Бойци от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция взеха

...
Бойци от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция взеха
Коментари Харесай

Иранските спецчасти превзеха товарен кораб, свързан с Израел

Бойци от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война взеха на абордаж товарен транспортен съд, обвързван с Израел. Ситуацията се разиграва в Ормузкия проток, заяви Ройтерс. Контейнеровозът е плавал под португалски байрак.

Данните от следенето за финален път демонстрират, че MSC Aries се намира край крайбрежията на ОАЕ и се насочва към Ормузкия пролив преди повече от 18 часа. След това наподобява, че той е изключил данните си за следене, което е всекидневно за обвързваните с Израел кораби в района.

Иранските медии акцентираха присъединяване на специфичните сили на страната в нападението. Държавната осведомителна организация на страната Irna заяви, че военноморският клон на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (КГИР) е конфискувал кораба MSC Aries, защото той е “свързан с Израел ”. Тя добави, че корабът е в развой на превозване до ирански води.

Инцидентът се случва на фона на засилената паника и упования за иранска офанзива против Израел, откакто при започване на април въздушен удар унищожи иранското консулство в Дамаск. В събота Израел съобщи, че Иран ще понесе следствията, в случай че реши да изостри още повече обстановката.

В събота нидерландската външна министърка Ханке Брoйнс Слот е споделила на иранския си сътрудник Хосейн Амир Абдолахиан в телефонен диалог, че Иран не трябва да атакува Израел и би трябвало да предприеме дейности “за деескалация ”, заяви Слот в обществената медия Х. “По време на диалога показах и сериозната си угриженост по отношение на кораба, който беше похитен в Ормузкия пролив, и споделих, че този тип дейности би трябвало да спрат ”, добави тя.

Израел “следи от близко планувана офанзива ” против него от страна на Иран и съдружниците на Техеран в района, съобщи израелският министър на защитата Йоав Галант.

Днес в Израел са анулирани плануваните за идващите дни учебни екскурзии и други действия, свързани с началото на празника Пасха. Въоръжените сили са сложени в цялостна бойна подготвеност в очакване на допустима офанзива от страна на Иран.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР