Бойко Борисов съвсем не е първият разследван или задържан бивш

...
Бойко Борисов съвсем не е първият разследван или задържан бивш
Коментари Харесай

Власт и правосъдие: Обвиняеми и осъдени политически лидери


Бойко Борисов напълно не е първият разследван или арестуван някогашен водач на европейска страна. Няколко са политиците наказани и лежали в пандиза по обвинявания за корупция.

Първият президент наказан на затвор е Никола Саркози. Той е отпред на Франция от 2007 година до 2012 година, като присъдата му е за общо 3 години - 2 условно и една дейно.

По същото време министър председател на страната е Франсоа Фийон.

През 2020 година Фийон е наказан на 5 години затвор за злоупотреби с публични средства дружно със брачната половинка си.

Лидери на Балкански страни също са попадали зад решетките, поради корупция.

През 2012 година някогашният министър председател на Румъния Адриан Нъстасе е наказан, един път на 2 години, и по-късно на още 4, като лежи в пандиза над 2 години.

Присъда от 8 години за изнудване и корупция получава и Иво Санадер - някогашен министър председател на Хърватия от 2003 година до 2009 година

В края на предходната година някогашният канцлер на Австрия Себастиан Курц се отдръпна от политиката, откакто беше упрекнат в корист с държавни средства.

Безспорно най-популярният случай на упрекнат в корупция политик е този на Никола Саркози. Бившият президент на Франция се снабди с две ефикасни присъди по две каузи: едното за корупция, а другото за несъразмерни разноски по време на предизборната си акция през 2012 година За нея са били изхарчени два пъти над законния предел от 22,5 милиона евро като е изработен опит това да се прикрие. Саркози отхвърля всичко.

На 5 години затвор, от които 3 условно и санкция от 375 000 евро бе наказан някогашният министър председател на Франция - Франсоа Фийон. Присъдата е поради това, че фиктивно наел своята брачна половинка Пенелопе за парламентарен помощник, като й е плащано без действително да работи.

Най-младият в историята на Европа и Австрия министър-председател Себастиан Курц се отдръпна от политиката, откакто австрийската прокуратура му повдигна обвинявания за корист с държавни средства. Твърди се, че той и негови доближени са употребявали пари на данъкоплатците, с цел да заплащат на социологически организации, с помощта на които е станал канцлер. Срещу него има и друго дело - за лъжесвидетелстване. А следствието против него продължава.

И до момента в който Курц е в очакване на присъда, някогашният министър председател на Хърватия Иво Санадер беше наказан на 8 години за изнудване и корупция. Той към този момент беше вкаран в пандиза за девет години през 2013 година, а сега апелира новата си присъда.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР