Бойко Борисов се отказва от депутатския си имунитет, обяви той

...
Бойко Борисов се отказва от депутатския си имунитет, обяви той
Коментари Харесай

Борисов се ядоса и се отказа от депутатския си имунитет: Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване

Бойко Борисов се отхвърля от депутатския си имунитет, разгласи той пред публицисти в Народното събрание. Той посочи, че е разговарял с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

 

В рамките на час водачът на ГЕРБ-СДС прекатурна на 180 градуса мнението си за своя депутатски имунитет - на първо време заявяваше изрично, че няма да го даде, след това ненадейно реши да се откаже от него.

 

Решението му пристигна, откакто Българска социалистическа партия съумя да прокара в програмата на Народното събрание план на решение, с което Народното събрание да му го смъкна. Предложението на Българска социалистическа партия за възбуждане на наказателно гонене против Борисов е трета точка в дневния ред за днешното съвещание на Народното събрание.

 

Борисов свика незабавен брифинг в парламентарните коридори, на който съобщи, че ще се откаже от имунитета. Като причина уточни " нашите некоалиционни сътрудници и нашата неопозиция ", под което имаше поради ПП-ДБ и Българска социалистическа партия. Той загатна поименно соцлидера Корнелия Нинова, която упрекна, че " прави някаква друга непозната задача "

 

" В България, в случай че някой не ми спомене името, той се оказва незначим. Тук виждам, че и нашите некоалиционни сътрудници, и нашата неопозиция, вършат това, тъй като подсещам по какъв начин Корнелия Нинова от трибуната на Народно събрание ме прикани да ги събера и да направя държавно управление. А голям брой сигнали на служебното държавно управление против Нинова стоят на трупчета. Явно по тази причина тя се пробва да се възползва и прави някаква друга непозната задача ", изясни Борисов.

" Все отново аз съм Бойко Борисов. Ще си дам имунитета, макар толкоз очевидното направено от тогавашния основен прокурор против мен. Но аз имам вяра и на българския съд, и на българската прокуратурата. Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, с цел да си прокарват и едните, и другите решенията ", съобщи някогашният министър председател.

 

Малко по рано той съобщи пред публицисти, че няма да си даде имунитета непринудено, тъй като имунитета му го дава българският народ, поставяйки го " преди всичко на избори и в социологически организация, и като политическа персона " и беше безапелационен: „ на съучениците на Гешев имунитета си няма да го дам ".

По думите му вчерашното изказване на някогашния основен прокурор демонстрира, че всичко, което е направил в последните си дни, е било в подготовка на неговия политически план.

" Въпреки че ме накараха да кажа, че няма да разясня развеждането ни като мечки по прокуратурите, само че в единия случай ме питаха дали съм чел в. " Марица " и сп. " Лайфстайл " и какво съм имал поради като съм споделил, че след 5 години ще се оженя, а аз се майтапих с медиите. Но по-страшно беше във Върховен касационен съд, където пристигнаха трима прокурори да ми зададат въпрос за какво съм изискал оставката на Гешев.

 

И в този диалог зададох обикновен въпрос: " вие президента Радев викахте ли го? ", тъй като той първи изиска оставката, Христо Иванов викахте ли го - не, Кирил Петков - не, Асен Василев - не, Атанас Атанасов - не, Корнелия Нинова-  не, Слави Трифонов - не, а за какво ме викате мен ”, уточни Борисов.

 

Решението му дефинитивно обезсмисля работата на краткотрайната комисия за имунитетите. Тя беше основана, на първо място с цел да работи във връзка поисканите имунитети на Бойко Борисов и Кирил Петков. Първо съпредседателят на Политическа партия се отхвърли от имунитета си, а в този момент и водамът на герберите. Пък и самата временна комисия се провали вчера в опита си да организира първото си съвещание, а срокът на работата й изтича след по-малко от две седмици.

Имунитетът на водача на ГЕРБ бе пожелан на 2 юни от към този момент някогашния основен прокурор Иван Гешев. Тогава той внесе в Народното събрание искане за събаряне на имунитета на водача на ГЕРБ по отношение на досъдебно произвеждане по " Барселонагейт ". Тогава обаче Борисов отхвърли да си даде имунитета.

 

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР