Бойци от групировката "Хаят Тахрир аш Шам" (бивш сирийски клон

...
Бойци от групировката "Хаят Тахрир аш Шам" (бивш сирийски клон
Коментари Харесай

Бивш сирийски клон на Ал Кайда дал рамо за убийството на лидера на ИД

Бойци от групировката "Хаят Тахрир аш Шам " (бивш сирийски клон на "Ал Кайда ") са блокирали тази заран зоната край село Бариша в северозападната сирийска провинция Идлиб, където през нощта, съгласно изказванията на разнообразни източници, се е разиграла американската спецоперация по ликвидирането на Абу Бакр ал Багдади, съобщи Агенция Франс Прес.

Хората на групировката са заели позиции към руините на къщата, намираща се измежду маслинова горичка в село Бариша, недалече от сирийската граница с Турция. Според основания в Лондон Сирийски център за правата на индивида американските командоси са дебаркирали тук нощес с хеликоптери при интервенцията, взела на прицел топлидерите на ИД. Най-малко девет души били убити при офанзивата, която траяла над два часа, твърди центърът, който разполага със солидна мрежа за събиране на информация на място в Сирия.

Няколко публицисти са съумели да се приближат през днешния ден до мястото на снощната интервенция и споделят, че къщата в Бариша е изцяло унищожена вследствие на американската офанзива. В момента там работели хора, явно от "Хаят Тахрир аш Шам ", разчистващи руините.

Бариша се намира в зона край границата с Турция, където джихадистите съумяха да задържат наличие макар териториалния погром на ИД от интернационалната коалиция при започване на тази година, означи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

ИД и Ал Кайда са противници в сирийския спор от много години, въпреки че и едните, и другите се биеха против сиблите на Дамаск.

Според командира на Сирийските демократични сили (СДС) Мазлум Абди интервенцията по убийството на ал Багдади е била подготвяна пет месеца.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР