Бойко Борисов предложи партиите да се разберат за кабинет преди

...
Бойко Борисов предложи партиите да се разберат за кабинет преди
Коментари Харесай

ГЕРБ работят по ясна програма в парламента 

Бойко Борисов предложи партиите да се схванат за кабинет преди първия мандат
Внасят в Народното събрание законопроект против свръхпечалбите 

Цената на горивата с 1 лев надолу

ГЕРБ има ясна стратегия за работата на Народното събрание и оправянето с икономическата и енергийната рецесия. По думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов в Широка лъка след тържеството за откриването на Музей на духовността.

“Екипът на Делян Добрев създаде проект по какъв начин да бъдат понижени цените на горивата. Проектозаконът за понижаване на цената на бензина и дизела с 1 лев ще бъде закон против свръхпечалбите. Нямаме предпочитание да се акцентираме с предлагането. Убеден съм, че другите партии ще го одобряват. Този план касае освен жителите, само че и бизнеса ”, сподели Бойко Борисов във връзка на готовността на депутатите от ГЕРБ да реагират на растящите цени.

Той направи и уточнения по предлагането, което ще бъде импортирано в Народното събрание: “Имаме Фонд за гарантиране на енергийната сигурност. И разликата в цената отива в този фонд. От там парите може да се насочват към хората посредством бензиностанциите, на които зареждат ”.

“За две години от “Промяната ” направиха четири бюджета. И все нещо не им стига! И все не можахе нещо, и все нещо объркаха. Убеден съм, че сътрудниците от “Демократична България ” ще желаят да измият срама, че 6-7 месеца следиха по какъв начин Кирил и Асен източиха над 7 милиарда в посока “Газпром ” и “Лукойл ”. И съм уверен, че те ще са първите, които ще се включат против тази неправда - против свръхпечалбата, която Кирил и Асен подсигуряваха посредством дерогацията ”, съобщи още Борисов във връзка на търсената парламентарна поддръжка за по-евтините горива.

“Единственият метод да има държавно управление е да има контактни групи. И това би трябвало да стане преди да бъде връчен първият мандат. Трябва да сме се разбрали, тъй като другояче отиваме на избори още веднъж. Ако не се разберем преди връчването на мандата, няма по какъв начин да стане и с втория, и с третия ”, сподели Борисов по тематиката с продължаващите съвещания при президента Румен Радев. “От заран до вечер се чудят по какъв начин да изкарат Радев най-лошия. Хвърлят му през три месеца да прави държавно управление ”, сподели Борисов.

“Склонен съм на всичко, което ще донесе успокоение на българите и ще спрем да упрекваме Радев, че не прави бюджет и не ръководи добре, ние му натрисаме да прави служебно държавно управление, тъй като не можем да се разберем. Той е отговорен за вдигнатия си пестник, за разделянето сред партиите, само че не е отговорен за това, че не желал да прави бюджет. Той е президент, това не е негова работа ”, съобщи още водачът на ГЕРБ. И добави във връзка с болшинствата в Народното събрание: “Аз няма по какъв начин да направя държавно управление единствено с Движение за права и свободи и “Български напредък ”, а с “Възраждане ” имаме основни разлики ”.

“Декларацията за еврото откри необикновен отзив в Европа. България е значима за района, Европа въздъхна. Най-големите партии в Европа ме канят като специфичен посетител, с цел да чуят какво става тук, тъй като Балканите са значими ”, сподели водачът на ГЕРБ.

“Сега компании бягат от Руската федерация. Балканите са златно място за зелена сила. Най-добрата зелена батерия в света е у нас - ПАВЕЦ Чаира. А те се чудят по какъв начин да откраднат 1-2 милиарда, с цел да докарат тук акумулатори ”, разяснява още по тематиката енергетика Бойко Борисов.

Няма да има потребност от актуализации на бюджета
Делян Добрев: „ Лукойл “ ще внася във Фонда за енергийна сигурност по 1 лев
Такса върху горивото



Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще съблюдава предизборното си заричане за понижаване на цената на горивата, стана ясно от думите на ръководителя на енергийната комисия в 48-ото Народно събрание Делян Добрев. Снимка: Пламен Стоименов

За всеки литър гориво, което се продава на българския пазар, “Лукойл ” да внася във Фонда за енергийна сигурност по 1 лев. Това е концепцията от законопроекта на ГЕРБ-СДС, който ръководителят на енергийната комисия в 48-ото Народно заседание Делян Добрев разгласи в задатък. “Законът ще бъде за облагане на свръхпечалбите от съветски нефт. Дори това е работното му заглавие. След началото на войната в Украйна съветският нефт се търгува с отстъпки от 30-40%, т. е. той е доста по-евтин от останалия нефт, предлаган в света ”, сподели Добрев и напомни, че това е било предизборно заричане на ГЕРБ.

“Това, че съветският нефт е по-евтин, в България не го виждаме на бензиностанциите. Може да бъде сложена такса върху горивото, което се създава за вътрешния пазар. Това ще създадем ”, изясни още пред БНР Делян Добрев. “Знаем коя е рафинерията и за всеки литър гориво, което се продава на българския пазар, ще желаяме да внасят във Фонда за енергийна сигурност по 1 лев. Това няма да въздейства на бюджета и няма да има потребност от актуализация, с цел да работи този закон ”, уточни още ръководителят на енергийната комисия.
Митрополит Николай към някогашния министър председател: Ние ценим всичко, което направихте за България!


Пловдивският митрополит Николай освети напълно ремонтираната постройка на новия Музей на духовността в Широка лъка.

Пловдивският митрополит Николай освети напълно ремонтираната постройка на тогавашното килийно учебно заведение “Св. Пантелеймон ”. в Широка лъка в наличието на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и депутати от ПГ на ГЕРБ. “Благодарим Ви и Ви уверяваме, че християните ценят труда на близък си. Ние ценим Вашия неотклонен труд и всичко това, което направихте за България!, сподели митрополит Николай на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. “Никога, когато сме се обърнали за помощ към министър-председателя (Бойко Борисов, б. р.), не ни е отказвано. Помолихме го да не приема Истанбулската спогодба - не я одобриха. Помолихме да се одобряват учебниците, утвърдени от Светия синод, одобриха ги. Ние високо ценим вашите добродетели, вашия труд, вашата религия. Ние се молим за вас, ние ви обичаме ”, сподели митрополит Николай по време на тържеството.

“Благодаря на владиката Николай за думите при освещаването на килийното учебно заведение тук! Човекът не би трябвало да акцентира какво е направил, тъй като без Господа нищо не може да се направи. Днес можем единствено да благодарим на Бога! ”, съобщи в отговор Бойко Борисов.
Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС, пред “Труд News ”: Можем да озаптим растящата инфлация и високите цени
Изборният кодекс доста значим



- Госпожо Атанасова, какво плануват текстовете, които от ГЕРБ-СДС внасяте в Народното събрание във връзка с антикризисните ограничения и във връзка с горивата?
- През първата седмица на работа на Народното събрание внесохме няколко плана за решения, които бяха в посока на отговор на най-спешните задания, които ни сложиха българските гласоподаватели. Имаме импортиран план за решение във връзка с горивата и той касае да се сътвори механизъм от Министерския съвет, на който ние разпореждаме с решение да се търсят благоприятни условия за понижаване на цената на горивата с един лев. Нещо, което ние сме дали обещание и в нашата предизборна стратегия. Считаме, че има подготвеност за сходни решения и от министерския съвет и такива анонси чухме от министъра на стопанската система Николай Стоянов, както и от министъра на енергетиката Росен Христов.

Едно от първите решения, които внесе ПГ на ГЕРБ-СДС, беше за обща позиция на Народното събрание за поддръжка на въвеждане на еврото през 2024 година и политическа позиция за това. Видяхме, че евроатлантическите партии застанаха зад това предложение и това се случи. Имаме план на решение, които касае още веднъж тематиката енергетика и то е по отношение на нуклеарното гориво на АЕЦ “Козлодуй ”, както и решението, обвързвано оповестяването на дълготрайните търгове за газ, които и служебното държавно управление увери, че счита да организира, тъй че цената на газа за българския консуматор да бъде понижена. Ако ние успеем да създадем това, би означавало, че можем да озаптим растящата инфлация и високите цени.

Внесохме и смяна в Наказателния кодекс във връзка с станалите всекидневие произшествия с пияни и дрогирани водачи. Промените, които предлагаме, постановат глоба на водачите, които отхвърлят тест за алкохол и опиати на пътя, като и смяна на закона за придвижване по пътищата, която да подсигурява премахването на синия ваучър. Считаме, че е безусловно излишно за българските жители, които имат удостоверение за правоуправление, да се основава още една бюрократична спънка. На сходно мнение са и сътрудниците от демократична България. Те също са внесли подобен законопроект в Народното събрание.

- Ще постигнете ли болшинство във връзка с законите, които касаят Плана за възобновяване?
- Разбира се, на дневен ред стои и цялото законодателство по Плана за възобновяване и резистентност. Пак с огромно болшинство плана за решение на ГЕРБ-СДС беше подсилен в пленарна зала с това да задължим Министерския съвет в седемдневен период да внесе всички законопроекти, свързани с Плана за възобновяване и резистентност, тъй като ние си даваме сметка, че в случай че България до края на годината не получи средства, свързани с Плана, това ще има и доста тежки последствия и за държавния бюджет. Искам да напомня, че с последните промени при актуализацията на държавния бюджет от лятото, бяха заложени доходи точно от средствата по Плана, а ние като страна не сме изпълнили условията за смяна в законодателството. Ето още една тематика, която доста незабавно националното заседание би трябвало да реши. Разбира се, част от Плана за възобновяване като законодателно решение е и антикорупционният закон. Министерският съвет през предходната седмица одобри своя план на антикорупционното законодателство, има текстове, които още в предходния мандат беше импортиран за разискване и който имаше извънредно спорни текстове. Но в случай че този законопроект бъде още веднъж импортиран от която и да е от партиите, които го подкрепяха, ние сме подготвени да обсъдим и него. Има законопроект, който самата антикорупционна комисия (КПКОНПИ) още сега, когато функционираше в цялостен състав. Той също би могъл да бъде на дневен ред, тъй че при разискване на всички позиции на другите парламентарни групи и другите законодателни оферти, да създадем допустимо да действа най-хубавия закон, обвързван с Комисията за противопоставяне на корупцията.

- Как ще постигнете болшинство при измененията в Изборния кодекс за връщането и на хартиената бюлетина? 
- Изборният кодекс доста значим. В момента две от парламентарните групи са внесли план за изменение, това са “БСП за България ” и “Възраждане ”. Ние от предишния парламент също имаме подготвеност да внесем законопроект и обсъждаме дали това да е един от първите законопроекти, който да внесем или да обсъдим текстовете на нашите сътрудници, тъй като на процедура те се припокриват официално. В този смисъл, откакто към този момент могат да действат комисиите на Народното събрание, това ще бъдат първите тематики, по които ще проведем разисквания. Темата за даване на военно-техническа помощ на Украйна още веднъж е на дневен ред. Има два плана за решения - на ГЕРБ-СДС и на Демократична България. Това ще е още един тест за евроатлантическо болшинство, както и импортираният от Министерския съвет план за закупуване на новите самолети F-16 и плана на решение за рационализация на българската войска. В този смисъл комисиите по защита и по външна политика евентуално още през тази седмица ще заседават на свои взаимни съвещания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР