието Явор Гечев.

" Трябва да се спре при всеки един издигнат проблем от страна на сектора, да се споделя какъв брой пари била дала страната. Ама това не работи. Това повече не може да продължава и да се очерня бранша на земеделското произвеждане. Не познавам страна в Западна Европа, потребителят да не избра локалната суровина. Няма такава страна. Аз съм сигурна, че след през днешния ден обществото ще поддържа производителите, тъй като ще разбере, че те работят за него ", сподели Боянова в сряда.

Същевременно и в четвъртък Министерство на финансите разгласи нови субсидии в поддръжка на земеделския отрасъл.

Преди ден министър председателят Николай Денков уточни, че през 2022 година селското стопанство е получило към 1.6 млрд лева дотации и помощи.

През 2023 година са изплатени и планувани за погашение още към 2 милиарда лева

От тях посредством Държавен фонд " Земеделие " ще се изплатят 890 млн. лева европейски средства и 388 млн. лева национално съфинансиране. Отделно от това 390 млн. лева от централен бюджет и 290 млн. лева са планувани от бюджета на Министерството на земеделието и храните.

" Твърдението, че страната няма грижа за бранша е правилно. Добре е и секторът да има грижа за страната, когато формулира настояванията си ", сподели Денков. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР