Бранислава Бобанац, Кипър, специално за 3e-news.net С поредица от сондажи

...
Бранислава Бобанац, Кипър, специално за 3e-news.net С поредица от сондажи
Коментари Харесай

2019-а: решаваща за източносредиземноморския газ


Бранислава Бобанац, Кипър, особено за 3e-news.net

С поредност от сондажи за газ, нови лицензи за търсене на залежи,геоложки изследвания и военни учения енергийната борба в Източното Средиземноморие навлезе в съдбоносен стадий от началото на годината. Геополитическите и икономическите ползи за откриването и употребата на евентуални газови запаси в района провокираха същинско „ стълпотворение” в него. В изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море другите участници към този момент се „ настъпват” за изследвания в едни и същи региони и дават поръчка за напрегната и конфликтна стратегия.

7 проучвателни и потвърдителни сондажи

за газ се приготвят и възнамеряват да бъдат извършени в границите на една година в офшорната зона на Кипър. Броят им е тъкмо толкоз, колкото бяха осъществени през всичките 8 години, от 2011 година до момента, в които се извършва програмата за газови изследвания на страната.

Първият и най-съществен за годината сондаж към този момент е в ход – на 9 януари американската компания ExxonMobil стартира продупчване във втори сектор в кипърския блок 10. На стартова позиция за разширение на наличието си в Източното Средиземноморие са френската Total и италианската Eni. Интригата при тях ще е обвързвана с възобновяването на работата им в блоковете 3 и 6, намиращи се югоизточно и югозападно от острова. Това може да ги изправи пред нов конфликт с Турция, защото тя претендира и за двата блока, а последствията ще обиден освен фирмите, само че и цялата кипърска енергийна стратегия. В най-скоро време кипърското държавно управление ще издаде на френско-италианския консорциум лиценз за газови изследвания и за още един блок - блок 7, южно от острова, за част от който Турция също твърди, че попада в нейния континентален шелф.

Провокациите, с които Турция от години цели да спре кипърската енергийна стратегия, набраха забележителна скорост единствено за месец от началото на 2019 година Анкара към този момент разгласи, че през февруари ще стартира изследователски сондаж за газ край острова, в „ нейната” изключителна икономическа зона, която обаче съответствува с елементи от интернационално приетата кипърска офшорна зона. За „ подгряване” на напрежението, до което сходен ход сигурно ще докара, турският проучвателен транспортен съд „ Барбарос Хайредин паша”, екскортиран от четири турски военни кораби, към този момент се намира в кипърската изключителна икономическа зона и прави в нея противозаконни сеизмологични изследвания.

С нелегално издадени в края на януари и началото на февруари NAVTEX /навигационни телекси/Анкара разгласи и провеждането на военноморски учения на площи, припокриващи елементи от кипърските офшорни блокове.

В същото време два политически плана – значими районни алианси, ускориха поддръжката си за енергийните планове в района. „ Източносредиземноморски конгрес за газ” /East Mediterranean Gas Forum/ бе основан на 14 януари в Кайро от 7 страни от Европа и Близкия изток - Кипър, Гърция, Египет, Италия, Израел, Йордания и Палестинската автономност, които обявиха устрема си да развиват общ районен газов пазар. Само 2 седмици по-късно, на 29 януари, Никозия бе хазаин на петата „ среща на върха” на държавните водачи на 7-те страни-членки на Европейски Съюз от Южна Европа /т. нар. формат MED 7/. В заключителната си декларация президентите и министър-председателите на Франция, Испания, Португалия, Италия, Малта, Гърция и Кипър особено приканиха Турция да зачита суверенните права на Кипър да изследва естествените си запаси и да се въздържа от дейности, които опонират на интернационалното право. Анкара реагира с остри заявления против изразените позиции и от двата форума.

Само до 10-ина дни

настава сериозният миг

в газовата стратегия в района. В средата на февруари ще станат ясни първите за годината резултати от проучвателни сондажи в Източното Средиземноморие - от пробиванията на ExxonMobil в двата сектора „ Делфини” и „ Глафкос” в блок 10 на кипърската изключителна икономическа зона. В момента текат решаващите последни дни от работата в „ Глафкос” и с нейния край американският енергиен водач завършва плануваната си и авансово оповестена проучвателна стратегия край крайбрежията на Кипър.

Официалното оповестяване на резултатите на ExxonMobil се чака с възходящ интерес и напрежение. От една страна, поради геоложката си конструкция блок 10 се счита за най-вероятен за намирането на находище в кипърската офшорна зона. От разкритията в него - има ли и какъв брой природен газ, зависят вероятностите за развиване на кипърската енергийна стратегия и на Източното Средиземноморие като цяло. До момента Кипър има единствено едно находище с потвърдена комерсиална жизненост - „ Афродита” в блок 12, намерено през 2011 година от американската Nobel Energy. Дали ExxonMobil ще прекъсне последвалата в годините серия несполучливи сондажи, е най-важният въпрос, чийто отговор следва. Американската компания пристигна в района особено поради упованията, съгласно предварителните сеизмологични изследвания, за огромно изобретение и, в случай че то бъде направено, капацитетът, който се разкрива за експорт на полутечен природен газ посредством наземен терминал в Кипър, може да промени съществено кипърската и районната геополитика.

От друга страна, напрежението се ускори от обстоятелството, че ExxonMobil и държавното управление на Кипър не направиха никакви изказвания за постигнатото по време на първия сондаж в сектора „ Делфини”. Той стартира на 16 ноември предходната година и след известно закъснение поради неподходящите метеорологични условия в края на декември, приключи на 9 януари, след което сондажната платформа незабавно се трансферира на втория сектор „ Глафкос”.

Липсата на информация провокира вълна от мнения на отчаяние и подхрани скептицизма, че в региона на „ Делфини” не са открити газови находища. Енергийни специалисти обаче приканиха за самообладание, до момента в който обществено не бъдат оповестени резултатите от двата сондажа дружно, защото рутинна процедура на компанията е да прави публични известия, когато разполага с всички данни, които е получила при пробиването и разбора. Изчакването може също по този начин да е по механически или търговски аргументи, с цел да разреши на ExxonMobil да види какво съдържа блок 10 и да реши като цяло опциите си. Още повече, че съгласно предварителните оценки вероятността да бъде открит депозит в сектора „ Глафкос” е 40%, спрямо към 30% в „ Делфини”.

Резултатите от сондирането на американската компания се чакат и поради резултата, който те биха имали върху още един проучван сектор край Кипър, който би трябвало да разкрие газовия си капацитет в околните месеци. Френската Total и италианската Eni възнамеряват да се върнат за утвърдителен сондаж в находището „ Калипсо” в блок 6, което е в непосредствена непосредственост до разработвания от ExxonMobil блок 10 и се допуска, че двата блока могат да имат подводна газова връзка. Смята се също по този начин, че „ Калипсо” се простира и в прилежащия блок 7, лиценз за който консорциумът Eni-Total ще получи до седмици.

Откритото при започване на февруари предходната година „ Калипсо” бе оповестено за „ обещаващо”. Прогнозните стойности за размера на евентуалния депозит в него варират, само че се счита, че той надвишава 4.5 трилиона кубически фута газ, което към този момент е индикатор за допустима комерсиална разработка. Необходимият спомагателен разбор за потвърждаване на положението на находището не бе осъществен, защото още на идващия ден след оповестяването на откритието турски военни кораби препречиха пътя на сондажната платформа на Eni, която се придвижваше към идната си цел в блок 3. След два несполучливи опита да пробие блокадата, консорциумът напусна района.

2019-а ще бъде годината, в която двете компании възобновяват интервенциите си в кипърската изключителна зона. Освен за потвърдителния сондаж в „ Калипсо”, те се приготвят за още 5 проучвателни пробивания, които би трябвало да завършат следващата година. Подкрепа за тях им даде новогодишната „ честитка” на държавното управление в Никозия. Годината стартира с значимо решение с политически, механически и стопански последствия, като кабинетът утвърди настояването на консорциума Eni-Kogas /италианската компания има 80% от него и е началник на изследователската програма/ да удължи до януари 2020 година правата му за проучване и развиване на въглеводороди в блокове 2, 3 и 9. Това е третото и последно удължение на трите контракта, подписани през януари 2013 година Total-Eni имат лицензиза блокове 6, 8 и 11.

Окончателният избор за задачите на четири от сондажите се чака да бъде изработен според от данните на геоложките проучвания, които започнаха в края на декември и ще продължат доникъде на февруари. Най-интересно обаче ще е пробиването в блок 3. Фактът, че италианският енергиен водач е изискал възобновяване на контракта за този блок, значи, че въз основа на всички данни е пресметнал изгодите и рисковете и е решен да продължи със сондаж в него, разясниха развоя на събитията енергийни специалисти. Второ занемаряване на изследванията в него би имало съществени последици както за кипърската енергийна стратегия, по този начин и за италианската компания.

Такъв сондаж несъмнено ще е една от точките под най-високо налягане през тази година. Анкара и приетата единствено от нея Севернокипърска турска република настояват, че блок 3 е част от изключителната икономическа зона на отцепническия режим в окупираните северни територии на острова. Именно поради него турският боен флот предприе провокационната интервенция във водите на Кипър предишния февруари. Тази година пък същият блок е една от вероятните територии за сондаж от турската държавна петролна компания /TPAO/, получила лиценз от самообявилата се Севернокипърска турска република.

Всъщност, от началото на годината

турските газови координати край Кипър

непрекъснато се усилват. Сеизмологични изследвания, военни учения и иден сондаж в кипърската офшорна зона са отговорът на Анкара на противозаконните, съгласно нея, едностранни дейности на Кипър и интернационалните енергийни компании, работещи по негови лицензи, които нарушават правата и ползите на Турция и кипърските турцивърху общите естествени запаси край острова.

Едно от най-силните провокации в тази ескалираща политика на Турция на закани е навлизането в края на януари за трети път на турския сеизмологичен транспортен съд „ Барбарос Хайредин паша” в кипърската изключителна икономическа зона и осъществяването на неразрешени геоложки проучвания в нея. Турският боен транспортен съд, който съпровожда „ Барбарос”, не нарушава интернационалното право, защото се държи в интернационалните води, прецизираха специалисти.

„ Барбарос” сега плава на към 30 благи южно от кипърския крайбрежен град Лимасол. С нелегално издадени навигационни телекси Турция „ запази” за неговите сеизмични изследвания в продължение на 4 месеца – от 26 януари до 26 май, повърхност от към 40 000 квадратни километра на юг от острова, която обгръща огромни елементи от 4 кипърски блока /1, 8, 9 и 12/.

Наблюдението на придвижването на „ Барбарос” демонстрира, че в последната седмица на януари той е плавал сред кипърските блокове 8 и 9, а в това време в съседство в блокове 7 и 8 е плавал изследователският транспортен съд „ Nautical Geo”, който организира изследвания, с цел да удостовери задачите на идващите сондажи на Eni-Total. В резервираната за турския транспортен съд зона попадат блокове, където италианската и френската компании приготвят техническите процедури за проучвателните си сондажи през идващите месеци.

Турски медии оповестиха, че от неделя /3 февруари/ турският транспортен съд е почнал проучвания в блок 9, който се намира южно от острова. Право да сондират за газ в него по контракт с кипърското държавно управление има консорциумът на италианската Eni и южнокорейската Kogas, за който те получиха и удължение на лиценза си. В същото време непризнатата от интернационалната общественост Севернокипърска турска република твърди, че този блок е част от „ нейната” изключителна икономическа зона и за него тя е издала лиценз за газови изследвания на турската държавна петролна компания /TPAO/.

През февруари Турция ще стартира лични проучвателни сондажни действия за газ край Кипър, разгласи идната провокация турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Пробиването ще бъде осъществено със закупения от нея втори сондажен транспортен съд, който се чака да дойде. „ Щяхме да го изпратим в Черно море, само че в този момент го изпращаме в региона на Кипър”, акцентира Чавушоглу по време на визитата си на 25 януари в окупираните територии.

Турският външен министър не посочи координатите на бъдещия сондаж, само че уточни, че той ще е „ в западната част на Кипър, в източната част на Кипър, тук-там, където Севернокипърската турска република ни е поканила от север към южната част на Кипър, и в нашата изключителна икономическа зона край Кипър”.

Така необятно обрисуваната територия на турската газова намеса предвещава нова ескалация на напрежението. Определената едностранно и случайно от Турция нейна изключителна икономическа зона край острова припокрива елементи от 5 блока от контрактуваната със прилежащите страни офшорна зона на Република Кипър. Сред тях са блок 6, където е находището „ Калипсо”, въпреки че самото то не попада в оспорваната част, и блок 7, за който следва издаването на лиценз за Eni-Total. Зоните, за които пък така наречен Севернокипърска турска република е издала лиценз за изследвания на турската държавна петролна компания, обгръщат обилни сектори от 7 блока от изключителната икономическа зона на Кипър, в това число блок 3, за работа в който се приготвят Eni-Total.

Освен това Турция с поредни противозаконни навигационни телекси през януари и началото на февруари „ огради” огромни морски територии в кипърската изключителна икономическа зона за „ военноморски извършения на турския и задграничен флот “. Според оповестените координати ученията ще се организират на юг и югозапад от острова, в елементи от 5 кипърски блока, измежду които още веднъж са блокове 6 и 7. На 27 февруари Турция ще направи най-голямото си военноморско обучение в и към офшорните блокове на Кипър.

Изборът на областите, които са „ ангажирани “ за изследванията на „ Барбарос”, за бъдещия сондаж и за противозаконните военни учения, ясно демонстрира, че главната цел на Турция е да удари ползите на Франция и Италия в кипърската офшорна зона, като попречва работата на фирмите от двете страни Total и Eni, разясниха политически анализатори. Според тях фактът, че част от тези навигационни телекси бяха издадени след декларацията от „ срещата на върха” на MED 7 в Никозия и изказването на френския президент Еманюел Макрон, удостоверява, че Турция е обезпокоена от усилването на енергийното и военно съдействие сред Кипър и Франция, което бе оповестено като част от

политическите процеси

в Източното Средиземноморие.

В взаимната си декларация след срещата на 29 януари в Никозия водачите на MED 7 ясно обявиха солидарността и цялостната поддръжка на страните-членки на Европейски Съюз от Средиземноморието за упражняването на суверенните права на Република Кипър при изследването, употребата и развиването на естествените запаси в рамките н изключителната й икономическа зона в сходство с европейското и интернационалното право. Те приканиха Анкара да зачита суверенитета на Кипър и да заобикаля закани и дейности, които нарушават интернационалното право.

Нещо повече – президентът на Франция Еманюел Макрон, който организира двустранна среща с кипърския си хазаин Никос Анастасиадис в коридорите на форума, ясно застана зад ползите на френския Total. Макрон съобщи, че страната му изцяло поддържа суверенното право на Кипър да търси газ в офшорната си зона макар продължаващата съпротива от страна на Турция. Президентът непосредствено уточни, че Франция е „ доста загрижена” за това, което се случва във водите към острова, и че той е предал това на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Позициите на европейските водачи раздразниха Анкара. Външното министерство на Турция отговори с остра декларация, в която подлага на критика изразената поддръжка за „ едностранните дейности” на Кипър в Източното Средиземноморие, без в взаимния документ от срещата да се загатват законните права на кипърските турци върху естествените запаси на острова. „ Турция остава ангажирана с предприемането на нужните стъпки за отбрана на законните права и ползи на кипърските турци”, съобщи Външното министерство.

Остра реакция на Турция провокира и нейното оставане отвън разширяващата се енергийна архитектура в Източното Средиземноморие при учредяването на нов енергиен алианс в него.

За геополитическото съдействие в района към този момент ще способства и Източносредиземноморският газов конгрес /East Mediterranean Gas Forum/, който бе основан от 7 страни от района, от Европа и Близкия изток, само че без Турция.

Новата районна самодейност е ориентирана към техническо и комерсиално съдействие сред производителите на природен газ, купувачите и директните страни от Източното Средиземноморие, стана ясно на първата среща на енергийните министри на Кипър, Гърция, Египет, Италия, Израел, Йордания и Палестинската автономност на 14 януари в Кайро, където ще е седалището на организацията. Страните-учредителки се договориха да обединят напъните си за оптималната, безвредна и ефикасна взаимна употреба на въглеводородните запаси в района. Те ще търсят благоприятни условия да усилят производството и износа на газ, да понижат инфраструктурните разноски, да намерят нови способи за превозването на горивото до интернационалните пазари на конкурентни цени. Целта им е Източното Средиземноморие да стане по-конкурентоспособно в световния енергиен бранш и да се трансформира в основен енергиен център.

Източносредиземноморският газов конгрес изпрати обръщение до интернационалната общественост, че страните от района се събират, с цел да основат рамка, в която огромните въглеводородни компании биха могли да оперират и да привлекат многомилиардни вложения, нужни, с цел да работи тази промишленост сполучливо в района. Тази рамка включва обезпечаване на удобна регулаторна среда, въвеждане на нужните междуправителствени договорености и унищожаване на политическия риск.

Съществуващото политическо напрежение сред членове на Източносредиземноморския газов конгрес и Турция изяснява за какво тя не бе част от срещата в Кайро. В отговор близки до държавното управление турски енергийни специалисти лансираха концепцията Анкара да сътвори „ Североизточен средиземноморски газов форум”, в който да притегли приетата единствено от нея Севернокипърска турска република, Ливан и Сирия.

Така още от началото на годината бяха „ разпръснати” частите от енергийния геополитически пъзел, който 2019 година би трябвало да подреди, начертавайки новата енергийна карта на Източното Средиземноморие.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР