Бранимир Ботев е бивш зам.-министър на туризма. Според него в

...
Бранимир Ботев е бивш зам.-министър на туризма. Според него в
Коментари Харесай

Бранимир Ботев: Преди зимният туризъм на България генерираше над 13.5% от БВП. Сега този процент е под 10%

Бранимир Ботев е някогашен зам.-министър на туризма. Според него в такива интервали на инфлация нормално хората одобряват сериозно повишените цени на питателните артикули по родните зимни курорти и ски писти - от 8 до 12 лева за чорба, като за другите храни са с по-високи цени. 

 

Бранимир Ботев разяснява съотношението цена/качество. Според него цените на българските курорти са сравними с тези на средноевропейските: " Проблем е позицията на страната, която отсъства. Ски пистите и оборудванията се поддържат от общините или от сдружения на общините, които имат интерес да основават благоприятни условия за прехранване на хората, които живеят там - това са тези, които имат къщи за посетители, фамилни хотели, заведения за хранене, магазини и други "

 

Бранимир Ботев добави, че в РСМ се построяват три зимни курорта на стойност съвсем 1 милиарда евро: " При нас трябваше да се построи сходен план " Супер Рила ", който не се осъществя. В Сърбия зимните курорти се построяват с шеметна експедитивност. Бизнесът работи не благодарение на страната, а макар нея. " Ботев съобщи, че преди България е била водач в зимната промишленост на Балканите с над 13.5% от Брутният вътрешен продукт в този момент този % е паднал под 10%.

 

Ботев уточни, че е фрапиращо, че скоро България е платила на външна адвокатска компания сума, която е колкото е бюджетът за две години на Министерството на туризма: " Това е бюджетът, какъв брой е рекламата на един турски курорт. Това е 25 пъти под цената за реклама за турските курорти. Води се война от 25 години за създаване на втори въжен превоз в Банско. За последните 15 години не е издигнат нито един въжен превоз.  Лифтовете са най-екологичният туризъм. Вместо 2500 коли да се качват нагоре и замърсяват Банско, може туристите да употребяват лифта. "  Ботев добави, че в Алпите се обмисля да се позволяват единствено лифтове и електрически коли. Ако се вкара тази мярка значи, че в България няма по какъв начин туристите да доближат до ски куротите. 

 

Бранимир Ботев уточни, че ски съоръженията не са в обсега на задграничния капиталов интерес, тъй като лицензионния режим е обвързван с тежки бюракратични процедури и в същото време има лоби, което също спъва развиването.

 

Според Бранимир Ботев туризмът е единственият занаят за 98 общини в България. Всички други промишлености да се развиват към него. Той посочи, че България има две естествени преимущества - високи върхове, високи планини, води и водоизточници, от които може да се прави така наречен " неестествен сняг ", минерални води и термални извори. Тяхното насърчаване и разпространение би трябвало да е държавна политика. Минерални води и термални извори се употребяват от клиентите на НЗОК, пенсионери и други. Могат да се употребяват и по  линия на трансграничното опазване на здравето. Това значи, че хората от Германия, Франция, Белгия могат да идват да организират своята рехабилитация тук и това да генерира доходи за българската стопанска система.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР