Браншът излиза на мирен протест срещу опитите за дискридитиране на

...
Браншът излиза на мирен протест срещу опитите за дискридитиране на
Коментари Харесай

Битка за 15 млрд. евро стои зад атаката срещу строителите

Браншът излиза на кротичък митинг против опитите за дискридитиране на родните компании


Битка за голяма сума сред 12 и 15 милиарда евро се крие зад офанзивите против българските строители. Това е сумата, която се чака да бъде усвоена от бранша по разнообразни планове през идващия програмен интервал.
За да не случи това обаче върви дискредитация на бизнеса и поредност от голословни нападки. “Няма компания в Европа, която да не желае да взе участие в разпределението на баницата ”, съобщи ръководителят на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев.

Атаките против сектора не стопираха, а отношението към нас може да се дефинира като “унищожително ”, съобщи той. Целта е да се дискеридитират българските компании или даже да бъдат премахнати преди старта на огромните европроекти, като по този метод се пазят ползите на непознати компании, които желаят да строят у нас.

Участвали сме с непознати компании в консорциуми, партнирали сме си с тях и знаем, че както и до момента отново ние ще свършим цялата работа, изясни Терзиев. И зададе риторичния въпрос “Коя външна строителна компания докара у нас свои служащи извън? ”. Терзиев даде за образец и редица планове като създаване на летището в София и това на мигастрала “Люлин ”, в които непознати компании печелиха търговете, само че по-късно строителството бе изпълнено напълно от родните компании като подизпълнители.

Чуждите компании или ни продават своите референции за търговете и по този начин утежняват цената, или вземат участие единствено като консултанти и прибират разликата сред платената на тях сума от възложителя и тази, която те от своя страна дават на български подизпълнители за приключване на работата, изясни и изпълнителният шеф на Камарата на строителите инж. Мирослав Мазнев. Той напомни, че България е една от дребното страни в Източна Европа, която е запазила мощен строителния си бранш. “Става въпрос за доста пари – от там нататък може би моралът и скрупулите за някои хора наподобява по различен метод. Ние съжаляваме единствено за едно – че българи и още повече политици се подават на тази нотка и са склонни със своята изява, която цели на първо място популизъм и събиране на гласове, да сътвори отрицателна визия освен в България, а в Европа ”, добави инж. Мазнев.

Близо 30 са новите непознати компании, които са вписани в професионалния указател на строителите у нас през последната година, като измежду тях има съществени компании от Китай и даже Мексико, които имат интерес да печелят планове у нас.

От Камарата на строителите подчертаха, че са обезпокоени от “безотговорното говорене ”, защото то може да докара до прекъсване на еврофондовете, които обезпечават 80% от заетостта в строителния бранш. Това граничи с национално изменничество, безапелационен бе инж. Терзиев.

Като отговор против офанзивите за дискредитирането им строителите на следващия ден излизат на кротичък митинг в София. По време на демонстрацията ще бъдат сложени над 1000 машини без обаче да се пречи на жителите, увериха от Камарата. Техниката ще бъде паркирана в едно от платната, а другото ще бъде оставено свободно за придвижване. Протестът ще стартира в 7 часа и ще продължи до 12 часа, като за него е определена правата от “Цариградско шосе ” от офиса на Камарата наоколо до улица “Михаил Тенев ” към изхода на София. От Камарата са инициирали и подписка в отбрана на бранша, все още под нея са се подписали над 53 000 души. Тя ще бъде импортирана в деловодството на Народното събрание. След това писма с съобщение, че това се е случило ще бъдат входирани в Министерски съвет и президентството.

“Подкрепям българските строители. Заедно настояваме за едно и също – да потвърдим, че пътищата в България дават отговор на техническите условия и не заплашват безстопанствен живот ”, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева след новината за митинга.

От Камарата на строителите в България упорстват да се спре потреблението на строителния отрасъл за политически цели, да се прекрати корупцията, както и да се обезпечи системност и предвидимост за бранша. Заради нападките компаниите към този момент са изгубили милиони, само че големи са загубите и в човешки проект, акцентира инж. Терзиев. Бизнесът желае да бъдат изменени Закона за устройство на територията и Закона за публичните поръчки и да се вкара отговорност за всеки участник в строителния развой – вложител, архитект, контрол и реализатор.

Мерки


Да се вкарат референтни цени, упорстват от бранша


Така ще се спре дъмпингът

 0203_2_282021 Да се вкарат референтни цени, както е в други европейски страни, които да демонстрират по какъв начин се образува цената на работата, на употребяваните материали и на труда, упорстват от Камарата на строителите в България. В момента всеобщо цените се образуват като се вземат поради тези, при които са извоювани търгове за сходни планове преди пет години и се добави инфлацията. Това обаче не е работещ способ, акцентира изпълнителният шеф на Камарата инж. Мирослав Мазнев. Липсват регламенти за всеки тип активност, както и единни трудови правила за това кой тип работа какъв размер допуска и какво количество време за осъществяване, добави той. Ако това се случи към този момент няма да приказваме за дъмпингови цени или такива образувани “от въздуха ”, изясни той.

Програма


Кадри изтичат и поради края на санирането

 Николай Николов Николай Николов
Спирането на Националната стратегия за енергийна успеваемост ще е пагубна за бранша, защото квалифицираните екипи с опит ще избягат в чужбина и по този начин в допълнение ще се задълбочи големия проблем с фрагментите в сектора. Това съобщи зам.-председателят на Камарата на строителите в България и ръководител на Областното посланичество в Бургас Николай Николов. Той акцентира, че с помощта на програмата за саниране енергийно към този момент са актуализирани 1600 здания,още 220 следва да бъдат довършени, а за други 220 следва проучване и вероятно подписване на контракти. В Националната стратегия за саниране са взели участие над 1000 компании и 70 000 служащи. Едва 20 от сигналите за неточно осъществяване са били основателни и тези здания са били изпълнени от компании, които не са вписани в регистъра, стана ясно от думите му.

Сметки


Работниците ни взимат 17 пъти по-малко от швейцарските

 Инж. Илиян Терзиев Инж. Илиян Терзиев
Близо 17 пъти по-малко от швейцарските си сътрудници взимат българските строители. Това стана ясно от данни, изнесени от ръководителя на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев. У нас минималната часова ставка за работа е 3,73 евро. В същото време за 1 час в Швейцария получават 62 евро. В Белгия надницата за това време е 43,21 евро, а във Франция 38,05 евро (виж графиката на прилежащата страница). Разликата в заплащането е измежду аргументите и за един от главните проблеми пред бранша – неналичието на фрагменти.

В същото време най-ниски у нас са и междинните цени за строителство на 1 км автомагистрала. У нас той се построява приблизително против 3,1 млн. евро, до момента в който в Словакия да вземем за пример същото разстояние построена автомагистрала коства 13,77 млн. евро.

Извън закона


От 20 000 компании единствено 5100 са в регистъра

 Инж. Мирослав Мазнев Инж. Мирослав Мазнев
От общо 20 000 компании в строителния бранш едвам 5100 са вписани в професионалния указател на Камарата на строителите в България и работят напълно по разпоредбите и на ярко. “Разбирате какъв е мащабът, върху който се упражнява строителна активност с нерегламентирани структури, които не имат съответните експерти и подготовка и обектите, които се извършват от тях, доста постоянно са отвън данъчното облагане и закони ”, изясни изпълнителният шеф на Камарата инж. Мирослав Мазнев.

“Сивият бранш при нас не може да бъде проучен по този начин, както мерят по кофите какъв брой цигари са с бандерол и какъв брой не са. Затова статистиката е доста относителна ”, уточни още той. “Камарата не е панацея, само че следи за компаниите – какъв състав имат, какви референции получават и по какъв начин работят ”, означи той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР