Бойко Борисов ясно каза, че няма да подаде оставка. Ако

...
Бойко Борисов ясно каза, че няма да подаде оставка. Ако
Коментари Харесай

Проф. Коларова: Може да има експертно правителство с премиер Димитър Радев

”Бойко Борисов ясно сподели, че няма да подаде оставка. Ако митингите ескалират, ще има експертно държавно управление ”, това политологът проф. Румяна Коларова.
" Институцията служебно държавно управление в България в действителност е много несъответстваща спрямо практиката на европейските демокрации. Това е в действителност действителното присъединяване на президента в изпълнителната власт. Президентът е титуляр на изпълнителната власт в този интервал, когато няма парламент, когато са планувани предварителни избори ", добави тя.

По думите й би било парадоксално и неуместно, в случай че Борисов скочи непосредствено към предварителни избори.

" Той това нещо към този момент го е правил един път - януарските митинги 2013 година В този случай направи нещо, за което в доста европейски демокрации има конституционна възбрана. С други думи - концепцията на демокрацията е, че държавното управление би трябвало да изкара цялостния си мандат, с цел да заплати цялостната цена на своето ръководство ", сподели още Коларова.

И напомни също, че 2013-а имаше президент на ГЕРБ (Росен Плевнелиев, на който Коларова беше консултант - б. р.), който оказал поддръжка и назначи държавно управление, градивно към ръководещите.

" Но в този момент сега е ясно, че фактическият им политически съперник ще би трябвало да назначи служебното държавно управление. Сега Борисов прави това, което се прави във всички европейска демокрации. Има две вероятни решения - радикална смяна в кабинета или така наречен експертен кабинет. Към експертен кабинет потеглиха Чехия, Словакия, те имаха съществени държавни рецесии, които преодоляха с експертен кабинет. У нас в общественото пространство се заприказва за това решение, даже се заприказва вероятно име на министър-председател на това експертно държавно управление - Димитър Радев, шефът на Централната банка ", посочи тя.

Според нея явно Борисов избира другия вид - радикална смяна на държавно управление. Защото търси едно само нещо - разграничаване и опълчване на Движение за права и свободи.

По дуите на Коларова Коларова Борисов на никое място не споделя, че тримата министри, на които нощес изиска оставката, са подвластни от Движение за права и свободи.

" Той споделя, че те са нарочени, те дават неприятно име, неприятен имидж на държавното управление. Той на никое място няма да признае, че има партньорство, че има договаряне за министри. А истината е, че номинациите на съдружните сътрудници за министри са повече свързани с Движение за права и свободи, в сравнение с министрите на ГЕРБ ", посочи Коларова.

По думите й Движение за права и свободи участва във всички формати на българските държавни управления, като се изключи държавните управления на Иван Костов и Филип Димитров.

" Той (Бойко Борисов - бел. ред.) споделя: " Аз съм подготвен да направя идната крачка ". Първата крачка очевадно беше обстрелването на алените олигарси чрез дейностите на прокуратурата. Сега той се ангажира да направи идната стъпка - да отреже Пеевски и Доган, които са единствено имената на цялата бизнес конструкция, която живее от публични поръчки ", разяснява политологът.

Коларова съобщи още, че тези стъпки на премиера са " най-нормалната политическа смяна ", което не значи, че митингите ще спрат.

" В България митингите са приключвали по един единствен метод - това е след приложимост на принуждение. Борисов сега ползва една общоприета рецепта в две стъпки, по този начин както се ползва в Европа. Ако се стигне до мощна ескалация на митингите, ще последва така наречен експертно държавно управление с министър ръководител Димитър Радев. Или той (Борисов - бел. ред.) в отпуск, ръководят вицепремиери, които са специалисти. Аз съм уверена, че сега назначенията, които ще се създадат, те няма да единствено три, няма да бъдат партийци на ГЕРБ ", добави Коларова.

Тя беше беше безапелационна, че Борисов взема решение проблемите в типичния за него фасон - бързо, коренно и персонално. И сега ГЕРБ имат 10 на 100 преднина пред Българска социалистическа партия, в случай че отидат на предварителни избори, само че за тях стратегически това е неловко, тъй като то е проваляне пред политическият им съперник.

" Все едно капитулират пред съперника ", заключи Румяна Коларова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР