Бойко Пенков Поне 2 години би отнел процесът на демонополизация

...
Бойко Пенков Поне 2 години би отнел процесът на демонополизация
Коментари Харесай

МЗ прогнозира демонополизация на здравната каса след поне 2 години


Бойко Пенков

Поне 2 години би лишил процесът на демонополизация на здравната каса, съобщи в понеделник зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков, който откри конференцията ”Защита на здравето на всеки жител на ЕС”, проведена от Германо-българската индустриално комерсиална камара в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

”Според мен са прекомерно огромни упованията към демонополизацията на НЗОК. Германия е една страна, в която през цялото време по този начин е образувано здравното обезпечаване с доста фондове, само че при тях вървят противоположните процеси. Там сега се сплотяват, с цел да могат да покрият потребностите на хората. Съществуващото у нас здравно обезпечаване ни дава опция за надграждане и за покриване на спомагателен риск при заболяване “, съобщи Пенков.

”Има доста хрумвания, само че въпросът е кое ще бъде най-хубаво за България. Все още сме на стадий разискване. Чисто теоретично за мен идеалният период демонополизацията да се случи без да има стрес за хората е до 2 години”, разяснява Пенков. Той разясни, че това е интервалът, нужен за преценка, правене на ново законодателство, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата.

Той посочи, че дали размерът на здравната вноска ще остане 8%, когато започва демонополизацията, е чисто политическо решение.

”Говорихме си с сътрудниците от Германия преди началото на конференцията, че при демонополизацията има състезание и конкурентост сред самия пакет услуги, който се предлага и оттова се търси интереса на индивида, само че при един подобен модел е безусловно неразрешена отрицателната селекция “, съобщи Пенков.

По думите му това значи, че в случай че той има едно или две болести, няма да бъде доста мечтан за фонда, тъй като ще прави разноски и ще би трябвало да взима медикаменти. Според него по тази причина е хубаво да се направи народен преливник – на национално равнище да има отделени средства от осигурителните вноски от другите фондове, с цел да може там, където има хора с повече потребности, те да бъдат подкрепени.

По думите му е ясно, че към този момент би трябвало да има повече пазар и по различен метод да бъдат образувани връзките сред доставчиците на здравна, дентална и лекарствена помощ и здравноосигурителни институции.

”Надяваме се, че като се трансформират нещата, значимо ще се усъвършенства контролът върху изразходваните средства и няма да имаме подобен вид измами. В Германия има до 5% измами в здравноосигурителната система – въпросът е да не са повече “, сподели доктор Пенков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР