Брак между човешкия гений и природата - така френският президент

...
Брак между човешкия гений и природата - така френският президент
Коментари Харесай

Брак между човешкия гений и природата: Абатството Мон Сен Мишел

" Брак сред човешкия талант и природата " - по този начин френският президент Еманюел Макрон назова абатството Мон Сен Мишел, което тази година празнува своя 1000-ен рожден ден . Юбилеят от слагането на първия камък на архитектурното украшение , издигнато върху гранитна канара край крайбрежията на Нормандия, се отбелязва с голям брой събития - изложения, концерти, конференции, образно шоу, които ще продължат до есента. 

Абатството, което от 1979 година е включено в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО, е измежду най-известните туристически обекти във Франция с към 1,3 милиона гости всяка година.
 Абатството Мон Сен Мишел Istock
Светлинното шоу за юбилея, наречено " Слънцестоенето на хилядолетието " и планувано за вечерта на 23 юни, е предстоящо с огромен интерес. Подобно зрелище, при което Мон Сен Мишел се трансформира във декор за прожекции от всички точки на залива, не е правено до момента. Посетителите обичайно могат да се насладят на стратегия с безбройни светлини, само че съгласно уредниците тази за юбилея ще бъде изключителна. 

Туристите имат опция да прегледат и открита неотдавна галерия, отдадена на историята и архитектурата на абатството, която разкрива доста от тайните на Мон Сен Мишел. Тя ще остане там до ноември 2023 година Експозицията " Домът на архангела " показва историята на Мон Сен Мишел посредством тридесетина емблематични експоната. Много от тях, измежду които статуи, макети, скулптури и сребърни принадлежности, са показани за първи път на посетителите на абатството. През Средновековието то е пазело многочислени ръкописи и продължава да разполага с извънредно богата библиотека. 

От Регионалния департамент по културните въпроси в Нормандия обясниха пред френските медии, че са били нужни две години, " с цел да се оправим с предизвикването да организираме галерия в черква на абатството ".

Красотата на това място, наричано постоянно " чудото на Запада ", е обезсмъртена в творбите на доста известни писатели - от Гюстав Флобер до Теофил Готие и Виктор Юго, за който абатството е " Хеопсът на Запада ". Уникалният обект въодушевява писателя Пол Февал за написването на романа " Чудесата на Мон Сен Мишел ” (1879 г.). Твърди се, че от абатството е почерпена и концепцията за основаването на Минас Тирит, столицата на Гондорската страна от " Властелинът на пръстените " на Дж. Р. Р. Толкин.
 Абатството Мон Сен Мишел Istock
Величествено издигащото се на скалата абатството има съществено значение и значима роля във френската история. Основано е като религиозно светилище през 708 година Легендата споделя, че архангел Михаил се явил на епископа на Авранш - Обер, и му заръчал да построи света обител на близкия остров. 

Черепът на епископа е показан в експозицията “Домът на архангела ”. Обичайно той се съхранява в близкия град Авранш, само че в чест на 1000-ия рожден ден на Мон Сен Мишел е пренесен и изложен в абатството. 

През 966 година бенедиктински монаси идват на острова и през 1023 година стартират работа по построяването на абатството, което непрестанно се уголемява в идващите епохи и става очевидец на основни моменти от френската история. Превръща се в цитадела по време на Стогодишната война през 14-и и 15-и век,  успява да издържи на 30-годишната английска блокада.
 Абатството Мон Сен Мишел Istock
По време на Френската гражданска война през 18-и век абатството е превърнато е затвор. То извършва тези функционалности до 1863 година, като 14 000 пандизчии са изпратени през годините в така наречен " Бастилия край морето ", където приливите, отливите и преносимите пясъци вършат невероятно бягството. 
Мон Сен Мишел стартира да се трансформира в туристическа атракция, останала известна и до през днешния ден, в интервала преди Първата международна война. Освен самото абатство измежду забележителностите е известната гостилница “Mère Poulard ”, кръстена на основателката си - готвачката Анет Пулар. Заведението е отворено за гости от 1888 година, като продължава да действа и през днешния ден. Сред специалитетите му е тип омлет, наподобяващ суфле. 

През миналите епохи ресторантът притегля кралски особи, художници, писатели и други звезди, а измежду гостите са били Моне, крал Едуард Седми, Ърнест Хемингуей. Твърди се, че през 1944 година американецът, който по това време е боен сътрудник, разказва на маса в ресторанта десанта в Нормандия, в това число една от решаващите борби, извършена на няколко километра от Мон Сен Мишел, покрай град Авранш.
 Абатството Мон Сен Мишел Istock
Днес към 40 души живеят на острова , който е обвързван със сушата посредством мост. По време на приливите от време на време остава изцяло недосегаем. Сред жителите на обитаемото място са свещеници и монахини, заселили се тук през 2001 година Френските управляващи вършат съществени вложения за реституция и отбрана на околната среда към културния монумент. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР