Бойко Борисов се е ядосал и сваля партийната субсидия на

...
Бойко Борисов се е ядосал и сваля партийната субсидия на
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Партийна субсидия от лев на глас е опасност

" Бойко Борисов се е ядосал и смъква партийната дотация на глас от 11 на 1 лев. " Заиграване с популизъм " е обяснението за този яд, само че който и да го е провокирал, отговорът е диспропорционален на предизвикването. Партийната дотация не е разкош, а нужна обществена поддръжка от държавния бюджет за активността на партиите, която ги защищава от директна взаимозависимост от частни и корпоративни ползи. Те доста елементарно могат да трансфорат една парламентарна група в обуздан лобистки инструмент за пробутване на закони в ущърб на обществото и на националния интерес ", съобщи политологът Огнян Минчев с обява в обществените мрежи. 
" В такива случаи на Олимп се изчаква да мине гневът на Зевс Гръмовержец и тогава се възобновява разговора сред боговете за взимане на верните решения - както във връзка с божествения връх, по този начин и във връзка с простосмъртните, там долу. В нашия случай това би трябвало да се оползотвори в промеждутъка сред първо и второ четене. Преди няколко години обществото бе подлъгано да гласоподава в интерес на сходно внезапно орязване на партийната дотация на референдум, проведен от едно чалга-шоу. Предложението получи огромна поддръжка по елементарно обясними аргументи: " Дай да им отрежем паричките, тяхната мамица... " - какви повече причини бяха нужни.
Орязването на партийните дотации е рисково не просто предвид на вероятен - т.е. неминуем корупционен напън на частни ползи върху останалите без финансиране партии. Опасно е, тъй като то може да докара до подобен напън върху партийните структури, който да ги трансформира напълно в украсителен придатък на авторитарно-олигархичен, подмолен диктат, прикриващ се със смокиновия лист на номиналния партийно-политически плурализъм. Всички ние сме заинтереовани да има дейно държавно управление и болшинство, както и проведена и ефикасна съпротива. С орязването на партийната дотация рискуваме държавните управления и техните болшинства да се сменят все по-трудно, а опозицията да бъде все по-кротка и послушна - с цел да може изобщо да съществува.
Носят се клюки, че едно чалга-шоу щяло да се трансформира в политическа партия. Вярно ли е или не - не знам, би трябвало да питаме в Сарая... То, с годините за от ден на ден неща би трябвало там да се върви да се пита... Ако се окаже правилно, би трябвало да знаете, че на чалга политиците (от шоуто имам предвид), няма да им бъде нужна дотация. Те са му намерили лесното - и преди референдума, и в този момент... ", добави той. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР