Бранителят на Пирин Благоевград, Александър Дюлгеров, даде ексклузивно интервю за

...
Бранителят на Пирин Благоевград, Александър Дюлгеров, даде ексклузивно интервю за
Коментари Харесай

Александър Дюлгеров: БФС трябва да помогне финансово на малките клубове

Бранителят на Пирин Благоевград, Александър Дюлгеров, даде извънредно изявление за уеб страницата. Бившият състезател на ЦСКА показа гордостта си от това, че изведе родния си клуб, Пирин, с капитанската лента в последната среща на „ орлетата “ и изрази вяра, че скоро благоевградчани ще е още веднъж част от българския хайлайф.
Той засегна и тематиката за финансирането в българските клубове, застъпвайки концепцията, че БФС би трябвало да одобри най-малък годишен бюджет, който да обезпечи стабилността на по-малките клубове в родината. Дюлгеров, също по този начин, загатна, че би трябвало да стартираме да мислим по-европейски, с цел да имаме още веднъж триумфи на интернационално равнище.
Здравей, Сашо! Ти и съотборниците ти в Пирин продължавате да нижете триумф след триумф във Втора Лига. Предвкусвате ли към този момент по този начин мечтаното завръщане в efbet Лига?
Ние го предвкусвахме още преди началото на сезона, това ни беше задачата. В началото не започнахме толкоз добре, само че с течение на времето започнахме да играем надалеч по-добре. Набрахме инерция и се надявам да приключим по този начин и в последната част на шампионата.
През втория полусезон изглеждате все по-добре като тим на терена. Помогна ли съществуването на обикновено извършена зимна подготовка?
Да, времето работеше за нас. През лятото бяхме много пресни, само че през зимата към този момент знаехме мощните и слабите си страни. Зимната подготовка беше в огромен плюс за нас. Успяхме да се стиковаме.
Колко мъчно е за един професионален футболен тим да няма естествена предсезонна подготовка, изключително предвид на многото нови попълнения в тима?
Кратката подготовка си оказа въздействие, несъмнено. Знаете, че резултатите не бяха това, което хората чакаха от нас, само че това беше предстоящо. Имаме много момчета, които не бяха играли във Втора Лига, а въпреки това имаме и хора, като Бодуров и Манолев, които са играли из цяла Европа. Не е елементарно да се играе във Втора Лига. Лично и аз мислех, че нещата ще са много по-лесни, само че не се оказа по този метод.
Какво значи за теб това, че носиш капитанската лента на клуба, с който стартира професионалния си път?
Определено това е горделивост за мен. Аз бях капитан в последния мач, тъй като Манолев и Бодуров бяха осъдени. Това обаче фактически е тимът, от който ми стартира кариерата и градът, в който съм роден и израстнал. Винаги се веселя, когато нося лентата на ръката си, макар голямата отговорност, която идва с това. Стремя се да давам добър образец на останалите на терена.
Един от някогашните ти тимове, Локомотив София, също крачи решително към елита. Колко значимо е за българския футбол, че от ден на ден обичайни клубове се връщат отбратно в елитната дивизия?
Със сигурност е хубаво. След Пирин тимът, който ми даде най-сериозен подтик професионално беше точно Локо София. Радвам се, че тъкмо с тях се борим за първото място. Все още не можем да сме сигурни в изкачването ни в efbet Лига, само че се надявам точно тези два отбора да завоюват промоция.
Локо София е тим с история, традиция и доста почитатели. Познавам добре и притежателя на клуба, който е извънреден футболен човек и милее за отбора. Радвам се, че са се устремили към efbet Лига и се надявам да вършим чудесни дербита с тях в елита.
В последните години много именити тимове бяха на ръба на банкрута или даже прекачиха този противен предел. Смяташ ли, че има решение за този по този начин неотложен проблем в българския футбол?
Надявам се да има решение, тъй като казусът е голям и не е от през днешния ден или от през вчерашния ден. Аз съм в Пирин, който два пъти е бил изхвърлян от елитната дивизия. Може би БФС би трябвало да се намеси и даде някаква сигурност, дори и на нас футболистите.
Отборите изпадат и биват изхвърлени поради финансова неустойчивост и би трябвало да има някаква помощ от финансово естество. Не съм изцяло способен по тематиката, само че добър вид ще е, в случай че има избран бюджет за годината, който да бъде наложително обособен за прехрана на клубовете. Някаква сума пари, която да обезпечи съществуването на клуба до края на сезона, с цел да е несъмнено, че той ще приключи шампионата.
Сигурността ще е от помощ и за нас, играчите. Преди години съм имал случаи, в които не съм могъл да си платя даже квартирата. Когато не ти заплащат заплата, не можеш да покажеш това, на което си кадърен. Във Втора Лига в действителност имаше тимове, които не съумяха да приключват. Целта е да няма сходни терзания за клубовете, тъй като това ще усили и конкуренцията и силата на шампионата. Така играчите ще мислят единствено за футбол.
Друг твой някогашен клуб – ЦСКА, към този момент има нов треньор, в лицето на Любо Пенев, който е общо третият ментор на отбора за към 7 месеца. Пречат ли, или оказват помощ на играчите сходни чести рокади?
Със сигурност от това няма никакви позитиви. Това го знаят както играчите, по този начин и управлението. Не съм осведомен със обстановката в ЦСКА, може би си имат причина за това решение, само че за състезателите това не е прелестно. Всеки един футболист се пробва да привикне към условията на избран треньор, а всеки си има разнообразни визии. Това обърква играчите и пречи на резултатите.
Пенев въпреки всичко е потвърдено име в нашия футбол. Смяташ ли, че той ще прекъсне серията от сезони без трофей на „ Армията “?
Да се надяваме, че тази смяна ще е тласък за играчите. Пенев е потвърден треньор, нека успее да надъха футболистите за идните мачове против Лудогорец, с цел да завоюват и да вземат и Купата по-късно.
Лично аз съм чувал единствено хубави неща за Пенев, че е огромен мотиватор. За мен това е доста значимо в България, защото колективът у нас е най-съществен за постигането на триумфите. Според мен мощният колектив постоянно носи по-добри резултати от мощните характерности.
Ти си имал и къс престой в чужбина, в Румъния. Как би сравнил положението на техния футбол, с нашия?
В интервала, в който аз бях там, в България към момента не беше наложително за българските тимове да имат осветяване на стадионите. В Румъния не мисля, че имаше стадион без осветяване, а терените бяха съвършени. В оня интервал нямаше сходни условия към българските игрища.
Сега към този момент има осветяване и терените са на положително равнище. Но за това става дума. Вървим с малко зад Румъния. Виждате какъв страховит народен стадион построиха. Ние не разполагаме с нещо сходно. Освен да се надяваме за по-добро бъдеще, друго не ни остава.
Започна следващият квалификационен цикъл, за жал по не изключително добър метод за нашия народен тим. Виждаш ли капацитет, с цел да може скоро да излезем от тази дупка, в която се намираме?
Загубите сигурно тежат доста на самочувствието на играчите. Темата за националния тим обаче е доста дълга, не мисля, че можем да стигнем до огромни изводи за нея. Нещата там са генерални. Като стартираме от детско-юношеските школи, преминем през мъжките тимове, до условията към качествените игрища и терени.
Много неща би трябвало да се трансформират. Трябва да стартираме да мислим по европейски, да подражаваме на европейските тимове, с цел да имаме резултати на национално равнище. В момента няма по какъв начин да имаме резултати на национално равнище, откакто нямаме такива на клубно. Нямаме футболистите, които имахме преди време – Митко Бербатов, Мартин и Стилиян Петров и това си оказва въздействие.
Дават ли вяра младите български гении, че идват и по-добри дни?
Да, в тях е вярата. Радващо е, че имаме момчета, които към този момент играят на открито. Познавам Вальо Антов персонално. Много съзнателно момче е, работи доста старателно и има страховит капацитет. Стига да му се даде късмет, то той ще го грабне и ще даде всичко от себе си. Гледах мача му с Болоня и там се показа на доста високо равнище, тъй че се надявам да получи повече шансове и да се потвърди на европейската сцена.
От друга страна, когато имаме мощни играчи в европейски тимове, то и мениджърите ще погледнат още веднъж към България с по-голям интерес. Опитимист съм, че в случай че всички във футбола дадат малко повече от себе си, то нещата ще се получат.
Сашо, за край – какво си пожелаваш в персонален и професионален проект до края на годината?
Надявам се да останем всички здрави в тима и да осъществим задачата си. Дано създадем добра подготовка и да стартираме стремително в efbet Лига, с цел да може всички да приказват за Пирин след няколко месеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР