Бойкотът на БСП и отсъствието им от пленарните заседания в

...
Бойкотът на БСП и отсъствието им от пленарните заседания в
Коментари Харесай

Вижте колко пари ще вземат депутатите на БСП, които отказват да ходят на работа



Бойкотът на Българска социалистическа партия и отсъствието им от пленарните съвещания в Народното събрание провокираха дебата какъв брой пари би трябвало да получават депутатите, когато не вървят на работа.Народните представители от левицата споделят, че няма да взимат пари. По думите на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева обаче по закон те ще получат 1/3 от възнагражденията си.

Правилникът на Народното събрание не фиксира точна сума, има правила, по които се пресмята на всеки три месеца. След растежа на заплатите в публичния бранш, депутатите също получиха нарастване на възнагражденията си, съобщи БТВ.

1269 лева е междинната заплата в страната през последното тримесечие. Това е и сумата, която се взима като изходна за изчисляването на депутатската заплата, тя се умножава по три. Така главното заплащане на един депутат става 3807 лева

Към тези сметки се прибавят и парите, които те получават, когато вземат участие в парламентарни комисии или – 15% от главното му заплащане. Всеки народен представител взе участие в една или повече комисии.

Третата част, която образува заплатата на един депутат е прослуженото време. За всяка година трудов стаж се начислява 1% от главната му заплата. Така сумата става 4416 лева

Но това не е всичко – депутатите получават още 2538 лева познати като т.н.„ безотчетни 2/3”. Това са пари за консултанти, сътрудници и съветници. Средно един народен представител коства месечно на данъкоплатеца по 6954 лева

Средната заплата за страната е определяща и за заплатите на министрите, президента и ръководителя на Народното събрание.

Ако депутатът не отиде на три следващи пленарни съвещания или на повече от пет за целия месец, той бива глобен финансово.

Справка в Народното събрание демонстрира, че в случай че един депутат не е участвал на нито едно пленарно съвещание и на комисия – той ще получи в края на месеца 69,33лв. Тези данни опонират на информацията, изнесена от Цвета Караянчева.

Ако народен представител не върви на работа, получава 1/3 от безотчетните пари, което е 846 лева.Очаква се обаче тези пари да не бъдат харчени за персонално прилагане.

19 депутати от „ Българска социалистическа партия за България” са взели командировъчни за пътувания в интервала 18.02 – 22.02 1019 година На командировка в чужбина е бил Кристиан Вигенин, който е бил на сесия на Окръжна следствена служба във Виена.

Още двама народни представители от левицата са били отвън страната в този интервал – Иван Иванов и Йордан Младенов. Те са взели участие в Международното ревю за лов и лов на риба в Залцбург от 20.02 до 24.02, по този начин двамата депутати даже са положили ексклузивен труд, тъй като са били там и през уикенда.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР