Бойко Борисов няма да е кандидатът за следващ премиер. Това

...
Бойко Борисов няма да е кандидатът за следващ премиер. Това
Коментари Харесай

Кой, ако не Бойко Борисов, ще е премиер?

Бойко Борисов няма да е претендентът за идващ министър председател. Това разгласи той през днешния ден (14 априм). Кого ще предложи ГЕРБ за министър-председател, Борисов не сподели. Името му щяло да бъде оповестено, откакто партията получи мандата за сформиране на държавно управление.
Борисов изясни, че откакто ГЕРБ е първа политическа мощ, гласоподавателите желаят той да е министър председател. Той обаче щял да предложи различен човек.
" Считам, че не е редно и аз като Радев да потегли да деля нацията на две, на процедура той това прави. И аз ще предложа различен министър-председател с доста ясна, европейска, натовска ориентировка ", съобщи Борисов.
Кой, в случай че не той?
Премиер " с доста ясна европейска и натовска ориентировка ". Много имена съответстват с това изложение, само че едно от тях като че ли изпъква - това на Даниел Митов, който е прочут с про-натовската си изразителност.
Бившият външен външен министър беше част от втория кабинет на Борисов от квотата на Реформаторския блок. След това стана член на ГЕРБ и беше определен за народен представител. Той стана член на ГЕРБ и беше определен за народен представител от партията.
Историята помни, че Митов беше и клиент на прокуратурата - снабди се, дружно с някогашния си заместител Христо Ангеличин , с поради подписано със земеделското министерство съглашение за пазаруване на самолетни билети. Ръководството на Министерството на външните работи (МВнР) беше оповестило социална поръчка и до момента в който процедурата завърши, беше прибягнало до този вид, с цел да обезпечи пътуванията на чиновниците си.

Прокуратурата твърдеше, че външното министерство не се е възползвало от отстъпките за билети, контрактувани от земеделското. Затова и упрекна Митов в закононарушение по работа, а Ангеличин – в занемареност, тъй като не е упражнил надзор върху подчинената му дирекция „ Управление на собствеността и материално-техническо обезпечаване “. След това обаче прокуратурата се си. 
Има и други разновидности
По-рано тази година, месеци преди парламентарните избори през април, известният блогър и публицист в уеб страницата " Биволъ "  Татяна Кристи  сподели в  във Фейсбук мнение, че дипломатът Николай Младенов  може да се окаже правоприемник на поста на премиера Бойко Борисов .
Повод за коментара ѝ стана , която засипа със суперлативи и високи оценки Младенов, който в края на 2020 година завърши мандата си като специфичен представител на Организация на обединените нации в Близкия изток.
" Слуховете и совалките на мутренското статукво да пльоснат за министър председател някоя по-рафинирана кукла на конци, стават все по-осезаеми ", написа тогава тя.
По думите на Кристи " на задкулисието към този момент не му би трябвало некултурен тъпанар, който да носи толкоз доста негативи за България с безбройните си мутренски изцепки ".

Неведнъж сме напомняли и кой в действителност е Младенов  – главните линии в политическата му кариера са добре разказани в . Но в обществената мрежа Фейсбук все по-често се споделя и напомня остарял коментарен материал,  в уеб страницата " Гласове ", зад който стои  Явор Дачков . Материалът е и . Написаното се появява първо във вестник " Репортер ", негов създател е политологът  Антон Тодоров , който беше народен представител от ГЕРБ и  след като в ефира на утринния блок на Нова телевизия си позволи . Коментарният материал на Тодоров е фокусиран върху теза на Николай Младенов по отношение на кариерните ни дипломати още до момента в който самият Младенов беше външен министър. Въпросът е до каква степен дипломатите ни са обвързани в предишното и сегашното си от някогашната Държавна сигурност и какво следва да се направи за възстановяване на ситуацията. А материалът е писан преди Тодоров да стане част от парламентарната група на ГЕРБ при третото държавно управление на Бойко Борисов.
В цитирания материал се обръща внимание кои са родителите на Николай Младенов и по-точно кой е татко му – Евтим Младенов, към този момент мъртвец. Той е подполковник от Държавна сигурност, а в материала си Антон Тодоров развива тезата, че се е издигнал до поста не с помощта на професионалните си качества. Тодоров продължава и с коментар за работата на самия Николай Младенов – какво прави за развиването на фрагментите в дипломацията ни и за дипломацията като цяло: " Всичко това поражда основателни подозрения дали пък днешният външен министър Николай Младенов не е просто една реинкарнация, прероден Павлик Морозов ", гласи едно от заключенията в материала.
Спекулациите не стопират
В последните дни в общественото пространство се спрягат още две имена за министър-председател. Първото е на вицепремиерът и външен министър  Екатерина Захариева . По-рано тази седмица  с нея да са водени диалози.
Неочаквано друго име за премиерския пост обаче може да се окаже ключ към бързо разрешаване на политическия пъзел - актуалният гуверньор на БНБ  Димитър Радев , чийто мандат изтича през юни. Първи за него заговориха от " 24 часа ", които постоянно са точни в прогнозите си.

Припомняме, че за гуверньор на централната банка от ГЕРБ и Реформаторския блок.
Името на Радев не беше необятно познато отвън финансовите среди. Дори когато работеше в България странеше от камерите и микрофоните. Затова за него се знае малко отвън сухите биографични данни. 
Според източници на " 24 часа " гуверньорът на Българска народна банка е необятно допустим вид за министър председател и във формат отвън ГЕРБ. Със сигурност може да разчита на поддръжката на Движение за права и свободи, въпросът е в положение ли са хората на Слави Трифонов да пристъпят към диалози със систематичните партии.
В последните дни в обществените мрежи се разяснява и името на кеймбриджкият ученик юрист Румен Чолаков , като първи за него заприказва икономистът Георги Лилов , само че все още това наподобява по-малко вероятен вид. Лилов разказва Чолаков като " юпи ", само че се връща обратно със спомен за родителите му. И твърди, че Чолаков е един от хората, работили за това Ирина Бокова да оглави ЮНЕСКО! Но пък точно държавно управление на Бойко Борисов тогава работи срещу тази кандидатура - припомнете си!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР