Бойци от руския батальон Туран, състоящ се от представители на

...
Бойци от руския батальон Туран, състоящ се от представители на
Коментари Харесай

Мюсюлманският батальон „Туран” в Сирия е руският Blackwater

Бойци от съветския батальон „ Туран ”, състоящ се от представители на тюркски нации в Средна Азия, са видяни преди към месец в региона на сирийския град Дейр ез-Зор, написа Илкер Акюнгьор в турското издание Vatan. Този батальон от наемници прилича силите на Blackwater, които Съединени американски щати употребяват в Афганистан и Ирак. За батальона не е известно доста и дори в съветските медии го назовават „ тайнствен”. Той се състои от мюсюлмани на възраст от 30 до 50 година: казахи, саки (скити), якути, киргизи, узбеки, таджики, азери и туркмени. Батальонът е дислоциран в Сирия за битка с ИД с „ нетрадиционни методи” за водене на бойни дейности.

Числеността на „ Туран”, в който има и някогашни съветски „ спецназовци”, се прави оценка на към 800-1200 души. Той се попълня и от някогашни военни, които в продължение на 8 месеца минават интензивно образование в способи да водят „ партизанска война”.

Руските медии означават високия принос на отряда в триумфите в битката с терористите от ИД.

Отрядът с бройка от 400 души изначало е дислоциран в в региона на Хама, след това е видян в региона Хомс, Палмира и други региони на Сирия. Те употребяват освен „ калашников”, само че и оръжие от НАТО – пушки М-4 и М-16. Експертите съпоставят този батальон с американската военизирана частна конструкция Blackwater, употребена в Афганистан и Ирак. Някои съветски вестници пишат за потребление на „ неприемливи” способи, които не се отличават от методите на ИД.

На сини и червено-черни нашивки на ръкавите на бойците се вижда надпис „ Туран”, ръка с пушка и три точки. Над стилизираното изображение на пушката е приписвана на Тамерлан максима „ Сила в справедливост”, а трите точки евентуално символизират флага на Империята на Тимуридите, съществувала от 1370 до 1507 година

В Русия има 5 частни военни компании от вида на Blackwater, само че най-малко две заслужават внимание: „ Вагнер” на подполковник Дмитрий Уткин и батальонът „ Туран”. „ Вагнер” наброява към 5 хиляди наемници, а „ Туран” има в редовете си 1200 души.

Бивш досегашен наемник в една от фирмите доверил пред една медия, че командированите в Сирия получават 150 хиляди рубли (2600 долара) месечно, а заплатата на командирите доближава до 4 хил $.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР