Бойко Борисов проведе среща с принц Фейсал бин Фархан Ал

...
Бойко Борисов проведе среща с принц Фейсал бин Фархан Ал
Коментари Харесай

Борисов: Саудитска Арабия е много важен партньор за България

Бойко Борисов организира среща с принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд , министър на външните работи на Кралство Саудитска Арабия, оповестиха от държавната пресслужба.

„ Ценим взаимоотношенията си с България, за нас страната е доста значим сътрудник в границите на Европейския съюз “, съобщи министърът на външните работи на Кралство Саудитска Арабия. Българският министър председател го приветства и насочи своите доброжелание към краля и към престолонаследника на Кралство Саудитска Арабия.

Премиерът Борисов и принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд отделиха особено внимание на положителното енергийно съдействие сред двете страни.



Министър-председателят Борисов изрази удовлетворение от присъединяване на Обединение „ Консорциум Аркад “ по строителните действия за разширението на газопреносната инфраструктура на „ Булгартрансгаз “ ЕАД от българо-турската граница до българо-сръбската граница. „ Така имаме огромна опция и за диверсификация, и за това България още веднъж да се върне на газовата карта като районен център за газоразпределение на Балканите “, обърна се министър председателят Борисов към външния министър.

В рамките на срещата двамата разискаха задълбочаване на открития политически разговор и на положителното съдействие в сферите на стопанската система и вложенията, сигурността, битката с тероризма, високотехнологичните браншове, енергетиката, земеделието и туризма.-->

„ Саудитска Арабия е доста значим сътрудник за България “, подчертава министър председателят Борисов по време на срещата. Той даде висока оценка на ролята и въздействието на Кралството в районен и световен проект и означи желанието на страната ни за развиване на взаимноизгодни връзки в области от стратегическа значимост за двете страни.



„ България поддържа Кралство Саудитска Арабия по целите на неговата стратегия за председателство на Г-20 през тази година “, посочи българският министър-председател Бойко Борисов. Той добави, че двете страни споделят сходни визии и позиции по голям брой интернационалните въпроси . „ В този подтекст сме заинтригувани да развиваме съдействие в области от общ интерес заради г еополитическа значимост и взаимосвързаност на нашите райони “, добави Бойко Борисов.

По време на срещата той уточни, че удостоверение за безапелационната воля за издигане нивото на връзките сред двете страни, е към този момент функциониращото посолство на България в Рияд. Неговата работа дава позитивни резултати и основава спомагателни условия за доста улеснение на двустранния разговор и търговско-икономическото съдействие.

„ Посещението Ви е алегоричен знак и към саудитския бизнес за по-нататъшно ползотворно партньорство в редица браншове “, обърна се министър председателят Бойко Борисов към външния министър на Кралството. Доказателство за напредъка в връзките е растежът на двустранната търговия с 49% през интервала януари-октомври 2019 година Спрямо същия интервал на 2018-а като доближава 93,3 млн. Щатски долари. Очертани бяха и положителните благоприятни условия за увеличение на българския експорт за Кралството.

В рамките на срещата Борисов насочи и покана към престолонаследника принц Мохамед Бин Салман Ал Сауд да посети страната ни, с цел да бъдат разисквани още по-задълбочено пътищата за в допълнение активизиране на двустранното съдействие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР