Бойците на Хамас са изстреляли хиляди ракети и са изпратили

...
Бойците на Хамас са изстреляли хиляди ракети и са изпратили
Коментари Харесай

Бойци на Хамас щурмуват израелски градове при изненадваща атака; Израел отговаря със смъртоносни удари по Газа

Бойците на Хамас са изстреляли хиляди ракети и са изпратили десетки бойци в израелските градове покрай Ивицата Газа в невиждана изненадваща офанзива рано сутринта по време огромен еврейски празник

От TIA GOLDENBERG Associated Press и WAFAA SHURAFA Associated Press 8 октомври 2023 година, 00:17 ч.

ЙЕРУСАЛИМ -- Бойци на Хамас избягаха от блокираната Газа Разголи се и вилнее из околните израелски общности, убивайки минимум 250 души и отвличайки други в невиждана изненадваща офанзива по време на огромен еврейски празник в събота. Израел отговори с удари в Газа, които убиха 232 и алармираха за повече, защото неговият министър председател съобщи, че страната е във война и даде обещание да нанесе „ невиждана цена “.

В нахлуване със стряскаща широчина въоръжени мъже от Хамас се нахвърлиха в цели 22 места отвън линията Газа, в това число градове и други общности на разстояние до 15 благи (24 километра) от границата с Газа. На някои места те гръмнаха цивилни и бойци, до момента в който израелските военни се бореха да съберат отговор.

Престрелките продължиха много след рухването на нощта и бойци държаха заложници в конфликти в два града. Екстремисти окупираха полицейски сектор в трети град, където израелските сили се бориха до неделя сутринта, с цел да си върнат най-сетне постройката.

Двадесет и четири часа след началото на офанзивата на Хамас израелската войска към момента не е дала всичко ясно. В някои градове телата на цивилни лежаха там, където бяха срещнали настъпващи въоръжени мъже. Най-малко девет души, убити на автобусна спирка в град Сдерот, бяха положени на носилки на улицата, а чантите им към момента бяха на бордюра наоколо. Една жена, крещяща, прегърна тялото на член на фамилията, проснато под чаршаф до съборен мотоциклет.

Израелските въздушни удари в Газа се ускориха след рухването на нощта, изравнявайки жилищни здания в великански детонации, в това число 14-етажна кула, която съдържаше десетки жилища, както и офиси на Хамас в центъра на град Газа. Израелските сили насочиха сигнален изстрел тъкмо преди този момент.

Най-малко 232 души в линията Газа са били убити и 1700 ранени при израелски удари, заяви палестинското министерство на опазването на здравето.

Израелските медии, цитирайки чиновници на избавителната работа, споделиха, че минимум 250 души са били убити и 1500 ранени при офанзивата в събота, което я прави най-смъртоносната в Израел от десетилетия. Бойци на Хамас водиха в плен незнаен брой цивилни и бойци в Газа.

Конфликтът заплашваше да ескалира с обещанията на Израел за възмездие.

В телевизионно послание в събота вечер израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че военните ще употребяват цялата си мощ, с цел да унищожат качествата на Хамас. „ Всички места, в които Хамас се крие, откъдето оперира, ще ги превърнем в руини “, добави той. Жителите на Газа, които нямат метод да изоставен дребната, пренаселена средиземноморска територия.

През нощта израелските военни издадоха предизвестия на арабски към общностите покрай границата с Израел да напущат домовете си за региони по-дълбоко в дребния анклав.

2,3 милиона души в Газа претърпяха гранична обсада, налагана в друга степен от Израел и Египет, откогато бойци на Хамас поеха контрола през 2007 година

Предишните спорове сред Израел и управниците на Хамас в Газа доведоха до всеобщи смъртни случаи и опустошения в Газа и дни на ракетен обстрел по израелските градове. Сега обстановката е евентуално по-нестабилна, защото крайнодясното държавно управление на Израел е наранено от пробива в сигурността, а палестинците са обезверени от безкрайната окупация на Западния бряг и задушаващата обсада на Газа.

Силата, изтънчеността и времето на офанзивата в събота заран шокираха израелците. Бойците на Хамас използваха експлозиви, с цел да пробият граничната ограда, ограждаща Газа, след което минаха с мотоциклети, пикапи, парапланери и скоростни лодки по брега.

В аматьорско видео стотици ужасени младежи, които са танцували на рейв, бягат, с цел да спасят живота си, откакто бойци на Хамас влязоха в региона и започнаха да стрелят по тях.

Сред убитите в събота беше полковник Джонатан Щайнберг, старши офицер, който командваше израелската военна бригада Нахал, видна пехотна част.

Преди разсъмване в неделя екстремистите изстреляха още ракети от Газа, удряйки болница в израелския крайбрежен град Ашкелон. Болницата е претърпяла вреди, сподели върховен чиновник на болничното заведение Тал Бергман. Видео, предоставено от Медицински център Барзилай, демонстрира огромна дупка, пробита в стена, и части парчета, разпръснати по земята на нещо, което наподобява като празни стаи и кулоар. Военните споделиха, че пациентите са били евакуирани от Барзилай преди удара.

Около 3 часа сутринта високоговорител на върха на джамия в град Газа издаде внезапно предизвестие към жителите на региона жилищни здания: Евакуирайте неотложно. Само минути по-късно израелски въздушен удар трансформира една близка пететажна постройка в пепел.

След един израелски удар ракетен обстрел на Хамас удари четири града, в това число Тел Авив и близкото предградие. През целия ден Хамас е изстреляла повече от 3500 ракети, споделиха израелските военни. отговор на 16-годишната обсада на Газа и поредност от скорошни произшествия, които доведоха израелско-палестинското напрежение до връх.

През последната година, Крайнодясното държавно управление на Израел ускори построяването на селища в окупирания Западен бряг, насилието на израелските заселници разсели стотици палестинци там, а напрежението се разпали към джамията Ал-Акса, свещено място в Йерусалим.

„ Достатъчно е “, сподели Дейф, който не се появява обществено, в записаното известие. Той сподели, че офанзивата е единствено началото на това, което той назова " Операция Бурята Ал-Акса " и прикани палестинците от Източен Ерусалим до Северен Израел да се причислят към борбата.

Нахлуването на Хамас в Симхат Тора, нормално щастлив ден, когато евреите приключват годишния цикъл на четене на свитъка Тора, съживи мъчителни мемоари от войната в Близкия изток от 1973 година на процедура 50 години до деня, в който Египет и Сирия започнаха изненадваща офанзива на Йом Кипур, най-свещеният ден от еврейския календар, за да си върнат окупираните от Израел територии.

Сравненията с един от най-травматичните моменти в историята на Израел изостриха рецензиите към Нетаняху и крайнодесните му съдружници, които водеха акция за по-агресивни дейности против заканите от Газа. Политическите коментатори подлагаха на критика държавното управление и военните за неуспеха им да плануват нещо, което изглеждаше като нахлуване на Хамас, невиждано от неговото равнище на обмисляне и съгласуваност.

Попитан от кореспонденти по какъв начин Хамас съумя да хване армията неподготвена, подполковник Ричард Хехт, представител на израелската войска, отговори: „ Това е добър въпрос. “

Отвличането на израелски цивилни и бойци също повдигна изключително бодлив въпрос за Израел, който има история на мощно неравномерни замени, с цел да върне пленени израелци вкъщи. Израел държи хиляди палестинци в своите затвори. Хехт удостовери, че " забележителен " брой израелци са били отвлечени в събота.

Снимки на Асошиейтед прес демонстрират по какъв начин стара израелска жена е откарана в Газа с количка за голф от въоръжени мъже на Хамас и друга жена, притисната сред двама бойци на мотоциклет. Журналистите на АП са видели четирима души, отведени от кибуца на Кфар Азза, в това число две дами.

В Газа черен джип спря и когато задната врата се отвори, млада жена се препъва, кървяща от главата и с вързани ръце зад тила й. Мъж, размахващ револвер във въздуха, я сграбчи за косата и я бутна на задната седалка на автомобила. Израелска телевизия заяви, че служащи от Тайланд и Филипините също са били измежду пленените.

Нетаняху даде обещание, че Хамас „ ще заплати невиждана цена “. Основен въпрос в този момент беше дали Израел ще стартира сухопътна офанзива в Газа, ход, който в предишното докара до увеличени жертви. Но той предизвести: „ Тази война ще отнеме време. Ще бъде мъчно. ”

Израелската войска извежда четири дивизии войски, както и танкове към границата с Газа, присъединявайки се към 31 батальона, които към този момент са в региона, сподели представител сподели.

В Газа огромна част от популацията беше хвърлено в мрак след рухването на нощта, защото електрозахранването от Израел — който зарежда съвсем всички територии — беше прекратено. Кабинетът на Нетаняху съобщи в изказване, че Израел ще спре да доставя електричество, гориво и артикули на Газа.

Хамас съобщи, че е възнамерявал евентуално дълга борба. „ Готови сме за всевъзможни разновидности, в това число тотална война “, сподели заместник-ръководителят на политическото бюро на Хамас Салех ал Арури пред телевизия „ Ал Джазира “. „ Готови сме да създадем всичко належащо за достолепието и свободата на нашия народ. “

Съединени американски щати. Президентът Джо Байдън сподели от Белия дом, че е разговарял с Нетаняху, с цел да каже, че Съединените щати „ застават с народа на Израел пред лицето на тези терористични офанзиви. Израел има право да пази себе си и своя народ, точка. "

Саудитска Арабия, която договаря със Съединени американски щати за нормализиране на връзките с Израел, прикани и от двете страни да демонстрират въздържаност Кралството съобщи, че неведнъж е предупреждавало за заплахата от „ детонация на обстановката вследствие на продължаващата окупация (и) палестинският народ да бъде лишен от своите законни права. “

Ливанската въоръжена формация Хизбула поздрави Хамас, възхвалявайки офанзивата като отговор на „ израелските закононарушения “. Групата сподели, че нейното командване в Ливан е в контакт с Хамас по отношение на интервенцията.

Атаката идва в миг на историческо разделяне в Израел поради предлагането на Нетаняху за преразглеждане на Масовите митинги против проекта изпратиха стотици хиляди израелски стачкуващи по улиците и накараха стотици военни резервисти да избегнат доброволческата работа - ужас, който породи страхове по отношение на готовността на армията за полесражение.

Палестинци демонстрираха в дребни и огромни градове към Западния бряг в събота вечерта. Палестинските здравни чиновници споделиха, че израелски огън е умъртвил петима там, само че дадоха малко детайлности.

___

Shurafa заяви от град Газа. Писателите на Associated Press Изабел ДеБре, Джулия Франкел и Йозеф Федерман в Йерусалим; и Исам Адуан в Рафах, Ивицата Газа способстваха към този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР