"Бойко може да направи и 10 000 срещи и какво

...
"Бойко може да направи и 10 000 срещи и какво
Коментари Харесай

Цветанов прекалено много свикна с властта

"Бойко може да направи и 10 000 срещи и какво от това, щом нищо не следва ".

"Не е значимо дали ще се явим на избори и дали ще ги спечелим. Важното е, в случай че ги спечелим, дали можем да променим обстановката в България, тъй като нямаме право на последващи неточности. "

Г-н Кутев, в задънена улица ли се намира Народното събрание с това надцакване със кавги сред опозицията и ръководещите?

- Не, тук не става дума за надцакване със кавги. Въпросът е, че имаме неефективно, а на моменти и неуместно ръководство. И въпросът не е в свадите, а в това, че нищо не се придвижва във вярната посока. Идеалният образец за това е европредседателството. Цветанов през днешния ден (сряда, 18 април) регистрира, че били създали хиляда срещи.

Аз желая да знам какво се случи за българския жител? Ще влизаме ли в Шенген, или не? Ще имаме ли ход към Европа, или ще бъдем отново някаква прикачена в профил диафрагма?

Аз имам един отговор и той е, че нищо не се е трансформирало с председателството. Какво ще стане с трудовия пазар? Ние, действително видяно, ще имаме ли достъп до трудовия пазар на Европа по този начин, както всички други европейци, или отново ще бъдем прикачени в профил? За мен отговорът е негативен.

Кохезионната политика, която от ден на ден се лимитира в Европейски Съюз. Тя е ориентирана основно към това какви пари ще получи България и какви благоприятни условия. Каква част от проблемите на българите са решени с това председателство? Никаква. А те били създали хиляда срещи! Ми, той, Бойко, може да направи и 10 000 срещи и какво от това, щом нищо не следва. Ето там е казусът - че няма потребно деяние заради цялостната неплатежоспособност на държавното управление. Правителство, в което Бойко Борисов е министър-председател, а потенциалът на външната министърка е под голямо подозрение най-малко за мен, няма по какъв начин да изведе до смислена външна политика. И то си проличава.

И въпреки всичко на всеки три дни Българска социалистическа партия подвига някакъв скандал, който захлупва предния, и какво от това? Пак нищо не следва.

- Промените би трябвало да следват от ръководещите, не от опозицията. Ние бихме желали да променим доста неща, само че не виждам по какъв начин да стане, когато сме в съпротива. Ето, направихме предложение за така наречен закон за културния чек - не го одобриха, макар че те щяха да го осъществят. Става дума за това всеки българин на 18 години да има правото да получи от страната опция за 200 лева културно ползване, т.е. билети за спектакъл, за кино, за концерти и т. н. Това е съвършена концепция, тя е безусловно осъществима, не коства скъпо финансово и е нещо, което стимулира присъединяване. Ето ви образец. Дали сме съответно решение, написахме законопроекта, внесохме го в комисията - още не е отритнат, само че ще бъде. Просто не им стигна времето да гласоподават. Така че опозицията не може да взема решение проблеми. Проблемите се вземат решение от ръководството, тъй като се изискват действителни дейности, а опозицията няма по какъв начин да предприеме действителни дейности, тъй като няма болшинство в Народното събрание.

Сделката за ЧЕЗ. Опозицията си лае, договорката си върви. Така ли е?

- Че е по този начин, по този начин е. Големият проблем обаче е, че откакто някой стои зад Гинка Върбакова, което за мен е несъмнено и явно, този някой има други цели. Ако някой искаше ЧЕЗ да работи добре и дълготрайно, той щеше да излезе с името си, нямаше да поставя там подставено лице. За мен Гинка Върбакова е подставено лице. И най-вероятното развиване ще бъде, че след няколко години тези хора ще съберат оборотите на ЧЕЗ и ще решат, че към този момент не им се занимава с това. Както стана преди време с БГА "Балкан ", както стана с куп други предприятия - десетки хиляди български предприятия, които се разпродадоха за скрап. Само че тогава ще запитвам кой ще доставя ток на 2 млн. софиянци? Както дълги години нямахме народен транспортьор и нямаше кой да транспортира. Сега към този момент имаме частни компании. Същото ще се случи и тук. И това е огромният проблем на българина. Но, въпреки това, българинът това си е избрал.

Българинът си избра царя - при първата приватизация на ЕРП-тата, и той продаде мажоритарния пакет на ЧЕЗ. После българинът си избра Бойко Борисов, който продаде миноритарния пакет на ЧЕЗ. Сега същият Бойко Борисов вика, че не знае какво да направи при препродажбата на предприятието. Аз към този момент се уморих да споделям, че когато Гинка препродаде на Гинчо и той е някой човек със подозрително държание и благоприятни условия (не че тя не е), какво ще се случи след това? Какво ще стане, в случай че тя източи компанията след три години и я препродаде на някого? И тоя някой вдигне ръце и каже: "Ми, аз банкрутирах! " Какво ще вършим?

Това е огромният въпрос, който българите би трябвало да си зададат. Това сме го виждали в интервала на прехода неведнъж. Единственото решение е, че ние не трябва да разрешаваме това да се случи. Не единствено че не трябва да избираме такива като Борисов, тъй като това е напълно дело на Борисов. Когато се продаваше мажоритарният пакет, той беше основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Като се продаваше миноритарният пакет, той го продаде, тъй като беше министър-председател. Сега, когато компанията се продава на несъстоятелно лице, той е индивидът, който би трябвало да управлява, а не може! А съгласно мен не желае. По какви аргументи той си знае. И до момента в който България си избира Борисов, ще има този резултат.

Готви ли се Българска социалистическа партия за избори - европейски, локални или може би предварителни парламентарни?

- Ние постоянно сме подготвени за избори. Дори когато сме били на власт, ни се е налагало да вършим предварителни избори и сме ги правили. С изменчив триумф или крах. Кога с 38 депутати, по кое време с 84 сме завършвали надпреварата през последните години. Така че Българска социалистическа партия постоянно е подготвена за избори. Според мен не е значимо дали ще се явим на избори и дали ще ги спечелим. Важното е, в случай че ги спечелим, дали можем да променим обстановката в България, тъй като нямаме право на последващи неточности. Тоест, в случай че сме наясно със себе си какво би трябвало да свършим - дойдем ли на власт, но безусловно за няколко месеца би трябвало да го свършим. Ние сме наясно, че би трябвало да променим хода на историята, тъй като през последните 27 години историята върви надолу, а ние би трябвало да я качим нагоре, и в случай че знаем по какъв начин (надявам се, че знаем), тогава имаме право да претендираме за властта.

Но усещането, което се основава, е, че Корнелия Нинова няма екип.

- Дали Корнелия има екип, това е различен въпрос. Аз не знам какъв беше екипът на Борисов, когато пристигна на власт. Не че резултатът е добър. Общо взето, актуалната политика е такава - тя работи с едни партийни завоевания по време на избори и по-късно би трябвало да работи с екипи от експерти. Така че екипът ще се откри. Важното е да не слагаш хора тук-там, на които не знаят какво да вършат.

Във всяко министерство има хора, които знаят, имат опит, които са вътре в нещата. И в случай че намериш тези хора, извадиш ги и им дадеш властта да вземат решение политическите проблеми, аз мисля, че има късмет. Не е належащо да имаш някакви подготвени министри да подскачат към теб. Това дори може би е и нездравословно. Ако се завоюва властта, би трябвало да има доста явен ред в политиката. Да имаш стратегия, да имаш ясни цели в нея, поради които хората са те припознали и избрали. И ти би трябвало да намериш хората, които да извършват тези цели. Тоест оттова нататък на теб ти трябват действителните експерти. Те могат да бъдат открити постоянно.

Г-жа Нинова се похвали, че структури на АБВ към този момент се завръщат в Българска социалистическа партия. Какъв резултат очаквате от това?

- Структури на АБВ доста от дълго време се завръщат в Българска социалистическа партия. Специално в София аз знам доста такива, които - проведено или не, към този момент се записаха и влязоха в редовете на партията. Ефектът е явен. Това беше едно изкуствено разделяне, което беше направено от егото на няколко индивида. Надявам се, че този стадий в историята на Българска социалистическа партия е минал. Това не е първият път, когато се разделяме на всякакви елементи. Хубаво е, че по-късно се събираме.

Защо няма да оферирате човек на Българска социалистическа партия за член на КЕВР?

- Това нещо КЕВР е една организация, която - аз най-малко не съм уверен, че е в положение да извършва отговорностите си. И казусът с ЧЕЗ го демонстрира недвусмислено. Съвременната политика познава два метода на надзор на такива предприятия, които явно са от голяма социална значимост. Единият е през собствеността на сдружението. И аз считам, че страната наложително би трябвало да взе участие в собствеността на тези сдружения, да не приказваме, че те би трябвало да са напълно държавни. Вторият метод обаче - в случай че страната е продала сдружението за жълти стотинки, тогава е страната най-малко да има някакви контролни функционалности и да може през регулаторните органи да управлява.

Очевидно е, че сега КЕВР не е в положение да прави този надзор. И за мен не е толкоз значимо дали Българска социалистическа партия ще има човек там. За мен е значимо - който и да е човек в КЕВР, да има опцията да управлява дейностите на тези основни за стопанската система ни предприятия. В момента такава опция няма. А страната се освободи от собствеността си, без да си обезпечи опция да управлява през регулацията. Това би могло да бъде закононарушение. И в случай че се случи моята мрачна прогноза - тъй че след няколко години сдружението да бъде декапитализирано и изхвърлено на боклука и респ. доставката на ток да се окаже проблем на едно последващо държавно управление, то тогава тези, които в този момент правят това и се вършат, че не са разбрали - Борисов и компания, би трябвало да влязат в пандиза. Защото действието се прави в този момент, а резултатът ще го забележим след няколко години.

Г-н Цветанов отново се ядоса на президента Радев след лекцията му в УНСС. Защо?

- Защото президентът има три пъти по-голям рейтинг от него и Борисов, взети дружно. И това ги нервира. Президентът се държи доста съответно, за разлика от Цветанов, и точно по тази причина има висок рейтинг. Те не са привикнали на тази игра. А пък Цветанов съгласно мен малко постепенно схваща процесите. Той е привикнал да стои зад организация с огромен рейтинг, какъвто Борисов и респ. ГЕРБ неведнъж са имали. В момента обаче те имат неведнъж по-малък рейтинг от президента. И всеки техен конфликт с президента оказва помощ на него и вреди на тях. То е чиста математика. Когато президентът го поддържат 60% от хората, а Цветанов го поддържат 20%, се получава една разлика от 40 %. Всеки конфликт сред двамата е 40% плюс за Радев и 40% минус за Цветанов. А за какво той не може да направи тази математика? Според мен, тъй като прекомерно доста привикна с властта. Той е привикнал да бъде на власт и не може да си даде сметка, че властта не е даденост.

Антон Кутев е роден на 13 септември 1968 година в София. Завършил е "Изкуствознание " в Художествената академия. Учил е "Икономика на киното и малкия екран " в Московския киноинститут. В интервала от 2003-а до 2007 година следва "Европейска обществена администрация " в СУ. Племенник е на композитора Филип Кутев. Бил е общински консултант от Българска социалистическа партия в София, представител на партията, народен представител в 41-вото, 42-ото и 44-ото Народно заседание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР