Бойко Борисов отрязан от САЩ за посещение във Вашингтон. Всички

...
Бойко Борисов отрязан от САЩ за посещение във Вашингтон. Всички
Коментари Харесай

Борисов нежелан в Белия дом заради корупцията, Цацаров и Пеевски

Бойко Борисов отсечен от Съединени американски щати за посещаване във Вашингтон. Всички опити на Външно министерство и персоналните старания на Борисов блъснали на камък. В близко бъдеще Белият дом не планува покана за българския министър председател. Този отговор получили в Министерство на външните работи, само че е разпоредено от най-високо място да се мълчи. Причините не се оповестяват, само че самият отвод е еднакъв на вкарване в „ черен лист “, разясниха пред Фрог нюз дългогодишни дипломати. Говори се, че главната причина Тръмп да демонстрира сдържаност или слаб интерес към такава аудиенция е неналичието на промени в правосъдната система, съответно в прокуратурата и бездействието на страната към сигналите за съмнителни покупко-продажби и бизнес на Делян Пеевски. Щатите са обезпокоени също от голямата корупция в страната, отводът да се води война с нея и неналичието на правдивост.

Не на последно място Вашингтон е угрижен от демострацията на топли връзки сред основния прокурор Сотир Цацаров с съветския му сътрудник Юрий Чайка. Връх на това другарство е договорът български обвинители да се образоват в академията на съветската прокуратура по какъв начин да борят корупцията. Това решение е неуместно, защото Русия е на 147-о място в света по корумпираност, което е напряко дъното. Борисов пък посрещна Чайка на стълбите на Министерски съвет като генерал-губернатор, което е направило неприятно усещане на западните ни сътрудници.

На 18 февруари зам.-външният министър Георги Георгиев превъзбудено заяви, че се готви посещаване на Борисов в Съединени американски щати всеки миг. Преговорите били напреднали и американската администрация приемала доста добре премиера Борисов.

Хвалбите, че всеки миг Борисов ще полети към Вашингтон обаче се оказаха, в случай че не подправени, то най-малко мощно пресилени.

Цветан Цветанов също разгласи, че Борисов ще посети Съединени американски щати. Вторият в ГЕРБ сложи международен връх с петото си присъединяване в Молитвената закуска в Съединени американски щати, само че изказванията му, че там чакат Борисов се оказаха раздувка. Потвърждение на това са срещите на Цветанов с четвърторазрядни хора от американската политика. Те сигурно са били вежливи, само че от тях не зависят държавни визити. Нито могат да повлияят на следствието по закона „ Магнитски “, както са се надявали Цветанов и Борисов, настояват дипломатически източници.

На 16.12.2017 година Борисов, който в оставка като министър председател, се похвали, че е разговарял с Доналд Тръмп по телефона. Дори му обяснил, че България се развива бурно стопански и му споделил, че би трябвало да се спрат военните спорове по сета. Тръмп пък отвърнал, че чака с нетърпения двамата да се видят онлайн. На запитвания до американското посолство в София, то не удостовери да е имало подобен диалог. Освен това е необичайно политик в оставка да има директен достъп до американския президент, разясниха тогава осведомени с интернационалния протокол. Тайна остана и по какъв телефон е приказвал Борисов откакто не е бил министър председател в този миг.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР