Бойният морал на фронта все още е много висок, казва

...
Бойният морал на фронта все още е много висок, казва
Коментари Харесай

Дойче веле: Има ли риск Украйна да капитулира?

" Бойният морал на фронта към момента е доста висок ", споделя за украинската войска воeнният експерт Франц-Щефан Гади, който преди малко се завърна от зоната на бойните дейности. Гади въпреки всичко разяснява, че за разлика от месеците, когато украинците се готвеха да пробият съветската бойна линия, в този момент като че ли царува чувството за безперспективност. И че ще бъде мъчно бойният дух да се резервира на това ниво и през актуалната година.

Гади, който е офицер от запаса и интернационален съветник по военно дело с опит от Ирак и Афганистан, разяснява пред немската социална медия АРД, че е приказвал с висши военни в Украйна и не вижда сигнали моралът на бойното поле да колабира. " За тази година тяхната отбранителна тактика е да пазят всяко парче украинска земя, като може да се стигне и до стратегически отстъпления. А една отбраняваща се войска има друга мотивация от една войска, която минава в нахлуване ", споделя той.

Трите огромни казуса пред украинската войска

За разлика от публикуваното мнение, Франц-Щефан Гади счита, че боеприпасите за украинската артилерия към този момент стигат. За защита на украинците им трябват по 2000 - 3000 снаряда дневно, които сега са налични. А когато бъде утвърден американският пакет с помощи, ситуацията ще се усъвършенства, счита Гади, който обаче акцентира, че има различен по-сериозен проблем - неналичието на хора. " Това е най-тежкият проблем и за него няма директно решение. Ще минат месеци, преди на фронта да бъдат изпратени нови сили - това надали ще стане преди края на лятото ", разяснява той. Военният експерт добавя: " При това те би трябвало да получат съответно образование, тъй като когато хвърляш в багра необучени бойци, това усилва заплахата от огромни загуби и понижава мотивацията и боеспособността. "

Гади счита, че и Западът има виновност за дефицита на човешка мощ в украинската войска. Тъй като Украйна не е знаела с какви муниции ще разполага, е било мъчно да аргументира нова готовност. А сега сходна концепция е доста непопулярна измежду хората, показва специалистът.

 

Третият сериозен проблем на украинците е неналичието на задоволително укрепителни уреди, изяснява той. И добавя, че украинската войска не разполага с профилирани подразделения за такова строителство и също така построяването на укрепления би означавало, че Украйна се отхвърля от земите оттатък тях.

Какъв е капацитетът на руснаците тази година?

В изявлението с немската социална медия АРД става дума и за съветската войска. Независимо че съгласно Гади тя е изгубила цели 16 000 в сраженията за Авдеевка, той счита,че тази войска няма проблем с личния състав. Поне през първата половина на година тя няма да има проблеми и с артилерийските муниции, счита военният специалист.

" Техният максимален проблем е снаряжението, най-много неналичието на бронирани машини. С очите си видяхме, че те употребяват частично и доста остаряла техника (…) Руската войска мъчително усеща последствията от загубата на бронирани машини ", споделя Гади в диалог с Екарт Аретц от АРД.

По-нататък в този диалог става дума и за осъвременените съветски авиобомби ФАБ-3000, които съгласно Гади не са изключително точни, само че по тази причина пък имат голяма избухлива мощ. Военният специалист изяснява, че тътенът от техните гърмежи има деморализиращ резултат върху бойците.

" Тази година не може да се чака огромен прогрес и победи "

Военният специалист счита, че Русия може да усили офанзивата си през идните месеци. Тя продължава да има артилерийско превъзходство от 5:1, даже 6:1, не ѝ липсват нито хора, нито материали за една нова борба, споделя Гади. Експертът предвижда, че Русия ще усили натиска по целия фронт с вярата да реализира пробив. Това би се оказало мъчно постижимо, в случай че съветската войска записана доста материали загуби, най-много на бронирани машини. Но другояче е допустимо през втората половина от годината Украйна да бъде принудена да отстъпи по някои елементи от фронта, предизвестява той.

" Не имам вяра, че един непълен колапс на фронта ще значи директно проваляне. Но ще усложни обстановката " - по този начин Франц-Щефан Гади обобщава хоризонта пред Украйна. " Ако обаче Украйна успее да щади войските си, да реши колкото е допустимо по-бързо казуса с дефицита на личен състав, да построи положителни укрепления и да получава задоволително доставки на муниции, тогава виждам действителни шансове украинските войски да се образуват по нов метод и през 2025 вероятно още веднъж да минат в нахлуване. " Според него би било огромна неточност още тази година да се премине в нахлуване без потребността подготовка. " Тази година не може да се чака огромен прогрес и победи ", предвижда специалистът.

 

Източник DW

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР