Брадати мъже се молят на Аллах и се бият на

...
Брадати мъже се молят на Аллах и се бият на
Коментари Харесай

Психологическо оръжие. Защо чеченци се бият на страната на Путин в Украйна

Брадати мъже се молят на Аллах и се бият на страната на Русия. Снимките им обикалят целия свят. Говорят за тях, че са брутални и жестоки. Кои са тези мъже и какво вършат по улиците на украинските градове?

Първо се появиха техни фотоси - по какъв начин се молят, облечени във военни униформи, с прострени напред ръце, посред гора, за която се твърдеше, че е в Украйна. Последваха и изявления в съветските медии - съгласно които десетки хиляди чеченски бойци към този момент са ситуирани покрай Киев.

В петък пристигна и непосредствено обръщение от Рамзан Кадиров , водача на съветската република Чечня: "Ще дам един съвет на сегашния президент Зеленски ", се чува да споделя Кадиров във видео, оповестено в Инстаграм профила му - "докато още не е станал някогашен президент на Украйна, да се обади бързо на нашия президент, висшия главнокомандващ Владимир Владимирович Путин , и да помоли за опрощение. "

Във видеото се виждат хиляди чеченски бойци, строени в чеченската столица Грозни и, по думите на Кадиров, подготвени да бъдат изпратени в помощ на съветската войска в Украйна. Само ден по-късно той заяви, че негови бойци към този момент са на фронта.

"Президентът [Путин] взе вярното решение и ние ще изпълняваме нарежданията му без значение от събитията ", съобщи Кадиров.

Защо обаче след десетилетия на битка за обособяване на Чечня от Русия тъкмо чеченски бойци се озоваха на страната на Путин в Украйна?

Всъщност, става известно, бригадите на Кадиров не са единствените чеченски бойни групи на украинския фронт. Другите обаче се бият на страната на Украйна. За всичко това - в идващите редове.
"Нито един от нашите мъже няма и хрема даже "
Първите индикации, че чеченски бойци са се запътили към Украйна, пристигнаха още преди, когато Русия към момента твърдеше, че войските ѝ са струпани само От неправителствената организация Conflict Intelligence Team оповестиха, че поделения на Чеченската армия, подчинена на Кадиров, са били засечени покрай украинската граница още в средата на февруари.

Официалното удостоверение, че чеченски бойни групи оказват помощ на съветската войска в Украйна, даде самият Кадиров в събота. Той обаче не посочи какъв брой тъкмо са неговите бойци в страната.

"Към този миг нямаме нито една жертва, нито един ранен, нито един от нашите мъже няма и хрема даже ", сподели Кадиров.

Информацията обаче е спорна. По-рано същия ден украинската страна разгласи, че е разрушила чеченски боен ескорт, като е бил погубен и един от основните чеченски военнокомандващи, военачалник Магомед Тушаев . Кадиров отхвърли изказванието.
Кадировците и "преданият пехотинец на Путин "
Конвоят, както и Тушаев са част от "кадировците " - персоналната армия на чеченския водач. Нейната история стартира при започване на 90-те години, когато поражда като паравоенно формирование под командването на Ахмад Кадиров - бащата на Рамзан Кадиров. Тогава "кадировците " към момента се борят дружно с други чеченски сепаратисти за обособяване на Чечня от Русия.

По време на Втората чеченска война обаче Ахмад Кадиров минава на страната на руснаците. Войната приключва с победа на Москва, а Кадиров става президент на Чеченската република в границите на Руската федерация. След гибелта му, като водач на републиката го наследява неговият наследник Рамзан Кадиров. А индивидът, който го издига, е тогавашният министър-председател Владимир Путин .
"Добре пристигнали в пъкъла. Част 2 "
Този исторически подробност е от основно значение. От 2007 година до момента Кадиров ръководи Чечня с репресии, упрекван е за гонене на политически съперници, отвличания, мъчения и. Според критиците на Кремъл обаче всичко следва явен модел - съветският президент Владимир Путин затваря очите си за тези обстоятелства и продължава да насочва огромни дотации за Чечня, а в подмяна разчита на някогашния въстаник да управлява сепаратистките настроения в размирния район. Не на последно място, разчита на него и във военните си инициативи.

Самият Рамзан Кадиров неведнъж е заявявал обществено лоялността си към Путин.
Аз чакам спомагателни указания и съм подготвен да извърша всяка ваша заповед.Рамзан Кадиров
"Като ваш лоялен пехотинец, аз чакам спомагателни указания и съм подготвен да извърша всяка ваша заповед ", споделя да вземем за пример Кадиров през юни 2021, представен от изданието "Кавказки възел ". Няколко месеца по-късно той заявява и готовността си персонално да причисли Украйна към Русия.

"Украинският проблематичен въпрос даже не е равнището на президента на страната, той е на моето равнище. Ако ми бяха наредили, щях от дълго време да съм разрешил този въпрос: или щях да причисля Украйна към Чеченската република, или щях да съм решил казуса ", споделя Кадиров през декември.

"Това е методът му да покаже лоялността си към Путин ", разяснява тогава политологът Алексей Малашенко , представен от "Кавказки възел ".

"Основната външнополитическа тенденция за Русия в този момент е Украйна и Кадиров е подготвен да направи всичко за Путин. "
"Измиване на ръцете "
Според анализаторите присъединяване на чеченски елементи в разнообразни военни спорове по света е разследване точно от потребността на Кадиров да потвърждава своята лоялност пред съветския президент.

Появата на "кадировци " в Украйна надалеч не е казус. Бойци от тези формирования се появиха в Донбас още през 2014 година, незабавно след началото на спора там. По-рано те бяха изпращани от Москва и в Сирия и Грузия.

За Кремъл това е извънредно комфортно - по този метод Русия демонстрира военна мощност на доста ниска цена. От една страна при възможни военни закононарушения отговорността е трансферирана на чеченските управляващи, а Москва остава "с чисти ръце ". От друга, Кремъл си икономисва евентуални отрицателни реакции на съветската общност ако се стигне до огромни жертви. Силен публичен отзив е малко евентуален, в случай че починалите са не етнически руснаци, а точно чеченци.
Функцията "сплашване "
Изпращането на чеченски елементи в помощ на съветската войска обаче има и друга функционалност. Както в Русия, по този начин и оттатък границите на страната чеченците имат репутацията на безстрашни и брутални бойци. Затова и Москва ловко ги употребява в своята пропагандна война, написа Джъстин Линг за Foreign Policy.

В една война еднообразно значимо е психическото оръжие, а държавните медии в Русия са трансформирали точно в такова концепцията, че "чеченцте са изключително свирепи и жестоки ". Целта е с новината за тяхното присъединение да се разколебаят бойците на съперника, да се пречупи духът им.

"[Психологическата операция] се състои в това да накараш хората да повярват, че това, което се случи в Чечня, ще се случи и в Украйна - че те ще грабят, изнасилват и убиват ", споделя пред Foreign Policy Жан-Франсоа Рател от Университета в Отава.
Чеченци против чеченци
Пропагандната война се оказва ненапълно сполучлива. През последните дни се приказва много за ролята на чеченците в Украйна, само че единствено за тези, подкрепящи Русия. "Кадировците " обаче не са единствените чеченски бойци на украинския фронт.

Всъщност войната в Украйна се трансформира в следващия спор, в който чеченци се борят против чеченци - нещо, което се случи и по-рано в Източна Украйна, както и в Сирия. Там "кадировците " се включиха на страната на Башар ал-Асад, а сепаратистки бунтовници, настояващи за обособяване на Чечня от Русия, поддържаха редиците най-много на "Ислямска страна ".

В случая на Украйна става въпрос за чеченци, противопоставящи се на режима на Кадиров и живеещи в заточение в Европа. По думите на Али Бакаев, чеченски деятел, който живее в Украйна, два батальона от чеченци и представители на други севернокавказки етноси са към този момент в отбраната на Киев. В тях са се присъединили към 200-300 души.

Друг водач на чеченците в заточение, Ахмад Закаев също заяви, че за украинските сили. Той даде обещание да събере още чеченски бойци от Европа, само че при изискване, че украинският президент Володимир Зеленски подпише контракт за военно съдействие.

"Вече сме го претърпели - през 2014 година чеченците, които участваха в отблъскването на съветската експанзия в Източна Украйна, бяха предадени [на властите] и преследвани като наемници. За да не се случи това още веднъж, е нужно да подпишем такива контракти за военно съдействие. Така че ще работим с представители на президента Зеленски. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР