Брачният договор не е „продукт” на модерното семейство. Пръв по

...
Брачният договор не е „продукт” на модерното семейство. Пръв по
Коментари Харесай

Ето кой голям български политик въвежда брачния договор у нас, не е толкова скоро, колкото си мислите

Брачният контракт не е „ продукт” на модерното семейство. Пръв по нашите ширини го вкарва огромният политик Тодор Бурмов. Той скрепил своя сватбен съюз точно по този метод, преди повече от 150 години.

През 1861 година Тодор Бурмов - бъдещият министър-председател - се венчава в Цариград за Марионка (Мария) Иванова Първова-Золотович. В брачното им удостоверение са изброени движимостите и скъпоценностите, с които двамата влизат в брак. И това е действително първият сватбен контракт у нас, подписан през далечната 1861 година.

По това време Тодор Бурмов работи като преводач и консултант по политическите въпроси в съветското посолство в Цариград.

Видният политик произлиза от огромен габровски жанр и е роден на 2 януари 1834 година Започва образованието си в Габрово, само че мечтае да стане преподавател. По една щастлива случайност съветският цар Николай I изпраща 10 стипендии за даровити българчета. И Бурмов отпътува за Киев, където учи в Духовната академия. През 1857 година той приключва Академията и се връща в Габрово за малко, след което става преподавател в Цариград.

През 1878 година е назначен за вицегубернатор на Пловдив, а на идната година - за губернатор на София. Лично княз Александър Батенберг I го показва за първия министър председател на Княжество България - поради огромната му просвета и умерените му политически възгледи. По това време Бурмов е добре прочут като участник в църковните битки на българите и списва вестниците " Съветник ", " Време " и възрожденското списание " Български книжици ". Бурмов остава министър председател на страната, само че единствено за 5-6 месеца. Отказва се от политиката, с цел да се отдаде на науката.

На „ Врабча “ №7 в София: Политикът подвига къща дворец до двореца

В края на XIX век фамилията на Тодор Бурмов се настанява да живее в същински дворец - къщата на улица “Врабча “ №7 в столицата. Бурмов към този момент е име в политиката на страната и домът му би трябвало да е покрай царския замък. В нея постоянно гостувал княз Александър I Батенберг. „ Князът обичаше да върви най-много в къщата на Тодор Бурмов, тъй като тя единствена в София му подсещаше Европа”, написа Симеон Радев в „ Строители на модерна България”.

Стара, пожълтяла фотография припомня за тези славни години. През 1902 година пред желязната врата на ул. “Врабча “ №7 се подрежда цялото семейство на Тодор Бурмов. В редкия кадър се вижда и граф Игнатиев, който постоянно гостувал в дома. До него седят Бурмов и брачната половинка му Марионка Золотович-Бурмова. Тук са и зетят доктор Стоян Данев, брачната половинка му Рада и синовете им Ивайло и Владимир.

Фамилията дава на България двама министър-председатели. Професорът по интернационално право доктор Стоян Данев два пъти оглавява кабинета - през 1901-1903 година и през 1913 година. Къщата на „ Врабча” 7 е същинско произведение на европейската архитектура. Украсена е с барокови и типичен детайли, богато декорирана с щитове, медальони, лъвски глави. Днес в нея се е настанила детска градина.

Четири години след този популярен кадър Тодор Бурмов умира от инфаркт във трен от София за Цариград.

В пантеона на родолюбците

Днес неговият лик е изобразен в преддверието на църквата „ Св. Богородица” в Стария град. Наред с други видни българи, дали своя принос за църковната самостоятелност, като митрополит Методий Кусев, Натанаил Пловдивски, Иларион Ловчански, Панарет Пловдивски, Паисий Пловдивски, Екзарх Антим І, Екзарх Йосиф, Авксентий Велешки, свещеник Иларион Макариополски. И родолюбците - Драган Цанков, Стефан Богориди, Гавраил Кръстевич, П. Р. Славейков и Йоаким Груев.

Наследниците: Джон и Клеър Бризби подаряват храмове и учебни заведения

Лондонският топ юрист с български корени Джон Бризби, дружно с брат си Стивън, сестра си Таня и техният чичо доктор Стоян Данев (Стивън Констант) към този момент са притежатели на първия частен остров в България - пловдивския Адата.

Джон е внук нае един от синовете на доктор Стоян Данев - Владимир. Роден е в Англия от брака на щерка му Лиляна Данева с англичанина Майкъл Бризби. Джон и брачната половинка му Клеър са влюбени в България. Преди няколко години със свои средства те реставрираха няколко възрожденски къщи в живописната махала Баба Стана - част от манастирското село Орешак до Троян.

Вдигнаха и православен храм в същата махала. Семейството оказа помощ да се възроди и тогавашното тамошно школо, дарено на локалните хора от прапрадядото на Джон - пловдивския отличник и паралия хаджи Калчо Дренски.

Всяка година Джон Бризби, който е консултант на британската кралица Елизабет II, финансира образованието на млади членове на Съюза на научните служащи в Пловдив. Съосновател е на британската благотворителна организация " Приятели на България ", която набира средства за филантропични и просветителни планове у нас. Бризби спонсорира и детската градина на ул. “Врабча “ в София, където е била фамилната къща на Тодор Бурмов и доктор Стоян Данев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР